România ocupă primul loc în UE la rata de decese care ar fi putut fi evitate cu ajutorul tehnologiei și a cunoștințelor medicale – Sinteza Săptămânii 21 – 27 Iunie
Sinteza Săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.
România, oaia neagră
O săptămână plină de ocazii care să ne amintesc de prea-cunoscutul loc I -eventual 2- în coada Europei.
- Așadar,
« România, oaia neagră a UE în materie de inovație »
« România, țara cu cea mai mică pondere de angajați în telemuncă, după Bulgaria, în ciuda unei creșteri puternice în pandemie »
« Numărul persoanelor din afara câmpului muncii a scăzut anul trecut în cel mai rapid ritm în Malta, Letonia și România »
« România ocupă primul loc în UE la rata de decese care ar fi putut fi evitate cu ajutorul tehnologiei și a cunoștințelor medicale »
« Vaccinarea în lume | România, peste Balcani și țările ex-sovietice, însă sub Occident »
« Mai puțin de 56% din populația României este conectată la sistemele de canalizare, iar în mediul rural procentul este doar 13% »
« România este pe ultimul loc în UE după procentul cetățenilor de 25-34 de ani cu studii superioare. Doar 25% au absolvit astfel de studii, față de 41% media UE » - Apropo de educație, articolul „Education pays, 2020” arată că persoanele care au absolvit o universitate au de obicei venituri duble față de cele cu studii limitate liceu. Cum ne aflăm pe ultimul loc în UE în ce privește educația superioară, putem începe să tragem unele concluzii.
În plus, « tinerii preferă să plece în străinătate decât să muncească la o firmă din ţară », așa că importăm angajaţi din Nepal, Sri Lanka sau Vietnam.
Un sfert dintre tinerii de 15-18 ani nu sunt înscriși la școală, elevii par a fi îngrijorați de efectele adverse ale vaccinului anti-COVID, jumătate dintre copiii care sunt agresaţi în şcoli nu fac nimic, din cauza fricii, iar un profesor din Buzău a agresat sexual o elevă de 12 ani într-o sală de clasă. - 17 din 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei au probleme de siguranță la incendii în ultimii 4 ani, inspectorii au găsit 5 nereguli la căminul în care o femeie a fost lăsată să agonize cu răni infectate, iar pentru concursul managerului de la Spitalul de Copii Iași întrebările sunt servite în plic cu 5 zile înainte.
Cetățenii par să nu mai asculte de autorități -nu că ar fi făcut-o vreodată anume- așa că zeci de centre si-au suspendat activitatea, iar autoritățile își schimbă discursul după ce a eșuat să vaccineze 5 milioane de oameni până la 1 iunie. - Mai multe străzi din Galați s-au surpat în urma ploilor căzute, marile bulevarde din București sunt pline de arbori uscați care pun în pericol pietonii și mașinile, modernizarea DN 56 Craiova – Calafat a fost finalizată după 10 ani, CFR Călători intră în era digitală doar pe jumătate, iar Regio Călători se retrage de pe ruta feroviară către Aeroportul Otopeni, la numai jumătate de an de la lansare.
Călătorii unui tren care circula pe ruta Craiova-București Nord au rămas blocați într-o haltă din județul Olt, turiștii sunt exasperați de serviciile proaste de pe Otopeni, în trenul Baia Mare – Mangalia nu există aer condiționat, iar un bărbat a fost rănit într-un tramvai din București după ce o bucată de șină s-a desprins și a intrat prin podea.
Doar 5 milioane de autoturisme din cele 7 milioane înmatriculate în România au ITP valabil, Național Arena are cea mai scăzută medie de spectatori dintre toate stadioanele care găzduiesc EURO 2020, iar după 150 de existență, stațiunea Lacul Sărat din Brăila are acum și dușuri cu apă caldă. - Poliția Locală Iași se laudă cu 463 de lei confiscați de la un cerșetor infirm, la Piatra Neamț amenzile pot fi plătite online, dar dovada scrisă a plății trebuie dusă la Primărie sau la Poliția Locală, un agent din Botoșani a dus cu mașina poliției la bancomat un șofer care nu avea cash la el pentru șpagă, iar la Pitești un șofer a fost urmărit şi amendat de poliţie, după ce le-a atras agenţilor atenţia că staţionau neregulamentar.
Banii noștri, tot ai noștri
Angajații PMB duc lipsă de “cunoștințe și competențe în domeniul prevenirii corupției, transparenței, eticii și integrității”, DNA a descins la un concurs de angajare din Teleorman, la un examen de angajare într-o instituţie de stat “dacă se ridica de pe scaun, picau fiţuicile ascunse sub rochie“, iar directorul ADP-Sector 1 e acuzat că și-a construit o anexă la vila proprie cu resurse publice.
- Un prejudiciu de 97.000 de euro a fost constatat de Curtea de Conturi Cluj la Institutul de Transplant Renal, platforma Ministerului Finanțelor dedicată monitorizării cheltuielilor publice este nefuncțională de trei săptămâni, iar OLAF investighează cum a cheltuit România miliardul de euro pentru Delta Dunării.
- Cetățenii din Voluntari sunt ‘sponsori’ oficiali ai propagandei ruse prin Metropola TV, la CJ Botoşani au fost ‘tocaţi’ 30.000 de euro pe laptop-uri pentru consilieri, iar la Spitalul de copii Gomoiu s-a alocat o jumătate de milion de lei pentru formarea medicilor.
- Guvernul a epuizat cele 4 miliarde de lei pentru proiectele din controversatul PNDL, programul de zeci de milioane de euro care trebuia să prevadă inundațiile este indisponibil de luni de zile, primarii cer mai mulți bani după explozia prețurilor la materiale de construcție, în timp ce Executivul a alocat, discret, 20 de milioane de lei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului.
Multe alegeri, puțină transparență
« Analiză | Șase luni la putere: marile eșecuri ale Coaliției și ale guvernului Cîțu »
- « Încă un vot pentru scoaterea educației sexuale din școli. Senatul respinge cererea lui Iohannis și lasă legea în forma inițială ». Și Cîțu, și Cîmpeanu au votat împotriva educației sexuale, după care s-au declarat supărați de rezultat, fluturându-și ideile de încurajare a acesteia. La fel, în Parlamentul European, ‘liberalii-doar-cu-numele’ au votat împotriva unui proiect ce condamnă interzicerea avorturilor.
Premierul și restul Guvernului sunt fixați pe congres și nimic altceva, iar vina nepunerii în practică a promisiunilor din campanie este acum dată pe Parlament: Florin Cîțu amenință Parlamentul că va începe să guverneze prin ordonanțe de urgență. - Membri ai PNL au ajuns să nu mai apară în baza de date a partidului înainte de Congres, Orban transmite primarilor că “Florin Cîțu pleacă acasă după Congres”, iar Dan Vâlceanu și Raluca Turcan au cerut sancțiuni pentru apropiații lui Ludovic Orban care ar fi jignit echipa premierului.
Klaus Iohannis veghează de pe peretele unei săli de ședință a PNL Odobești și e-n același timp paralel cu campania de vaccinare – “Avem un succes care se vede într-o reducere a dorinței de vaccinare”. - Barna declară că împărtăşeşte nemulţumirea premierului legată de ‘lentoarea’ reformelor în Parlament și încurajează acum ‘modelul Viorica’.
USR PLUS a sesizat CCR după ce noua majoritate a votat un fost senator PSD într-o funcţie importantă, a inițiat desființarea unei „uzine de sinecuri de lux”, a cedat UDMR numirea noului Avocat al Poporului în schimbul desființării Secției Speciale și a propus ca domiciliul să fie eliminat de pe cartea de identitate, proiect ce a trezit noi controverse. - Ciolacu acuză Guvernul pentru gestionarea inundațiilor, acuză ”încălcarea statului de drept de către partidele de la guvernare din România” într-o scrisoare către Ursula von der Leyen și are încredere că moțiunea de cenzură va trece.
P.S.: textul moțiunii începe cu versuri din Bacovia – „Prin fumul de țigări, ca-n nouri” - UDMR și-a prezentat candidatul pentru postul de Avocat al Poporului, un procuror pensionat la 49 de ani, cu pensie de peste 10.000 de lei.
Mbine, de fapt, toate partidele din coaliție au promovat pensionari speciali în funcții publice, iar în Parlament atât de bine ‘au lucrat’ partidele din majoritate încât demiterea Avocatului Poporului este criticată de Comisia de la Veneția.
Și CNA are un nou șef, un fost deputat PNL care în 2010 cerea măsuri împotriva desenelor animate „violente”. - Maşinile parcate neregulamentar în Sectorul 1 nu vor fi ridicate, după ce consilierii PSD-PNL au respins proiectul, gunoiul dintr-o comună a fost îngropat în pădure de către un primar din Vâlcea, iar un bărbat a murit în fosa septică a unei primării din Giurgiu.
La alegerile parțiale, o femeie care avea cerere pentru urna mobilă s-a prezentat la secție, 2 bărbați ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anume candidat, iar la Vâlcea urna mobilă a fost plimbată, fără pază, într-un cămin de bătrâni. Oricum, candidează tot fiii, tații sau soțiile unor foști edili pentru locurile lasate libere de aceștia. Mai puțin în comuna prahoveană Șotrile, unde fostul primar condamnat pentru pornografie infantilă a câştigat un nou mandat.
Justiție în stand-by
Foștii procurori DNA, Ciprian Man și Cristian Ardelean, acuzați de presupuse abuzuri, solicită Înaltei Curți să oblige Secția Specială să le soluționeze mai repede dosarul
- O asistentă a fost omorâtă de un bărbat lăsat liber deși își teroriza și fosta iubită, în cazul ‘Floyd de România’ n-a fost dată nicio zi de închisoare pentru moartea bărbatului imobilizat de jandarmi, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava spune că fostul manager al spitalului din oraș, în perioada căruia 3 bebeluși au murit cu infecție nosocomială, „nu are calitate procesuală” în dosarul morții lor.