Jumătate din populaţia Uniunii Europene este de acum vaccinată cu schemă completă împotriva COVID-19 – Cronica serii

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că susţine deschiderea anului şcolar 2021-2022 cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare bazate pe rata de infectare din localităţi. Cîmpeanu susţine ideea transformării unor cabinete medicale şcolare în centre de vaccinare anti-COVID, subliniind că nu este adeptul obligativităţii în ceea ce priveşte vaccinarea. (News.ro)

2. Jumătate din populaţia Uniunii Europene este de acum vaccinată cu schemă completă împotriva COVID-19, potrivit unei numărători realizate de jurnaliştii de la AFP, în baza informaţiilor obţinute din surse oficiale. În total, 223,8 milioane de persoane din UE au primit ambele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19, o singură doză de vaccin după ce s-au vindecat de această boală sau un vaccin administrat într-o singură doză. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 13 au depăşit deja pragul de 50% de persoane vaccinate cu schemă completă, după modelul celor mai populate patru state din blocul european: Spania (58%), Italia (54%), Franţa (53%) şi Germania (52%). Ţările din UE cu cele mai mari procente de populaţie complet vaccinată sunt Malta (74%), Belgia (59%) şi Spania (58%). La polul opus se situează, la mare distanţă, Bulgaria (14%) şi România (25%). (Digi24)

3. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat că 16.07% din totalul persoanelor testate în intervalul 27 decembrie 2020 – 31 iulie 2021 au fost persoane vaccinate. ”Dintre acestea, doar 5.63% au avut un test pozitiv de infecţie cu virusul SARS-CoV-2”, au transmis specialiştii. (News.ro)

4. Constructorul va începe săptămâna aceasta aşternerea covoarelor asfaltice pe primul lot al Autostrăzii A 1 Sibiu – Piteşti, secţiune cu o lungime de 13,7 kilometri care a ajuns la un stadiu fizic de 46 %. Lotul Sibiu – Boiţa, care va fi deschis circulaţiei spre sfârşitul anului viitor, cuprinde una dintre cele mai spectaculoase lucrări de artă : viaductul de la Tălmăcel cu o lungime de 650 de metri şi o înălţime a pilonilor de până la 30 de metri. (G4Media)

5. Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 1,4% în zona euro şi în Uniunea Europeană în iunie, comparativ cu luna precedentă. Danemarca, Estonia, Letonia şi România au raportat cel mai semnificativ avans în rândul celor 27 de state membre UE. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie:  Franța a găsit dovezi ale atacurilor cu malware-ul Pegasus pe telefoanele mai multor jurnaliști. Este pentru prima oară când o autoritate de stat confirmă informațiile din investigația de presă care a scos la lumină felul în care este folosit software-ul dezvoltat de NSO Group. (The Guardian)

6. Peste 40.000 de angajați din România au lucrat în sistem Kurzarbeit, cu timp de muncă redus, în momentul de apogeu al aplicării acestei măsuri, intens cerute de angajatorii aflați în dificultate din cauza pandemiei. Cei mai mulți angajați cărora le-a fost redus timpul de lucru au fost din industria prelucrătoare și HoReCa, în timp ce măsura nu a fost aplicată pentru niciun angajat bugetar sau din producția și furnizarea de energie. (G4Media)

7. PSD a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere în anulare împotriva prevederilor din hotărârile de Guvern 730/2021 şi 795/2021, prin care numărul participanţilor la mitingurile de protest sau orice alte demonstraţii în aer liber este restrâns la 100, respectiv 500 de persoane. (News.ro)

8. Numărul persoanelor fizice care au donat anul trecut prin redirecționarea unei părți din impozitul pe venit către ONG-uri a scăzut cu peste 200.000, de la 2,18 milioane în 2019 la 1,97 milioane în 2020, potrivit datelor ANAF. Declinul a survenit în pofida creșterii numărului celor care pot direcționa. Pe de altă parte, sponsorizările acordate de companii s-au menținut în cazul celor plătitoare de impozit pe profit, iar în cazul microîntreprinderilor chiar au urcat. (Profit.ro)

9. Bill de Blasio, primarul New York City a anunțat că din 16 august accesul la anumite activități îndoor (restaurante, săli de sport, evenimente) va fi permis doar persoanelor vaccinate. (WSJ)

10. Ungaria este prima țară din Europa în care se poate administra cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID. Cea de-a treia doză de vaccin poate fi solicitată de persoanele care au primit a doua doză de vaccin cu cel puțin patru luni în urmă. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Știrile pozitive ale anului 2019. Aprilie
Ludovic Orban a depus astăzi lista de miniştri şi programul de guvernare – Cronica serii