Astăzi se lansează platforma pentru certificatele digitale de călătorie – Cronica de Turism
1. Astăzi se lansează platforma online de pe care pot fi generate certificatele digitale UE pentru Covid-19 pentru călătoriile în străinătate. Utilizatorii primesc acces la platformă după autentificarea printr-o adresă de e-mail și trebuie să menționeze datele din cartea de identitate sau pașaport. Certificatul digital va fi eliberat pentru persoanele vaccinate, persoanele testate și persoanele care au avut Covid-19. După completarea tuturor pașilor, timpul de generare al certificatului variază între câteva secunde și o oră, în funcție de numărul de accesări, iar utilizatorul va fi informat prin e-mail atunci când certificatul este disponibil. Autoritățile recomandă generarea certificatului cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de data călătoriei în străinătate, întrucât timpul de rezolvare a eventualelor probleme tehnice ale platformei este estimat la 4 zile lucrătoare. (News.ro)
2. Companiile aeriene avertizează că introducerea certificatelor digitale riscă să mărească semnificativ timpul pe care îl petrec călătorii pe aeroporturile europene pentru îndeplinirea formalităților de călătorie. Companiile susțin că turiștii ar putea petrece între 5 și 8 ore pe aeroport pentru îndeplinirea formalităților, comparativ cu 3 ore în prezent și numai o oră și jumătate înainte de pandemie. Pentru scurtarea timpului, companiile solicită verificarea certificatelor de călătorie doar în țara de plecare și doar înainte de sosirea turistului la aeroport. (News.ro)
3. Începând din 1 iulie, toți cetățenii români care călătoresc în Grecia cu mașina vor fi testați la punctele de frontieră indiferent dacă au fost sau nu vaccinați împotriva Covid-19. Persoanele cu test pozitiv vor fi obligate să intre în carantină timp de 10 zile (dacă nu sunt vaccinate), respectiv 7 zile (dacă sunt vaccinate). Măsura nu se aplică pentru românii care călătoresc cu avionul. (Hotnews)
4. Turiștii români pot intra pe cale terestră în Ungaria fără niciun fel de restricții și vor avea inclusiv posibilitatea de a se vaccina în statul vecin. În schimb, condițiile de intrare în Ungaria rămân neschimbate pentru turiștii care sosesc cu avionul: prezentarea unui certificat de vaccinare sau de recuperare după boală. (SchengenVisaInfo)
5. Norvegia permite accesul fără restricții în țară pentru toate persoanele din România care dețin certificatul digital UE, indiferent dacă acesta este pentru vaccinare, recuperare după boală sau rezultat negativ la test. În plus, a fost eliminată și obligația de completare a unui formular de înregistrare înainte de sosirea în Norvegia. (SchengenVisaInfo)
Bonus. Începând din 1 august, românii care călătoresc în interes personal în zone cu epidemie său risc epidemiologic sau biologic ridicat vor benefia la revenirea în țară de concediu plătit de numai 5 zile, comparativ cu 14 zile cum este în prezent. Cetățenii care revin în țară din astfel de zone sunt obligați să stea în carantină timp de 14 zile. (Hotnews)
6. România a fost inclusă pe lista verde în Danemarca. Astfel, începând din 25 iunie, cetățenii români pot intra în Danemarca fără să fie nevoiți să intre în carantină sau să efectueze un test negativ la sosire. (The Local)
7. Lituania permite accesul turiștilor români fără niciun fel de restricție, inclusiv pentru persoanele nevaccinate, ca urmare a scăderii numărului de cazuri de Covid-19. Anterior, accesul în Lituania pentru persoanele nevaccinate era permis doar pe baza unui test PCR negativ, iar acestea erau nevoite să intre și în carantină. (Airlines Travel)
8. Turiștii români nevaccinați care se deplasează în Polonia pe cale aeriană sunt obligați să între 10 zile în carantină chiar dacă prezintă test negativ PCR sau rapid efectuat în țară. Măsura a intrat în vigoare în 24 iunie și se aplică temporar pentru toate statele europene din afara spațiului Schengen. (Airlines Travel)
9. Operatorul feroviar privat Regio Călători se retrage de pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă începând din 1 iulie, însă toate cele 10 trenuri pe sens pe care le opera vor fi preluate de CFR Călători. Astfel, programul de circulație, cu un interval de circa 40 de minute între trenuri, va fi păstrat în continuare. (BoardingPass)
10. CFR Călători a lansat o aplicație pentru telefoanele cu Android și iPhone care permite achiziționarea biletelor de călătorie de pe mobil. Aplicația are o interfață asemănătoare cu cea disponibilă pe versiunea desktop și permite afișarea biletelor direct pe mobil în tren. (Google Play)