Comisia Europeană cere aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen – Cronica dimineții

1. Comisia Europeană cere Consiliului să dea undă verde „cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen. Viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea către statele membre ale UE care nu fac încă parte din spațiul Schengen, întrucât este ”o așteptare legitimă” și ”o obligație legală pentru acele țări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”, arată noua strategie Schengen a Comisiei Europene. Schengen reprezintă spațiul UE fără controale la frontiere. După intrarea în spațiul Schengen, românii vor putea călători dintr-un stat membru în altul fără a fi supuși controalelor la frontieră. Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. (Hotnews)

2. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că stagiul minim de cotizare pentru pensie va rămâne 15 ani, dar că aceștia pot să nu fie consecutivi, ci adunați de-a lungul timpului. Turcan a mai declarat că pensiile vor fi recalculate pe baza unei formule care va include un indice de corecție, dar care va și scoate calcularea pensiilor ”din pixul politicienilor”, pentru ca oamenii ”să nu mai fie amăgiți”(G4Media). Turcan a declarat că Guvernul merge pe egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. În acest moment, femeile se pensionează la 61 de ani, iar bărbații, la 65. (Libertatea)

3. Un studiu a arătat pentru prima dată că persoanele cu o infecție COVID ușoară produc un tip de celule imune capabile să producă anticorpi împotriva coronavirusului pentru tot restul vieții. Studiul, publicat în Nature, a analizat 77 de pacienți care au avut o boală ușoară sau moderată (acesta este grupul despre care existau îndoieli). În majoritatea acestora, au văzut că anticorpii scad brusc după patru luni, dar apoi reducerea este mai lentă și aceste molecule sunt încă prezente în sânge până la 11 luni după infecție. (Hotnews)

4. Dobânzile la creditele noi în lei acordate de către bănci pentru locuințe au scăzut în aprilie la cele mai mici rate de după toamna lui 2017. S-au ieftinit și creditele de consum la a doua cea mai mică rată din istorie, dar au scăzut și dobânzile la depozite, în condițiile în care inflația este așteptată să crească. Marja de câștig a băncilor a scăzut la un nou minim de după criza financiară din 2008-2009. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Business: Retailerul german Lidl a avut anul trecut afaceri de 12,86 miliarde lei, comparativ cu 9,7 miliarde lei în 2019, și un profit net de 756 milioane lei, reușind astfel să depășească, în pandemie, liderul de până acum al pieței locale, Kaufland, care a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 12,83 miliarde lei și un profit de 970,3 milioane lei. (Profit.ro)

5. Guvernul pregătește acordarea unui sprijin la angajarea pe perioadă determinată de până la trei luni, pe parcursul verii. Proiectul prevede că statul va deconta până la 41,5% din câștigul salarial mediu brut pentru persoane angajate pe perioadă determinată, nu mai lungă de trei luni. Termenul limită de aplicare a acestei măsuri este 30 septembrie. De ajutor vor beneficia, probabil, industria HoReCa, dar și agricultura, ambele cu un grad ridicat de dependență de munca sezonieră pe perioada verii. (Profit.ro)

6. Înmatriculările de automobile din România continuă să recupereze pierderile înregistrate în 2020, chiar dacă ritmul este deocamdată sub cel din 2019, anul dinaintea pandemiei. Potrivit cifrelor transmise de DRPCIV, în luna mai au fost înmatriculate cu 28,37% mai multe autovehicule, comparativ cu anul trecut, și cu 15% mai multe autoturisme. (Profit.ro)

7. Traficul de internet fix din România a înregistrat, anul trecut, o creștere cu 51%, în timp ce, în cazul internetului mobil, s-a consemnat un salt de 30%. Potrivit statisticilor ANCOM, la nivel național, existau 5,7 milioane de conexiuni la internet fix, la sfârșitul anului 2020, în creștere anuală cu 8%. Din numărul total de conexiuni, 4,5 milioane (aproape 80%) reprezentau conexiuni de foarte mare viteză (peste 100 Mbps). (Profit.ro)

8. Ministerul israelian al Sănătăţii a constatat că numărul mic de cazuri de inflamaţie cardiacă, observate mai ales la persoane tinere vaccinate cu vaccinul pentru Covid-19 al Pfizer, au probabil legătură cu vaccinarea. Pfizer a anunţat într-un comunicat că are cunoştinţă despre observaţiile israeliene legate de miocardită şi că nu a fost stabilită o legătură cauzală cu vaccinul său. În Israel au fost raportate 275 de cazuri de miocardite, în perioada decembrie 2020-mai 2021, în rândul a peste 5 milioane de persoane vaccinare. Majoritatea pacienţilor care au suferit inflaţia inimii au stat în spital nu mai mult de patru zile, iar 95% din cazuri au fost clasificate ca fiind uşoare, potrivit studiului, despre care ministerul a afirmat că a fost efectiat de trei echipe de experţi. (News.ro)

9. Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier israelian, va fi înlăturat de la putere după 12 ani. Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid a anunțat, în aceasta noapte, un guvern de coaliție format din opt formațiuni politice. Naftali Bennett, liderul partidului naționalist Yamina va deveni premier, iar la jumătatea mandatului, în august 2023, funcția va fi preluată de Lapid. Este pentru prima oară când un partid independent arab va face parte dintr-o coaliție de guvernare în Israel (WSJ)

10. Naționala de fotbal masculin a României a fost învinsă, miercuri seară, cu scorul de 2-1, de selecţionată Georgiei, într-un meci amical disputat pe stadionul “Ilie Oană” din Ploieşti. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un ofițer de poliție scanează un pașaport digital Covid la granița dintre Croația și Slivenia. Denis Lovrović/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciolacu: PSD va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier în persoana lui Alexandru Rafila – Cronica dimineții
Gospodăriile din România au fost si anul trecut pe primul loc în UE la procentul din cheltuieli alocat pentru alimente – Cronica dimineții