Azi au loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova – Cronica dimineții

1. Cetăţenii din Republica Moldova vor alege, duminică, o nouă componenţă a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului. Acestea sunt alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenţei. Pentru cele 101 locuri din Parlament candidează aproape 1.800 de persoane, reprezentanţi au unor partide, ai unor blocuri electorale, dar şi un independent. Peste 3,2 milioane de persoane sunt aşteptate la urne, în 2.150 de secţii de votare, dintre care 12 în România. (News.ro)

2. Comitetul de coordonare a vaccinării precizează din nou, sâmbătă, numărul celor care au primit prima şi cea de-a doua doză de vaccin, după numai doar o zi în care au aplicat altă metodă de raportare, intens criticată în spaţiul public. În ultimele 24 de ore au fost vacicnate peste 25.300 de persoane, 14.735 cu prima doză. (News.ro)

3. Statele G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat sâmbătă un acord „istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte la nivel mondial un impozit „de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor. (Digi24)

Din Cronica Spațială: La începutul lunii iulie a avut loc cea mai puternică erupție solară din ultimii 4 ani. Erupția a fost catalogată în clasa X1, în contextul în care clasa X cuprinde cele mai puterncie erupții solare. Soarele se află în prezent într-un nou ciclu solar de 11 ani care a început în 2020. (Space)

4. Nuclearelectrica, compania care operează Centrala Nucleară din Cernavodă, a anunţat, sâmbătă seară, că reactorul 2 s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional, ca urmare a apariţiei unei disfunctionalităţi în partea clasică a unităţii, fără impact pe partea nucleară. (Hotnews)

5. Bulgarii vor merge azi la vot pentru a vota în alegerile parlamentare. Este pentru a doua oară în acest an când au loc astfel de alegeri, după ce rezultatul votului din aprilie a dus la un parlament fragmentat, ce nu a putut genera o coaliție de guvernare. (Reuters)

6. Academia franceză de medicină şi cea de farmacie au precizat, într-un comunicat comun, că obligativitatea vaccinarării împotriva coronavirusului a populaţiei începând de la vârsta de 12 ani reprezintă singura opţiune realistă pentru menţinerea sănătăţii. (News.ro)

7. Australia a anunțat în această dimineață primul deces din acest an cauzat de Covid-19., (Reuters)

8. Liderul WTA, Ashleighe Barty, a câştigat în premieră turneul de la Wimbledon, al doilea ei grand slam din carieră, după Roland Garros 2019. Australianca de 25 de ani a învins-o, sâmbătă, în finală, cu scorul de 6-3, 6-7 (4), 6-3, pe Karolina Pliskova din Cehia, locul 13 WTA şi cap de serie numărul 9, după un meci de o oră şi 55 de minute de joc. (News.ro)

Din Cronica de Divertisment: Premiera săptămânii în cinematografele din România este “Black Widow” (“Văduva neagră”), cel mai nou film din Universul Cinematic Marvel (MCU). Scarlett Johansson interpretează rolul misterioasei Natasha Romanoff, o maestră în spionaj cu agilitate excepțională care devine supereroina Văduva Neagră și se confruntă cu forțe la care nu se gândise până acum. Acțiunea are loc după evenimentele din “Captain America: Civil War”.

9. O femeie de 90 din Belgia, decedată din cauza Covid-19, a fost infectată în același timp atât cu varianta Alfa a coronavirusului cât și cu variantă Beta. (TheGuardian)

10. Lionel Messi a câștigat primul său trofeu important la Națională, după ce Argentina a învins Brazilia, cu 1-0, în finala Copa America, desfășurată pe stadionul Maracana. Este primul trofeu important câștigat de Argentina în ultimii 28 de ani. (BBC)

Fotografia dimineții – Antrenorul Italiei Roberto Mancini este implorat de un ziar naționalist scoțian să învingă Anglia, diseară, în finala Euro 2020:

Ți-ar mai putea plăcea
General polonez: Trupele speciale ucrainene au fost antrenate deja din 2016 de trupele speciale ale NATO – Cronica dimineții
Ursula von der Leyen: Oamenii de știință, nu politicienii, sunt cei care ar trebui să stabilească dacă este necesar să fie vaccinați copiii și adolescenții împotriva Covid-19 – Cronica dimineții