Apple a prezentat iOS 15 – Cronica de Tehnologie
1. Apple a prezentat iOS 15, versiune care aduce noutăți importante în ceea ce privește intimitatea și notificările. În Settings, utilizatorii vor putea vedea rapoarte privind modul în care aplicațiile folosesc drepturile de acces care le-au fost acordate, iar în anumite țări va exista o funcție de anonimizare a traficului. Notificările și aplicațiile din homescreen se vor comporta și vor fi afișate în funcție de Focus-ul ales (work, personal, sleep etc.). Vor fi actualizate, cu aceeași ocazie, mai multe aplicații Apple, în frunte cu FaceTime, Messages și Maps. (Profit.ro)
2. Pentru prima oară, utilizatorii de iPhone vor continua să primească patch-urile de securitate și dacă nu fac update la cea mai nouă versiune a sistemului de operare. Utilizatorii pot alege să rămână la iOS 14 și să primească, în continuare, update-urile de securitate ce vor fi livrate după lansarea iOS 15. (9to5mac)
3. Health se numără printre aplicațiile care vor primi noutăți importante în iOS 15. Aceasta va include un indicator numit Walking Steadiness, care analizează mersul pentru a avertiza înainte ca utilizatorul să cadă. Health va oferi informații mai ușor de înțeles despre analizele de laborator, iar utilizatorii vor putea partaja direct cu medicii anumite categorii de date. (9to5mac)
4. iPadOS 15 promite îmbunătățirea multitasking-ului, urmând să afișeze pictograme sugestive pentru a face mai intuitivă folosirea mai multor aplicații. Shelf va fi o nouă facilitate care, de asemenea, va simplifica schimbarea între aplicații. În rest, sistemul de operare pentru iPad va primi unele facilități pe care iOS le are de anul trecut, precum App Library și posibilitatea plasării libere pe ecran a widget-urilor. (News.ro)
5. Cercetătorii din cadrul armatei SUA au dezvoltat o nouă platformă de antrenare a inteligenței artificiale, care pune accent pe colaborarea dintre sisteme – mai multe entități de AI evoluează și colaborează în cadrul unui mediu de antrenare dinamic și complex. Cercetătorii văd un viitor în care sistemele de AI colaborează între ele și cu soldații. (TechXplore)
6. Google a acceptat să plătească o amendă de €220 de milioane în Franța și să-și schimbe unele din politicile globale privind reclamele, astfel încât să faciliteze folosirea instrumentelor sale de publicitate de către competitori. În urma unei anchete, autoritățile franceze au concluzionat că Google a acordat un tratament preferențial propriului server de publicitate. (News.ro)
7. App Store are 600 de milioane de utilizatori din 175 de țări pe săptămână, spune Apple. Magazinul de aplicații al companiei americane a plătit dezvoltatorilor, de când există, peste $230 de miliarde. (TechCrunch)
8. Serviciul de streaming pentru jocuri Stadia va merge pe Chromecast-urile cu Google TV din 23 iunie, a anunțat Google. Pe lângă Chromecast, Stadia va mai primi suport și pentru alte device-uri cu Android TV, precum Nvidia Shield și Xiaomi MIBOX4. (The Verge)
9. YouTube extinde disponibilitate propriei clone de TikTok, Shorts, care poate fi folosită acum în Canada, Marea Britanie și America Latină. Utilizatorii vor putea alege coloană sonoră a clipurilor de 60 de secunde din milioane de melodii disponibile pe YouTube, ale peste 250 de case de producție. (TechCrunch)
10. FaceTime va avea o versiune web, ce va putea fi accesată de pe Windows și Android. Serviciul Apple va genera și link-uri pentru invitații, o altă opțiune care-l transformă într-o alternativă la Zoom și celelalte soluții de conferințe video. (The Verge)