În iulie a avut loc cea mai mare erupție solară din ultimii 4 ani – Cronica Spațială
1. La începutul lunii iulie a avut loc cea mai puternică erupție solară din ultimii 4 ani. Erupția a fost catalogată în clasa X1, în contextul în care clasa X cuprinde cele mai puterncie erupții solare. Soarele se află în prezent într-un nou ciclu solar de 11 ani care a început în 2020. (Space)
2. O echipă de astronomi a descoperit peste 100 de găuri negre în roiul stelar Palomar 5. Numărul găurilor negre este de peste 3 ori mai mare decât cel estimat pe baza teoriilor actuale, iar găurile negre reprezintă aproximativ 20% din masa totală a roiului. În timp astronomic, stelele din acest roi vor dispărea, astfel că roiul va fi format doar din găuri negre. (Earth Sky)
3. Lunile planetelor ce nu orbitează în jurul unei stele pot avea o atmosferă și reține apa lichidă, ceea ce înseamnă că pot permite existența vieții așa cum o știm pe Pământ, potrivit unui nou studiu citat de SciTechDaily. Se estimează că în Univers există cel puțin 100 de miliarde de planete care nu orbitează în jurul unei stele, un număr cel puțin la fel de mare ca numărul total de stele din Calea Lactee. (Hotnews)
4. Astronomii au identificat un nor cosmic mai mare decât Calea Lactee în spațiul dintre galaxiile care formează un roi cosmic uriaș. Se presupune că acest nor ar fi putut “evada” dintr-o galaxie din interiorul roiului și a rămas blocat pentru sute de milioane de ani. Fizicianul Ming Sun afirma că descoperirea demonstrează că surprizele sunt întotdeauna posibile în astronomie. (ScienceAlert)
5. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au realizat un studiu care a ajuns la concluzia că procesele geochimice obișnuite nu pot explica nivelul de metan măsurat de sondă spațială Cassini pe Enceladus, una dintre lunile planetei Saturn. Rezultatele activității microbiale sunt practic similare cu cele care se întâmplă în oceanele de pe Pământ. Cu alte cuvinte, există posibilitatea ca viața să existe pe Enceladus. (ScienceDaily)
6. Planetele care au polii turtiți, așa cum este și cazul Pământului, sunt mai capabile să dezvolte forme complexe de viață, potrivit informațiilor dezvăluite în cadrul conferinței Goldschmidt Geochemistry. Această descoperire le va permite astronomilor să redefinească criteriile de căutare pentru viața pe alte planete. (Phys)
7. Cercetătorii NASA au descoperit că apa “super-sărată” a pătruns în trecutul geologic printre crăpăturile rocilor din Craterul Gale de pe planeta Marte, ceea ce a influențat semnificativ istoricul rocilor. Până acum, cercetătorii credeau că mineralele formate în interiorul craterului au rămas acolo și am prezervat momentul în timp în care s-au format. Cu alte cuvinte, descoperirea are un efect asupra identificării corecte a vârstelor rocilor din Craterul Gale. (JPL)
8. Astrofizicianul Paul M. Sutter explică o serie de idei radicale prin care oamenii ar putea terraforma planeta Marte. Cercetătorul își bazează propunerile pe caracteristicile fizice ale Planetei Roșii, în special cele legate de solul arid și de apa “captivă” de la cei doi poli. (Space)
9. Virgin Galactic va transmite în direct zborul suborbital al vehiculului spațial SpaceShip Two, care îl va avea la bord și pe proprietarul Richard Branson. Avionul spațial VSS Unity va decola duminică după-amiază din New Mexico, iar la altitudinea de 15 kilometri vehiculul SpaceShip Two se va detașa de avion și va efectua un zbor suborbital. Evenimentul va fi transmis duminică, 11 iulie, cu începere de la ora 16:00 (ora România), însă data exactă a decolării nu a fost încă anunțată.
10. Agenția Spațială Europeană (ESA) va lansa în 15 iulie cu o rachetă rusească Proton un nou braț robotic pentru Stația Spațială Internațională (ISS). Noul robot are forma unui compas cu două brațe de peste 5 metri lungime și va fi utilizat în exteriorul ISS, în perimetrul modulului rusesc. Robotul are funcții autonome și a fost dezvoltat de compania de inginerie aerospațială Airbus.