Cele mai bune 20 de cărți ale anului 2021, în viziunea Amazon – Cronica de carte

RIP, Laura Albulescu!

A încetat din viață Laura Albulescu, redactor-șef al Editurii Art, una dintre cele mai apreciate personalități culturale din lumea editorială românească. Scena9 îi aduce un omagiu prin cuvintele a 19 oameni care au cunoscut-o. (Scena9.ro

1. Amazon a anunțat alegerile sale pentru cele mai bune 20 de cărți de până acum din anul 2021. Pe primul loc se află romanul „Great Circle”, de Maggie Shipstead, iar printre celelalte cărți aflate în top se numără „Klara și soarele”, de Kazuo Ishiguro (la noi, la Editura Polirom) și „Cele patru vânturi”, de Kristin Hannah (Editura Litera). (Book Riot)

2. Au fost anunțați câștigătorii premiilor Nebuna pentru anul 2020: „Network Effect”, de Martha Wells, este cel mai bun roman SF & Fantasy, iar printre ceilalți câștigători se numără P. Djèlí Clark, Nalo Hopkinson și Connie Willis. (TOR).

3. Luna iunie este numită și Pride Month, luna dedicată comunității LGBTQ+. Blogul Cartepedia a adunat zece cărți care descriu cât de realist posibil poveștile de viață ale membrilor acestei comunități, printre care „Strigă-mă pe numele tău”, de Andre Aciman (Editura Polirom), „Carol”, de Patricia Highsmith (Editura Litera) și „Queer. Istorii ilustrate” (Black Button Books) (Link). Editurile din Marea Britanie celebrează această lună cu campanii de promovare a cărților și autorilor LGBTQ+ (BookSeller).

4. Lista de cărți pentru vara anului 2021 de la New York Times cuprinde nu mai puțin de 73 de volume, împărțite pe categoriile preferate ale cititorilor, precum thrillere, polițiste, ficțiune istorică, horror, SF, romance, cărți despre muzică sau sport. (New York Times)

5. 50 de cărți noi pentru concediul din vara aceasta recomandă și editorii The Guardian, printre care se numără „Luster”, de Raven Leilani, „Second Place”, de Rachel Cusk, „Transcendent Kingdom”, de Yaa Gyasi și „Rememberings”, de Sinéad O’Connor. (The Guardian)

6. Alături de topul celor 20 de cărți de citit în această vară, Washington Post oferă și o listă a celor mai bune cărți din toate timpurile pentru vacanța de vară, în conformitate cu voturile cititorilor. Regăsim, printre cărțile aflate în acest top, volume precum „Persuasiune”, de Jane Austen (la noi, la Editura Corint), „Cartea verii”, de Tove Jansson și „Luminatorii”, de Eleanor Catton (ambele la Grupul Editorial Art). (Washington Post)

7. Diverse studii au confirmat că cititul de cărți în fiecare zi aduce beneficii însemnate pentru sănătatea fizică și psihică: cititul pentru doar 30 de minute pe zi este echivalentul a 30 de minute de yoga zilnic; chiar și parcurgerea paginilor timp de doar șase minute pe zi s-a dovedit a reduce nivelul de stres cu aproape 70%; un capitol pe zi poate contribui la creșterea cantității de empatie pe care o avem pentru ceilalți. (Health Digest)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „Freed”, de E.L. James (al cincilea volum din seria Fifty Shades); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „How the Word is Passed”, de Clint Smith, despre istoria sclaviei în SUA. O altă noutate interesantă la categoria non-ficțiune: „After the Fall”, scrisă de Ben Rhodes, fost consilier la Casa Albă. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Efectul de undă, de Aurora Liiceanu, Editura Polirom

-Acul de aur și ochii Glorianei, de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas

-Clovnul, de Iulian Ciocan, Editura Polirom

-Mansardă la Veneția. Nouă săptămâni în lagună, de Cristina Chevereșan, Editura Humanitas

-Post-Corona. De la criză la oportunitate, de Scott Galloway, Editura Publica

-Adio, Gulag!, de Levan Berdzenișvili, Editura Corin

-Ascensiunea, de Nikos Kazantzakis, Editura Humanitas Fiction

-Povești de vară, de Mieko Kawakami, Editura Litera

10. Pe scurt, din lumea literară:

-A apărut Storis.ro, prima aplicaţie de audiobookuri, ebookuri şi podcasturi în limba română: va avea peste 5.500 de ebookuri, 80 de podcasturi şi peste 900 de audiobookuri, cu naratori profesionişti şi actori cunoscuţi precum Maia Morgenstern, Şerban Pavlu, Daniela Nane, Monica Davidescu, Florin Piersic Junior, Mihai Călin (News.ro); 

-Sute de scrisori private și alte documente ale lui Franz Kafka au fost digitalizate și puse la dispoziția publicului (Mental Floss); 

-Emmanuel Carrère este câștigătorul Premiului Princesa de Asturias de las Letras 2021, cel mai prestigios premiu literar spaniol, în valoare de 50.000 de euro. Cărțile lui Emmanuel Carrère au fost publicate în limba română la Editura Trei (El Pais); 

-Un nou roman semnat de Guillaume Musso va apărea pe 21 septembrie, cu titlul „L’inconnue de la Seine”. Musso este cel mai bine vândut autor din Franța (Livres Hebdo); 

-Vedeta Paris Hilton a semnat un contract pentru viitoarele sale memorii, care vor fi publicate la aceeași editură care a publicat, cu succes, și volumul semnat de Jessica Simpson (Page Six); 

-Romanciera din Zimbabwe, Tsitsi Dangarembga, a primit Premiul PEN Pinter pentru anul 2021 (The Guardian);

-La 5 ani de la moartea boxerului, Muhammad Ali Center, un muzeu american situat în Louisville, Kentucky, anunță deschiderea unei biblioteci digitale care reunește documente dedicate sau aparținând celebrului pugilist (ActuaLitte).

Fotografia ediției: Vizitatorii Newark Public Library pot vedea în curând colecția Philip Roth, cuprinzând aproximativ 3.700 de cărți lăsate de autor bibliotecii din orașul natal. În imagine, un exemplar din „Pastorala americană”, cu însemnările scriitorului. Sursa: New York Times.

Ți-ar mai putea plăcea
Volumul ”Shuggie Bain”, de Douglas Stuart, este câștigătorul Booker Prize 2020 – Cronica de carte
Cele mai îndrăgite 50 de cărți de către Nick Cave – Cronica de Carte