50 de cărți de citit în această vară – Cronica de carte

1. Editorii Mental Floss au realizat o listă cu 50 cărți de citit în această vară, care cuprindevolume de ficțiune și non-ficțiune, SF sau cărți grafice. Printre volumele recomandate, se află „Circe”, de Madeline Miller (la noi, la Editura Paladin), „Proiectul Rosie”, de Graeme Simsion (Editura Polirom) și „Tot ce nu ți-am spus”, de Celeste Ng (Editura Litera). (Mental Floss)

2. O listă asemănătoare realizează editorii New York Times, respectiv un top al celor mai așteptate 24 de cărți ale verii lui 2021, printre care descoperim un nou volum al duo-ului James Patterson-Bill Clinton, intitulat „The President’s Daughter”, thriller-ul „The Maidens”, de Alex Michaelides și o carte adaptată vremurilor, „The Plague Year: America in the Time of Covid”, de Lawrence Wright. (New York Times)

3. Printre cele mai așteptate 80 de cărți polițiste, de mister și thrillere ale verii și toamnei acestui an se numără „Harlem Shuffle”, de Colson Whitehead, „The Man Who Died Twice”, de Richard Osman și „Impostor Syndrome”, de Kathy Wang. (Crime Reads)

4. În perioada 24-30 mai 2021, se va organiza a treia ediție a elefantFest, sub sloganul “Fă-ți timp să citești!”, la care vor participa peste 100 de autori români și străini și peste 50 de edituri din țară. Marea Britanie este invitat special al acestei ediții, iar partener de onoare este British Council. (Forbes.ro)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Institutul Goethe din București a lansat o Bursă de Creație în valoare de 1.500 de euro, destinată scriitorilor români care au cel puțin o carte publicată și un manuscris de proză scurtă sau roman în lucru (DLITE);

-Primul magazin oficial Harry Potter își va deschide porțile pe 3 iunie, la New York (Le Bonbon); 

-Prin fundația pe care a înființat-o, scriitoarea JK Rowling a donat o sumă semnificativă pentru Khalsa Aid, o organizație de caritate britanică, care oferă sprijin victimelor dezastrelor naturale și provocate de om. De această dată, banii donați au plecat spre India, pentru ajutorarea victimelor Covid-19 (ActuaLitte);

-Președintele librarilor din Coasta de Fildeș, René Yedieti, a reușit în 2015 să salveze Librairie de France, iar acum s-a lansat într-o nouă aventură: lupta împotriva analfabetismului, prin intermediul librăriilor mobile din țara sa (ActuaLitte).

6. „Talentatul domn Ripley”, de Patricia Highsmith, „Dragul și devotatul Dexter”, de Jeff Lindsay (ambele la Editura Paladin), „Shutter Island”, de Dennis Lehane (Editura Paralela 45) și „American Psycho”, de Bret Easton Ellis (Editura Polirom) sunt printre cele mai bune nouă thrillere care au în centru personaje cu alter ego-uri. (CrimeReads)

7. Există un entuziasm pe piața literară pentru literatura care recreează sau reinterpretează miturile grecești. Printre cele 10 cărți esențiale inspirate din mitologie, se află volume precum „Istoria secretă”, de Donna Tartt (la noi, la Editura Litera), „Circe”, de Madeline Miller (Editura Paladin) și „Penelopiada”, de Margaret Atwood (Editura Nemira). (The Millions)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „While Justice Sleeps”, de Stacey Abrams; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află, pentru a doua săptămână la rând, volumul „Killing the Mob”, de Bill O’Reilly și Martin Dugard, despre crima organizată din SUA în secolul al XX-lea. Două noutăți la categoria non-ficțiune: „Yearbook”, de Seth Rogen (o colecție de eseuri ale cunoscutul actor de la Hollywwod) și „Billie Eilish”, memoriile apreciatei cântărețe americane. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-La topirea ghețarilor, de Ana Săndulescu, Editura Casa de Pariuri Literare

-Răul. Jurnal 2016-2020, de Radu Vancu, Editura Humanitas

-O istorie a Imperiului Otoman, de Douglas A. Howard, Editura Polirom

-Balcanii în secolul XX. O istorie postimperială, de Oliver Jens Schmitt, Editura Humanitas

-După Dumnezeu. Ghidul ateistului începător, de Richard Dawkins, Curtea Veche Publishing

-Călătorie spre centrul Pământului, de David Whitehouse, Editura Humanitas

-Marele roman al matematicii din preistorie în zilele noastre, de Mickael Launay, Editura Trei

-Misterul ulmului, de Tara French, Editura Armada

10. Pe scurt, din lumea literară:

-La aproape un an de la moartea lui John le Carré, Viking va publica ultimul său roman, „Silverview”, un roman de spionaj situat într-un oraș de pe litoralul englezesc. Romanul va apărea în luna octombrie (New York Times); 

-Raven Leilani a fost declarată câștigătoarea Premiului Dylan Thomas, în valoare de 20.000 de lire sterline, care recompensează autorii sub 39 de ani (vârsta la care a murit Thomas). Premiul a fost decernat pentru romanul său de debut, „Luster” (The Guardian);

-Valeria Luiselli este primul scriitor mexican care câștigă prestigiosul premiu literar Dublin. Autoarea a primit acest premiu, în valoare de 100.000 de euro, pentru volumul „Lost Children Archive” (Publishers Weekly); 

-Colson Whitehead va publica un nou roman în luna septembrie, intitulat „Harlem Shuffle” (Publishers Weekly); 

-În ciuda faptului că sunt desemnate firme esențiale, dubla lovitură a comerțului electronic și a pandemiei are un efect negativ asupra librăriilor istorice din Paris (NPR).

Fotografia ediției: Instantaneu din primul magazin oficial Harry Potter din lume. Sursă: Potterland


Ți-ar mai putea plăcea
Patru romane ale Sofiei Nădejde pot fi citite gratuit online – Cronica de carte
Mircea Cărtărescu, câștigător al premiului Prozart 2021 – Cronica de carte