Românii sunt pe primul loc în topul UE al mitei date pentru asistență medicală în pandemie – Sinteza Saptamanii 14 – 20 Iunie 2021
Sinteza Săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.
România murdară
« De ce este România murdară? Un ghid despre managementul deșeurilor pe care ar trebui să-l citească primarii, cetățenii și firmele de salubritate », căci până la urmă cu toții suntem de vină pentru cum arată natura. Primul gând merge către unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni, acoperit complet de gunoaie și din care voluntarii au strâns 3.500 de saci cu deșeuri. La fel, un ‘colţ de rai’ din judeţul Braşov a fost transformat în groapă de gunoi.
Situația în Sectorul 1 de București este deja prea-cunoscută, căci gunoaiele apar și apar, iar orașul a trecut la nivelul pe șobolani. O situație similară se întâmplă la Ploiești, unde Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a cerut declararea stării de alertă, din cauza gunoaielor care nu sunt ridicate la timp.
- Cluj-Napoca este cel mai poluat oraş din Europa cu dioxid de azot, iar România una dintre cele mai poluate țări de pe continent.
Cum migrația s-a dublat în ultimul deceniu. România are printre cele mai mari diaspore din lume, iar în ultimul an rata de ocupare a pierdut aproape 5%. - Elevii ar fi devenit mai violenți după izolare și școala online, însă cifrele generale situează România pe locul 3 la nivel european în privința violenței psihologice în școli. Poate și acasă. Un elev a fost lovit de un profesor chiar în timpul unei acțiuni despre violență, două educatoare din Craiova au fost agresate de mama și de bunicul unor copii, iar mai mulți elevi s-au bătut în incinta școlii la Constanța și la Sânnicolau Mare.
România face parte dintr-un grup restrâns de țări europene unde timpul minim de predare recomandat pentru învățământul general obligatoriu a scăzut.
Educația sexuală rămâne un subiect tabu pentru părinți, atât prin miturile popoulare despre sex, cât și dinspre „fata a fost de vină” în ce privește relațiile minorilor cu adulții. - Românii sunt pe primul loc în topul UE al mitei date pentru asistență medicală în pandemie, listele de așteptare pentru internări au ajuns cu programările până în septembrie, la Spitalul Județean Arad este anchetă după ce s-a descoperit un consum uriaș de morfină, iar managerul Spitalului Judeţean Braşov lucrează part time şi la o clinică privată, chiar dacă legea prevedea incompatibilitatea în funcție.
În aprilie s-au înregistrat cu 48% mai multe decese, din orice cauză, decât media ultimilor 4 ani pentru aceeași lună și chiar dublu față de media UE. Între timp, adăugăm mii de decese cu COVID-19 din trecut la bilanțul zilnic.
Vaccinarea s-a încheiat, cetățenii au fost -sîc- toți imunizați. Campania de vaccinare merge atât de prost, încât statul începe să închidă centrele și să reducă importul de vaccinuri. Avem și doze de aruncat, căci expiră, iar altele sunt vândute către țări din afara UE. - Centura Galați este un exemplu pentru birocrație, 3 contracte de 3.500 de pagini ștampilate pe fiecare pagină, s-au achiziționat 3,6 miliarde de coli de hârtie pentru instituțiile de stat, iar la mai bine de un an de la înființare, Autoritatea pentru Digitalizarea României nu a realizat un catalog al serviciilor publice, conform obligațiilor legale.
Trenul de Otopeni transportă în medie 14 călători pe zi, deși are capacitate de 70, Centrul Vechi al Bucureștiului este plin de capcane pentru turiștii veniți la Euro, iar sute de oameni dintr-un sat botoşănean trăiesc de mai bine de 30 de ani fără nicio sursă de apă potabilă.
- Zece polițiști ai Serviciului de Înmatriculări Timișoara sunt bănuiți că de la începutul anului au luat mită de aproape 400 de ori, un agent din Sibiu este acuzat, printre altele, de tortură, şantaj şi complicitate la furt, un ofițer care le dădea informații traficanților de droguri a ajuns șef la Poliția Galați, iar funcționarii Primăriei Slobozia au fost prinși pe Netflix în timpul programului.
Numeroase nereguli au fost descoperite la Protecţia Copilului Braşov, unde registrele erau vraiște, consemnările nu erau în ordine, iar alocaţiile copiilor erau păstrate de Protecţia Copilului.
Băuturi fine, instrumente muzicale și diagnostice falsificate
- Deficitul de cont curent al României s-a dublat după primele 4 luni, avem printre cele mai ridicate rate ale inflației în UE, iar Comisia Europeană a întrerupt plățile din ITI Delta Dunării, programul european de peste 1 miliard de euro.
Prețurile vor crește în 2021, inclusiv cel al certificatelor CO2, dar adevărata criză este pe piaţa materialelor de construcţii.
Foarte pe scurt spus, creşterea salariului mediu a fost anulată de scumpirile în lanţ din ultimul an.
- O rețea de 7 firme specializate în colectarea şi reciclarea deşeurilor a fraudat statul cu 3,5 miloane de euro, fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării a sustras aproape 180.000 de dolari din banii instituţiei, iar statul român a plătit, ani la rând, concedii medicale unor persoane care au pretins că suferă de tuberculoză deși aveau diagnostice falsificate.
- Fosta administrație a Sectorului 6, 340 mii de lei la România TV și Antena 3, Consiliul Județean Ilfov ar fi dat 500.000 de lei Catedralei Neamului, iar fostul primar al Sectorului 1 ar fi ratat recuperarea a 118 milioane de lei de la Romprest.
Cu oameni neplătiți de jumătate de an, consilierii județeni din Ilfov au mai făcut un curs, pe bani publici, într-un hotel de lux pe Valea Prahovei, iar un primar a cumpărat 220 de instrumente muzicale fără să existe vreun muzician prin zonă.
Acoperișul de pe Arena Națională este tot stricat, printre achizițiile Sălii Polivalente din Cluj s-au numărat băuturi fine, crose de golf și haine de firmă, Compania de Consolidări București a ajuns la fundul sacului, iar consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală este în pericol din cauza lipsei banilor.
Mai multe conflicte, mai puțină politică
Parlamentarii n-au răspunsuri la criza deşeurilor, reformele promise de Coaliție au rămas în aer, violența împotriva femeilor este folosită ca ramă pentru fotografii politice victorioase, iar când cei mici se culcă flămânzi, politicienii dau declarații.
- Florin Cîțu este concentrat pe campania internă și a uitat complet de campania de vaccinare ori de sănătatea publică – “n-ar trebui să existe discuții despre valul IV al pandemiei” / “Guvernul a făcut tot posibilul pentru o campanie de vaccinare de succes”.
- USR s-a poziționat ferm pe tema educaţiei sexuale în şcoli și poate liderii PNL și UDMR ar accepta varianta lor, însă nu știu cum să își convingă colegii conservatori.
- Marcel Ciolacu pare total pe dinafară, fără vreo perspectivă de viitor pentru PSD. Acuză fraudarea votului la moțiunea simplă împotriva ministrului Ghinea, amenință cu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului și visează în continuare la alegeri anticipate, promițând majorarea cu 40% a punctului de pensie.
- UDMR propune ca alocaţia pentru copii să fie diferenţiată în funcţie de veniturile familiilor, un deputat anunță că va depune din nou un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, iar Ministrul Mediului vrea ca urșii agresivi să poată fi împușcați în 24 de ore, căci alte soluții nu pot fi implementate.
- Primarii de la ţară își bat joc de mediul înconjurător, un primar este acuzat că ar fi mutat fictiv mai mulți cetățeni pentru a vota cu el, un fost edil e vizat de percheziţii într-un dosar de spălare de bani, iar un primar PNL a fost arestat preventiv într-un dosar de fraudare a alegerilor locale.
Justiția identității naționale
Curtea Constituțională a motivat sec permiterea existenței Secției Speciale prin “înlăturarea sau desconsiderarea identităţii constituţionale naţionale” și ar putea folosi această motivare oricând dorește.
- Fosta șefă a DIICOT Giorgiana Hosu se pensionează la 48 de ani, procurorul Lucian Papici la 54 de ani, iar magistratul care a decis, după hotărârea CJUE, că Secția specială nu mai poate funcționa este cercetat disciplinar.