Raed Arafat: România nu va ajunge la o carantină naţională în valul al patrulea al pandemiei – Cronica serii

1. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţine că România nu va ajunge la o carantină naţională în valul al patrulea al pandemiei pentru că acum sunt alte mecanisme, dar şi cinci milioane de persoane vaccinate. (News.ro)

2. Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv, o veste bună pentru consumatori, întrucât se diminuează presiunile inflaţioniste, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Chiar și așa, prețurile rămân cu aproape o treime mai mari decât în vara anului trecut. (Digi24)

3. Compania Moderna a anunțat joi că vaccinul său contra Covid-19 este eficient în proporție de 93% după 4-6 luni de la a doua doză, aproape la fel ca eficacitatea de 94% ce a reieșit după primele teste clinice cu acest produs. (Hotnews)

Din Cronica de Turism: Tarom a anunțat suplimentarea numărului de zboruri pe cinci rute interne. Astfel, va exista câte un zbor suplimentar pe rutele de la București spre Cluj Napoca, Timișoara, Iași și Oradea, plus încă două zboruri de la București la Suceava. În plus, Tarom a introdus încă un zbor și pe ruta București – Chișinău. (Adevărul)

4. Guvernul a abrogat prin ordonanță de urgență prevederea legală introdusă anul trecut ca urmare a pandemiei COVID-19, prin care a fost interzisă deconectarea sau debranșarea consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă, după ce industria de profil s-a plâns că măsura a dus la acumularea de restanțe la plata facturilor de consum în valoare de aproape un sfert de miliard de lei și a cerut explicit abrogarea. (Profit.ro)

5. Executivul a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile, a anunţat premierul Florin Cîţu. Şeful Guvernului a adăugat că nu a fost modificată nicio măsură deja luată în hotărârea anterioară, la începutul lunii iulie. Starea de alertă se prelungeşte începând din 11 august. (News.ro)

6. Peste 300.000 de demisii care au fost înregistrate la Inspecția Muncii între 16 martie-31 decembrie 2020. Reprezentanții Inspecției Muncii au precizat că nu au luat în calcul demisiile din rândul funcționarilor publici, militarilor și din cadrul personalului din Justiție. Peste 6.700 de medici au plecat prin demisie, la fel ca alți peste 1000 de angajați din învățământ și alți peste 1500 de oameni din bănci și asigurări. (Hotnews)

7. Comisia Europeană a transmis joi că decizia privind administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID revine fiecărui stat membru în parte, dar a recomandat să fie avute în vedere evaluările ştiinţifice. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: În perioada 2018-2020, Google a dat afară mai multe zeci de ingineri, care au abuzat de privilegiile de acces la datele și instrumentele cu care lucrau. Conform unui document intern al companiei, aceștia au fost acuzați de accesarea datelor angajaților și ale utilizatorilor Google. (Vice)

8. Consiliul Constituțional al Franței (echivalentul Curții Constituționale) a validat joi prevederile legislative care impun vaccinarea anti-Covid a personalului sanitar. De asemenea, judecătorii constituționali au validat prevederea potrivit căreia accesul în anumite centre comerciale poate fi condiționat de prezentare certificatului digital. (G4Media)

9. România a fost al șaptelea producător de bere din cele 27 de state membre ale UE în 2020, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Anul trecut, s-au produs în Uniunea Europeană aproape 32 miliarde de litri de bere cu alcool, producția UE fiind echivalentul a aproximativ 74 de litri per locuitor. (Profit.ro)

10. Autorităţile din Marea Britanie au modificat regulile aplicabile celor care ajung în această ţară, iar Austria, Germania, Letonia, Norvegia, România, Slovacia şi Slovenia vor fi incluse pe lista verde. Măsurile intră în vigoare duminică, la ora 4.00. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Începerea școlii s-ar putea amâna cu o săptămână, pentru 16 septembrie – Cronica serii
Puțin peste 1% din pastilele de iodură de potasiu cumpărate de autorități au fost distribuite până acum populației – Cronica serii