Sinteza săptămânii 17-23 Mai 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.
Aglomerația ochiometrică, soborul de preoți, medicamentele expirate și sporul de radiații.
România nebăgată în seamă
Vaccinarea trece, problemele rămân.
- Cam atât și cu campania de vaccinare pe acest sezon. UE se apropie de pragul de 40% persoane vaccinate din total adulți, dar România abia a depășit 25%. Doar 54.000 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi, cele mai mici numere de după Paște. Trendul a fost în scădere săptămâna trecută, semn că relaxarea inhibă vaccinarea.
Unii români nici nu vor să se întoarcă în ţară, ci doar să se vaccineze la centrul deschis în Vama Nădlac II, iar la țară niște medici se luptă pentru fiecare vaccin administrat, căci sătenilor le este teamă de acesta.
Aplicarea legii cu dublă măsură începe să stârnească noi controverse, după ce la Șumuleu Ciuc s-a putut realiza fără nicio distanțare sau interdicție un pelerinaj cu 50.000 de oameni, în timp ce Electric Castle a fost anulat, iar Untold are o soartă incertă. Mii de oameni s-au înghesuit și la Vaslui, la o slujbă oficiată de ÎPS Teodosie. De altfel, legea îi lasă pe jandarmi să aprecieze „ochiometric” aglomerația. - În judeţul Buzău doar 43% din personalul medical s-a vaccinat anti-COVID, iar la Spitalul de Urgență Sf. Ioan doar 32% din angajați au fost imunizați, iar situația nu e cu mult mai bună nici în alte unități sanitare din Capitală.
Peste 16 mii de pacienți cu HIV/SIDA din România nu au acces la tratament de peste un an, Ministerul Sănătății nu știe câte spitale exclusiv COVID-19 mai sunt, DSP Arad a găsit medicamente şi materiale sanitare expirate în cabinete medicale, 31 de probleme tehnice au fostidentificate la Spitalul mobil din Lețcani, iar 700 de localităţi se confruntă cu lipsa medicilor de familie. - Doar 40% dintre vârstnicii din România au folosit internetul în ultimele trei luni, doar 2,5% dintre angajații din România au lucrat de acasă anul trecut și doar 5 state, printre care și România, nu au ratificat planul relansării europene postCOVID.
România e pe locul 38 din 49 la respectarea drepturilor LGBTI, este printre primele țări din Europa în ce privește mortalitatea infantilă, se numără printre țările UE cu cel mai mare declin al populației prognozat pentru 2050, iar în 36 din 42 de județe sunt mai mulți pensionari decât tineri. - “Ne dezvoltăm, dar mai lent, că nu dau turcii”. Anul trecut, un sfert din casele noi ridicate la țară erau fără canalizare, granița dintre România și Bulgaria la Vama Veche e un gard improvizat din bețe și o pancartă, iar un director RAR pe zona Moldovei ar fi luat mită pentru a interveni în sprijinul unei rețele de inspectori care atestau în mod nereal efectuarea ITP-ului mașinilor, fără ca acestea să fie efectiv prezente.
Lucrările la Centura București sunt frânate de lipsa autorizațiilor pentru exploatarea balastului, proiectul Autostrăzii Făgăraş – Braşov a fost ţinut „la sertar” ani de zile, iar șoferii „iertați” de sancțiuni de către polițiștii sibieni ar fi fost puși să sponsorizeze echipa de fotbal a IPJ Sibiu.
Transalpina e ciuruită de gropi în zona stațiunii montane Rânca, ‘drumul moților’ e neasfaltat de 30 de ani, una dintre străzile din Chiajna recent racordate la canalizare s-a surpat, iar într-o comună din Dâmboviţa uliţele au fost asfaltate cu gunoaie menajere, bolovani, lemne şi animale moarte.
Plajele s-au mai curățat, dar staţiunile rămân murdare, în județul Mehedinți s-au construit bazine de înot performante în comune fără canalizare, într-un cartier din Piteşti au fost amenajate locuri de parcare direct pe trotuar, iar Promenada Palatului Culturii din Iaşi a ajuns o alee de bazar. - România poluează iar Ungaria, marile aglomerări urbane nu respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind spațiul verde pe cap de locuitor, în Pasul Mestecăniș stă nestingherită o groapă uriașă de gunoi și mii de tone de deșeuri sunt depozitate pe platforma Nitramonia Făgăraș.
Aproape 500.000 de hectare de păduri sunt neprotejate de lege, libere la tăiat pe banii statului, 74% dintre români acuză corupţie în cazul uciderii lui Arthur, dar în timp ce pretind că iubesc animalele, acceptă circul și vânătoarea. - O dubla crimă în județul Argeș a fost anunțată și cosmetizată în emisiunea Acces Direct de la Antena 1, însă aceasta din urmă are un întreg istoric de circ pe seama victimelor.
Un șef din Poliţia Locală Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru hărţuirea sexuală a fostei soții, doar 1 din 10 părinţi nu şi-ar lovi copilul, iar fetele care sunt victime ale traficului de carne vie ajung din nou în stradă, fiind respinse de societate.
Funcționarul și bugetul
Deficit major pe piața de muncă din România. Aproape 40% din absolvenții de învățământ superior de la noi sunt concentrați în administrație publică, învățământ și sănătate, în timp ce abandonul școlar crește la toate nivelurile de învățământ, din școala primară până la universitate. Numărul elevilor în 2020 a fost mai mic cu 32.000 față de anul școlar precedent.
- România se află printre ţările UE cu cea mai ridicată rată a inflaţiei în aprilie, facturile la gaze vor crește cu până la 25% pentru cei care nu au trecut deja pe piața liberă, iar sporuri de 15% pentru radiații au fost date pe cifre umflate de 1.400 de ori.
- Banii din PNRR alocați infrastructurii din România nu ajung pentru Autostrada Moldovei, linia ferată de 100 de milioane de € de la Gara de Nord la aeroport este un eșec, iar Primăria București a cumpărat 100 de tramvaie mai lungi decât stațiile în care trebuie să oprească. Modificarea unei singure staţii de tramvai costă 200 de mii de lei.
#nusuntbani pentru a scăpa de șobolani tot Bucureștiul, Primăriile din Capitală trec cu greu clasa la transparență bugetară, patronul unei firme de construcții a împrumutat PSD cu 445.000 de lei la 8 zile după ce a primit anul trecut contracte de 29 de milioane de lei de la Primăria Capitalei, iar Daniel Băluţă propune contractarea de către Sectorul 4 a unui împrumut de până la 108,8 milioane de lei, dintre care peste 33 sunt pentru refinanțarea altui împrumut luat anul trecut.
- Funcționarul, prietenul nostru.
Un contabil din Suceava a fost reangajat la școala de unde a furat 170.000 de lei fără să fi restituit banii, unii angajați la Îmbunătățiri Funciare Galați au fost dați afară după ce s-a descoperit că primeau și pensie, și salariu, cel mai mic salariu de director al unei societăți din subordinea Primăriei Iași este de peste 15.000 de lei, iar Institutul Regional de Oncologie Iași este condus de la înființare, din 2012, de Mirela Grosu, iar instituția publică îi plătește atât pe nora acesteia, cât și pe tatăl ei.
Comitetul de la Sănătate care a încurcat decesele COVID e condus de același funcționar care a uitat să trimită o hârtie la Finanțe, lăsând neplătit personalul din centrele de vaccinare.
Să nu comentăm
Legenda spune că familia Dăncilă sărbătorește și acum noile numiri în funcții. Viorica Dăncilă a fost numită consultant al lui Mugur Isărescu la BNR, Cristinel Dăncilă a fost angajat consilier la Transgaz, companie controlată de statul român prin Secretariatul General al Guvernului, iar croitoreasa Vioricăi a ajuns directoarea Centrului Cultural Vrancea.
Fostul europarlamentar PSD, Ioan Mircea Pașcu, a ajuns și el consultant alături de Viorica Dăncilă, la BNR.
- Florin Cîțu nu comentează politica de resurse umane a BNR, Ludovic Orban o ironizează, iar Siegfriend Mureșan o contestă.
Obiectivul de 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie pare că nu a existat niciodată, întâlnirea cu PSD pe tema PNRR nu a ajuns la niciun consens, iar lupta pentru șefia partidului se ascute, după ce Emil Boc și-a anunțat susținerea pentru Cîțu.
- Noi nemulțumiri în coaliție după ce ministrul Agriculturii i-ar fi retras atribuțiile unui secretar de stat USR-PLUS și l-a transformat în decor, la Constanța fostul membru PSD Horia Constantinescu a fost luat în echipă de primar, iar noul adjunct ISJ Iași a fost 8 ani consilier local PSD, trecând în 2020 la PNL.
- Nici PSD, prin vocea lui Sorin Grindeanu, nu se asociază cu numirea fostul premier la BNR. A fost prea ocupat să atace la CCR numirea conducerilor interimare de la TVR si radioul public, să ceară revocarea lui Claudiu Năsui în urma anulării Măsurii 3, să vină cu acuzații grave la adresa ministrului Agriculturii, ori să comenteze viitorul candidat al PSD la președinție.
- AUR a atras deja trei partide locale din Republica Moldova, înaintea alegerilor anticipate din 11 iulie, dar nu a convins și un principal partid unionist pentru că “formațiunea dn România ar avea viziuni eurosceptice și proruse”.
Diana Șoșoacă e încântată că o laudă propaganda Moscovei și se poate spune la fel și despre liderii alianței. - Menajera lui Vanghelie deține un teren de 900.000 euro printr-o hotărâre judecătorească falsă, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul vizitei în SUA, iar Daniel Băluță se plânge că e ”defăimat, persecutat și abuzat” de presă, așa că a făcut plângere la DIICOT împotriva jurnaliştilor Tolontan şi Toma de la Libertatea.
Justiție la superlativ
O decizie a Curții Europene de Justiție susține desființarea Secția Speciale, procurorii CSM cer aplicarea urgentă a acesteia, în timp ce judecătorii cer garanții pentru respectarea independenței, fapt nesusținut de Ministrul Justiției.
Între timp, actorii din spatele înființării Secției Speciale au primit functii pe viață la stat, platite cu lefuri uriașe.
- Cel mai mare dosar de corupţie din Ardeal a fost preluat la DNA Bucureşti pentru că la Alba Iulia nu mai sunt procurori, capul „fabricii de permise auto” de la Suceava a fost eliberat din arest preventiv, iar judecătorii au decis că directorul surprins în birou în timp ce femeia de serviciu îi făcea pedichiura își poate relua funcția.
- CNATDCU îi retrage titlul de doctor procurorului Codruț Olaru pentru „plagiat grosier”, Un martor sub acoperire își retrage toate declarațiile în dosarul Ponta – Șova, dezamăgit de modul de acțiune al polițiștilor, iar fosta şefă a Tribunalului Olt, condamnată la 8 ani de închisoare după ce a luat mită 200.000 de euro de la Bercea Mondial a fost eliberată condiţionat.