De la începutului anului, în judeţul Constanţa au fost găsite 3.000 de tone de deşeuri – Sinteza săptămânii 7-13 Iunie 2020
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.
Brokerii de deșeuri, criza imunoglobulinei, analfabetism științific și fabrica de permise.
România în service
« Intrarea în Schengen. Rețelele mafiote, mai pregătite decât statul? ». România a ajuns importator de gunoaie din cauza ‘brokerilor de deșeuri’ care fac afaceri din prețuri extraordinar de mici – “În Europa neutralizarea deșeurilor costă 500 euro, la noi costă 20-50 de euro” – pentru distrugerea lor, însă acestea de multe ori nici nu mai ajung la procesatorul final, ci pe câmpuri, pentru că autoritățile nu urmăresc până la capăt transporturile.
- De la începutului anului, în judeţul Constanţa au fost găsite 3.000 de tone de deşeuri, incineratorul din Prahova a ars mai mult de o săptămână, în timp ce un alt depozit de deșeuri a luat foc în Caraş-Severin, șeful Gărzii de Mediu a fost fugărit de un patron la care mersese în control, România nu pare pregătită pentru a elimina produsele de unică folosinţă din plastic, iar cascada Bigăr așa cum o știam nu mai există.
În zona cascadelor Modăviţa şi Birăul Mare, voluntarii au strâns 100 de saci de gunoaie, iar de pe plajele din Mamaia, Constanţa şi Mangalia au strâns peste 7 metri cubi.
La o lună de la izbucnirea scandalului legat de ursul Arthur, Ministerul Mediului nu a luat nicio măsură. - Un polițist din Constanta a lovit un bărbat cu piciorul în cap, un activist din Buzău a fost bătut de față cu 2 polițiști, adjunctul Jandarmeriei Vaslui a falsificat data unui accident rutier, iar poliţiştii botoşăneni de la Rutieră, acuzaţi că au luat şpagă, se întorc la muncă.
- Bragadiru devine mlaștină la fiecare ploaie serioasă, o rupere de nori a inundat pe Calea Văcărești din Capitală, iar o ploaie torențială a înghițit zeci de mașini în Craiova. Primăria Sectorului 4 preferă să despăgubească proprietarii mașinilor avariate, iar Lia Olguţa Vasilescu “nu are voie să facă lucrările aşa cum și-ar dori“.
Lucrările la Drumul Expres dintre Craiova si Balș se desfășoară în ritm de melc, construcția A8 între Iaşi – Tg. Neamţ ar putea începe abia peste 3 ani, o trecere de pietoni se opreşte în zid, în centrul Sucevei, iar pe stradă reabilitată din Iași stâlpii de iluminat au ‘răsărit’ fix în mijlocul trotuarelor. - Ne așteaptă o nouă criză a imunoglobulinei, dezinfectanți cu 0% substanță activă au fost descoperiți din nou în spitalele din țară, medici gălățeni au fost sancţionaţi pentru că lipseau de la program, 4 din 10 spitale din România nu raportează deloc erorile medicale, iar cadrele medicale ale spitalului din Târgu-Cărbunești nu mai au pacienți COVID și fac doar curățenie.
Mai puțin de 10.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultima zi și este posibil să nu mai ajungem la 5 milioane de vaccinați, oricare ar fi termenul.Guvernul nu-și asumă un eșesc al campaniei, dar România pregătește legislația pentru a vinde vaccinurile anti-COVID, pe fondul scăderii interesului, iar mai multe centre de vaccinare ar putea fi închise temporar. Deși BOR promitea o implicare în imunizarea cetățenilor, în județul Neamț un stareț a ținut o predică halucinantă cum că vaccinul îi face pe oameni zombie şi le ies solzi pe corp.
O analiză Euronews pune căderea României pe ultimele locuri la nivelul UE în privința ratei de vaccinare pe seama lipsei infrastructurii și a personalului medical în zonele rurale, dar și a neîncrederii cetățenilor în autorități. - În ce privește educația, România nu mai are nicio universitate în top 1000 din prestigiosul QS World University Ranking, doar 66% din absolvenții claselor a XII-a şi a XIII-a s-au înscris la Bacalaureat, iar o școală aflată într-un sat din Gorj arată ca un grajd.
Conform raportului TIMSS, 1 din 5 elevi de clasa a opta înregistrează analfabetism științific și numeric. Altfel spus, elevii români sunt sub media internaţională la Matematică şi la Ştiinţe.
Directorul și profesorii știau că elevul care a sărit pe geam mai fusese agresat, la Timișoara o elevă cu nevoi speciale a fost umilită de două colege, o alta a fost bătută pe holul unei şcoli din Prahova, iar o elevă de clasa a VIII-a, aproape de comă alcoolică, a fost încuiată în sala de sport de un profesor “până-și revine”.
Două fete aflate în grija Protecţiei Copilului din Suceava au fost obligate să se prostitueze, copiii fug din centrele de plasament, iar angajații spun că sunt “conduși de plăceri de moment”. - O minoră de 12 ani a fost constrânsă să întrețină relații sexuale de către doi bărbați, o adolescentă de 18 ani a fost sechestrata de doua fete într-un apartament din Ploiești și violată de mai multi bărbați, un executor judecătoresc este suspectat de procurorii DIICOT că ar fi întreținut relații intime cu minore, iar un primar din Ilfov a fost reținut într-un dosar de viol în care victima este o fată de 12 ani.
Scump la vedere
Doar ce-a fost trimis, c-a și venit înapoi. « Feedback critic de la Bruxelles pentru PNRR-ul României / Cum s-a încurcat Guvernul în datele trimise Comisiei Europene ». Fost comisar european, Corina Crețu, susține că “planul este incoerent, nerealist și netransparent”.
PNRR nu a fost respins, dar Comisia Europeană atenționează asupra greșelilor și inadvertențelor din document. Undeva în el, un training costă 133.000 de euro / persoană. E-n regulă, Guvernul a cerut păsuire o lună pentru o nouă evaluare.
- Deficitul comercial al României e în creștere cu un miliard față de aceeași perioadă din 2020, Tarom a schimbat al 8-lea director în 3 ani, iar Poșta Română a scăzut cu 13% în activitate anul trecut.
Devalorizarea leului va „toca” profiturile românilor din depozite bancare, cheltuielile unei gospodării înseamnă ~83,8%, iar prețurile de consum au crescut din nou, aducând inflația anuală foarte aproape de nivelurile din 2018 și 2019.
Prețurile apartamentelor s-au majorat și în luna mai, carnea de porc se va scumpi cu cel puțin 25% în lunile urmatoare, iar prețurile biletelor de tren ar putea crește și ele. - Guvernul este dator zeci de milioane de euro către producătorii de film, Fiscul nu poate să vândă maşinile de lux ridicate de la „fabrica de permise” din Suceava, s-a ales praful de o investiție de 20 milioane €, iar 520 de milioane de lei, bani publici, au fost alocați pentru Catedrala Mântuirii Neamului, între 2016 și 2020.
8.000 de angajați din Ministerul Energiei vor primi plăți compensatorii de peste 900 de milioane de lei, salariați ASF au fost plătiți peste grila maximă, iar fostul sef al Direcției de Drumuri și Poduri Craiova a avansat în funcție cu o diploma falsă și a primit un salariu necuvenit.
Suflu nou, cercuri de interese și frauda electorală
Vasile Dîncu nu exclude o guvernare cu PNL, pe când Cîțu și Ciolacu nici nu vor să audă.
- Florin Cîțu anunța “un suflu nou la șefia partidului”, dar până acum a reușit să obțină susțineri vocale din partea lui Robert Sighiartău, a Ralucăi Turcan, a lui Rareș Bogdan, ori a lui Nelu Tătaru. De ce nu, și a unui primar condamnat definitiv pentru abuz în serviciu.
Cîțu a avut și prima răbufnire în public față de Ludovic Orban, pentru că nu există un calendar de creștere a alocațiilor. A mai anunțat și un program special de investiții în drumuri județene și comunale, finanțat de la buget, cerut de Orban cu o zi înainte.
« Lupta liberalilor pentru putere, decisă de cercuri de interese, rețele și creștini habotnici » - Pe un front, USR atacă PNL în ‘scandalul’ Romexpo, iar de celălalt, Cristian Ghinea se tachinează cu Marcel Ciolacu pentru abrobarea/respingerea PNRR.
În Sectorul 1, departe de a se fi închetiat, războaiele purtate simultan de Clotilde Armand ating o notă personală; după o presupusă agresiune în trafic, un consilier PSD susține că “În Franța, Armand era răpită și violată”. - La Deveselu, fiul primarului PSD care a murit candidează din partea PNL împotriva viceprimarului PSD, un primar PNL care a obținut 83% la alegeri a fost reținut pentru fraudă electorală, iar primarul din Ștefăneștii de Jos, acuzat că a violat o minoră, s-a autosuspendat din PNL.
Un nou dosar de corupție la Primăria Iași, unde DNA încearcă să afle cum s-a dat teren foarte ieftin pentru blocuri de milioane. Totodată, poate începe judecata și în dosarul „Skoda”, în care Mihai Chirica este acuzat de abuz în serviciu.
Justiție inversă
Curtea Constituțională ignoră literalmente UE, iar 25 de organizaţii solicită demisia membrilor CCR după decizia privind Secția Specială. Uniunea Europeană recomandă desființarea acesteia, pe când decizie CCR susține că Secția Specială este constitutională.
România rămâne sub MCV. Raportul critică România pentru că nu a desființat Secția Specială, pentru numirea procurorilor șefi la DIICOT și Parchetul General în ciuda avizului negativ al CSM.
- Judecătoarea din Brăila care a refuzat arestul unui suspect acuzat că a violat o minoră se întoarce în magistratură, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia unui constructor din China exclus inițial de la licitație, iar Înalta Curte anulează o hotărâre a CNSU din februarie privind carantina persoanelor care soseau în România.
- Curtea de Apel București a anulat condamnarea la 11 ani de detenție a liderului clanului Butoane din Giurgiu și a dispus judecarea de la zero a procesului care trenează de 8 ani, martorii din procesul lui Dincă sunt purtați degeaba pe drumuri, iar în dosarul primarului din Ștefăneștii de Jos, procurorii au făcut cercetări pentru act sexual cu un minor, nu pentru viol.