Comisia Europeană a acceptat strategia fiscal-bugetară a Guvernului de revenire a deficitului sub 3% în 2024 – Cronica serii
Important: Premierul Florin Cîțu, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au prezentat proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care România primește 29,2 miliarde de euro. Puteți citi cele mai importante prevederi, atât în materie de impozite noi, modificări fiscale dar și pe partea de investiții în linkurile următoare: Noua lege a pensiilor, Autostrăzi, căi ferate și magistrale de metrou, Educație, Sănătate, Eliminare facilități pentru microintreprinderi și construcții, Taxare nouă pentru autovehicule, Scheme de ajutor și debirocratizare pentru mediul de afaceri, ANAF, Transformare digitală.
1. Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat, înainte de a prezenta PNRR miercuri, că cei de la Comisia Europeană au acceptat strategia fiscal-bugetară a Guvernului de revenire a deficitului sub 3% în 2024 ca strategie principală, lucru care arată încredere la nivel european în reformele pe care Executivul le-a asumat. (News.ro)
2. Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că în cel mult un an va elabora, dezbate, adopta, trece prin Parlament și publica în Monitorul Oficial o lege de eliminare treptată, în decurs de 10 ani, a cărbunelui din sistemul energetic național. (Profit.ro)
3. România are unul dintre cele mai ridicate potențiale de creștere pe termen mediu din Europa Centrală și de Est, potrivit Moody’s, care însă avertizează că adâncirea dezechilibrelor macroeconomice și deteriorarea finanțelor publice afectează negativ perspectivele ratingului suveran. (Profit.ro)
4. Peste 3.000 de copii şi adolescenţi din categoria 12-15 ani au fost deja programaţi în platforma de vaccinare anti-COVID. Campania de vaccinare pentru această grupă de vârstă a început azi. (News.ro)
5. Sosirile vizitatorilor străini la punctele de frontieră, în luna aprilie, au crescut cu 129,2%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 335,3%, faţă de aprilie 2020. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna aprilie 2021 au însumat 448.900, în creştere de 26,6 ori faţă de cele din luna aprilie 2020, în timp ce plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna aprilie 2021 de 615.200, în creştere cu 335,3% comparativ cu luna aprilie 2020. (News.ro)
O stire din Cronica de Tehnologie: Cel mai mare producător de carne, JBS, a fost vizat de un atac cu ransomware, în urma căruia a trebuit să întrerupă operațiunile din Australia și, parțial, America de Nord. După ce a făcut “progrese semnificative” în rezolvarea problemei, compania spune că majoritatea operațiunilor vor fi reluate începând de miercuri. (Washington Post)
6. Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au scăzut cu 734 de milioane de euro, la 37,57 de miliarde de euro, în luna mai. Luna trecută au intrat 759 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor, alimentarea contului Comisiei Europene și din alte surse neprecizate. Au ieșit 1,49 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăti de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută de 222 de milioane de euro și către alte surse necomunicate de către BNR. (Profit.ro)
7. România și-a asigurat peste 86% din consumul național de energie electrică din surse regenerabile, miercuri în jurul prânzului. Tot azi exporturile au fost de aproximativ 1.500 de MW, potrivit datelor privind starea sistemului energetic național în timp real, postate pe site-ul Transelectrica. La ora 11:35, energia hidro producea 3.513 MW, urmată de cea eoliană – 2.195 MW. Alte surse regenerabile erau panourile fotovoltaice – 487 MW și biomasa – 87 MW. (Profit.ro)
8. Uniunea Europeană a depășit miercuri pragul de 250 de milioane de cetățeni vaccinați împotriva Covid-19, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aproape jumătate dintre europeni au primit cel puțin o doză de ser anti-Covid. Dintre aceștia, mai bine de 80 de milioane sunt complet vaccinați. (Digi24)
9. O dronă militară, numită Kargu-2, produsă de o companie turcească, a urmărit și atacat o țintă umană fără să aibă instrucții în acest sens, se arată într-un raport ONU, care nu spune și dacă ținta a fost eliminată. Evenimentul a avut loc anul trecut, în Libia. (Gizmodo)
10. Sorana Cîrstea, numărul 54 mondial, s-a calificat, miercuri, in turul trei al turneului de la Roland Garros. Cîrstea a trecut în turul doi de italianca Martina Trevisan, locul 97 WTA, scor 6-4, 3-6, 6-4, după două ore şi 37 de minute de joc. În turul trei, Sorana va evolua contra rusoaicei Daria Kasatkina, locul 37 mondial. (News.ro)