Pandemia scade puternic, pentru a treia săptămână la rând, la nivel global – Cronica serii

1. România este a doua țară din Europa, după Polonia, după scăderea numărului de cazuri în această săptămână, comparativ cu săptămâna precedentă. Scăderea înregistrată în țara noastră este de 37%, în timp ce în Polonia scăderea a fost de 43%. Serbia (-37%), Austria (-36%) şi Croaţia (-36%) sunt la un nivel apropiat de România. În toată lumea, după numărul de cazuri noi, suntem în a treia săptămână de scădere. (News.ro)

2. Certificatul verde digital al Uniunii Europene pentru Covid-19 ar trebui să fie funcţional de la 1 iulie, a declarat vineri comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders. El a salutat recentul acord între Parlamentul European şi Consiliul UE numindu-l „o veste bună pentru toţi cetăţenii europeni”. Totuşi, o perioadă de tranziţie de şase săptămâni va urma pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, a adăugat comisarul european. Asta înseamnă mare parte din perioada turistică de vârf, respectiv lunile iulie şi august. Trei tipuri de certificate vor fi disponibile gratuit, pe hârtie sau digital: unul care atestă inocularea cu un vaccin aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), unul care indică rezultatul negativ al unui test PCR şi unul pentru persoanele care s-au restabilit după ce au fost infectate cu Covid-19. (Hotnews)

3. Bilanţul morţilor din cauza Covid-19 în lume este de două-trei ori mai mare, de la apariţia primelor cazuri în China, la sfârşitul lui 2019. Estimarea a fost prezentata de Organizaţia Mondială a Sănătălii (OMS) în raportul anual al statisticilor sanitare mondiale. Covid-19 a ucis în 2020 cel puţin trei milioane de oameni în mod direct sau indirect, estimează OMS în raport – în contextul în care bilanţul oficial este de aproximativ 1,8 milioane de morţi. (News.ro)

O stire din Cronica de Tehnologie: CNA Financial, una dintre cele mai mari companii de asigurări din SUA, a plătit hackerilor o recompensă de $40 de milioane pentru a redobândi accesul la propria rețea, în urma unui atac cu ransomware. Decizia a venit pe finalul lunii martie, la două săptămâni după pierderea accesului. (Bloomberg)

4. Spania va primi turiști vaccinați din toată lumea începând cu 7 iunie, a anunțat vineri premierul spaniol Pedro Sanchez. Vor fi luate în considerare vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și de Organizația Mondială a Sănătății. (Digi24)

5. Prețul caselor în SUA a crescut luna trecută, comparativ cu Aprilie 2020, cu 19,1%. Este cea mai mare creștere înregistrată la nivelul unei luni, până în prezent. Comparativ cu luna similară a anului trecut, când pandemia abia începuse, vânzările au crescut cu aproape 34%. Comparativ cu aprilie 2019, vânzările sunt pe plus cu 11%. (CNBC)

6. Cantitatea de emisii de dioxid de carbon din China a crescut cu 9% în primul sfert al anului 2021, comparativ cu nivelul de dinainte de pandemia de coronavirus. China înregistrează o creștere industrială puternică prin care încearcă să recupereze pierderile cauzate de perioada în care țară a fost blocată de pandemie. (Reuters)

7. Prețul Bitcoin a scăzut vineri, cu aproape 10%, după ce autoritățile chineze au anunțat că vor să controleze minarea criptomonedei. Într-o declarație, vicepremierului chinez Liu He a spus că este necesară o reglementare mai strictă pentru a proteja sistemul financiar. La ora scrierii acestei știri cotația bitcoinului se apropia de $37.400. (CNBC)

O stire din Cronica de Divertisment: Mai multe cinematografe din București și din țară se vor redeschide la sfârșitul lunii mai. Cinema City va redeschide cele 27 de multiplexuri din întreaga țară în 27 mai, în timp ce lanțul Cineplexx, cu săli în București, Sibiu, Târgu Mureș și Satu Mare, se va redeschide în 28 mai. De asemenea, cinematograful Movieplex din București va primi cinefili din 28 mai. (CinemaCityCinemagiaMovieplex)

8. Pentru al doilea an la rând Polonia a fost clasificată drept cea mai puțin prietenoasă țară din Uniunea Europeană față de comunitatea LGBT, potrivit raportului Rainbow Europe publicat anual de ONG-ul ILGA-Europe. Reprezentanții ONG-ului au acordat Poloniei doar 13 puncte din 100 posibile, singurele țări europene clasate mai jos în clasament fiind Belarus (12 puncte), Monaco (11), Rusia (10), Armenia (8), Turcia (4) și Azerbaidjan (2). (Euractiv)

9. Guvernul federal german a adoptat o lege care interzice uciderea în masă a puilor de sex masculin începând cu 1 ianuarie 2022. Decizia face din Germania prima ţară care interzice uciderea puilor de sex masculin prin lege. Fermele de pui din întreaga lume sacrifică milioane de pui masculi în mod tradiţional la scurt timp după eclozare, deoarece aceştia nu pot produce ouă şi nu sunt potriviţi pentru producţia de carne, ceea ce înseamnă că creşterea lor nu este viabilă din punct de vedere economic. (Digi24)

10. Simona Halep a confirmat că nu va participa la Roland Garros, turneu de grand slam pe care l-a câştigat în 2018, din cauza accidentării suferite la Roma. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministru de Externe: O revenire a lui Donald Trump la Casa Albă nu ar schimba viziunea de politică externă a României – Cronica serii
Pentru prima oară, un startup a anunțat că a scos dioxidul de carbon din aer liber și l-a stocat în subteran – Cronica serii