SUA a aprobat primul vaccin anti Covid-19 pentru grupa de vârstă 12-15 ani – Cronica dimineții

1. Agenția americană pentru Medicamente și Alimente a autorizat folosirea vaccinului împotriva Covid-19, dezvoltat de Pfizer/BioNTech, pentru copiii cu vârsta între 12 și 15 ani. Aprobarea a venit după ce un studiu realizat pe 2260 de adolescenți a arătat că vaccinul este sigur pentru această grupă de vârstă. (WSJ)

2. În România a început ieri cel mai mare exercițiu NATO din ultimii 25 de ani la care vor lua parte 15.000 de militari din 17 state ale Alianței. Marea desfășurare de forțe vine la câteva săptămâni după ce Putin a dislocat la granița cu Ucraina 150.000 de militari. (Digi24)

3. Şeful DSU Raed Arafat a declarat, după şedinţa de Guvern, că a fost prelungită starea de alertă cu 30 de zile. Potrivit acestuia, principalele elemente de noutate sunt:
1. Permiterea circulaţiei persoanelor în 13 mai 2021, între orele 2-5 dimineaţa pentru Ramadan
2. Este eliminată restricţia legată de domiciliu privind participarea la pelerinaje religioase sau procesiuni
De asemenea, şeful DSU a declarat că este luată în calcul participarea spectatorilor la competiţiile sportive, ca evenimente test sau pilot, pe baza propunerilor MTS şi cu avizul MS. (News.ro)

O știre din Cronica de Business: Pfizer a realizat venituri de $3,5 miliarde de dolari din vânzarea de vaccinuri anti-Covid în primul trimestru, ceea ce a propulsat estimările de venituri din vaccinuri pe întregul an la $26 miliarde, față de cele de $15 miliarde anunțate anterior. (Profit.ro)

4. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat luni ordinul privind testarea în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, iar ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. În urma testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate, dar au, de asemenea, obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene rezultatele tuturor testelor efectuate. (Hotnews)

5. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că autorităţile nu împart populaţia în vaccinată sau nevaccinată, ci în vaccinată sau testată sau care a avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu mai puţin de 15 zile. „Nu vrei să te vaccinezi, te testezi, deci ai alternativa, deci nu putem spune că noi forţăm populaţia să vină doar vaccinată”, a afirmat el, arătând că nu este vorba despre discriminare. (News.ro)

Promo: A început  singura olimpiadă la Matematică pentru clasele I-XII cu premii de peste 40.000 de euro și înscriere gratuită. Brio Challenge este locul în care poți în același timp să verifici nivelul copilului tău la matematică  în timp ce el poate câștiga premii așa cum îi plac lui. Etapa de înscrieri se încheie duminică, 16 Mai. Detalii și înscriere aici.

6. Valoarea de piață a companiilor românești listate la Bursa de Valori București (BVB) a atins noi recorduri în aprilie și a depășit 120 miliarde lei, după o creștere de peste 20% doar în acest an. Capitalizarea companiilor românești de pe piața principală a BVB a depășit astfel nivelul înregistrat înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)

7. Președintele american Joe Biden, care a participat, luni, la Summitul Formatului Bucureşti (B9), desfăşurat online, şi-a exprimat angajamentul pentru refacerea alianţelor şi întărirea relaţiilor transatlantice, potrivit unei transcrieri a discursului acestuia publicat de Casa Albă. Summitul a fost găzduit, prin prezenţă fizică, la Bucureşti, de către preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. Formatul Bucureşti reuneşte statele Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Biden şi-a exprimat dorinţa unei cooperări mai strânse cu cei nouă aliaţi din Europa Centrală şi regiunile Baltică şi Mării Negre, într-o gamă completă de probleme, care includ securitatea sănătăţii globale, schimbările climatice, securitatea energetică şi redresarea economiei globale. (News.ro)

8. Rata de economisire a gospodăriilor din Uniunea Europeană a continuat să crească semnificativ în trimestrul patru din 2020, urcând cu 6,6 puncte procentuale comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

O știre din Cronica Sportivă: Reprezentanții UEFA au purtat discuții cu membrii guvernului britanic, în vederea mutării locului de desfășurare a finalei Champions League în Anglia. Forul european nu dorește însă ca marele meci dintre Chelsea și Manchester City să se dispute pe un alt stadion în afară de Wembley și le-a cerut garanții clare autorităților din Albion cu privire la numărul de spectatori care vor fi prezenți, respectiv 22.500. (Eurosport)

9. Un grup de 40 de procurori generali ai statelor din SUA l-au îndemnat pe CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, să renunțe la planurile de a lansa o versiune a Instagram pentru copiii cu vârsta mai mică de 13 ani. (Hotnews)

10. Preoții catolici au lansat luni o vastă acţiune, în Germania, prin care binecuvântează căsătorii între cupluri de persoane de acelaşi sex, o uniune faţă de care Vaticanul şi-a reafirmat recent opoziţia strictă. Peste 100 de biserici din Germania oficiază căsătorii deschise ”tuturor celor care se iubesc” – homosexuali, lesbiene sau heterosexuali, alăturându-se adtfel iniţiativei ”dragostea câştigă”, lansată de către preoţi, diaconi şi voluntari. Campania, criticată de adunarea episcopilor, urmează să continue timp de mai multe zile. Ea vizează, de asemenea, persoanele divorţate, care nu mai pot primi binecuvântarea unui preot a unei noi căsătorii. Congregația Doctrinei Credinţei de la Vatican a publicat, la jumătatea lui martie, o notă în care reafirmă că homosexualitatea drept ”un păcat” şi confirma imposibilitatea primirii de către cuplurile homosexuale a tainei căsătoriei. (News.ro)

Fotografia dimineții vine de la Parada Victoriei împotriva nazismului desfășurată în Piața Roșie din Moscova. Yuri Kochetkov/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
PLUS și USR continuă alianța politică – Cronica dimineții
Petrom: Cererea pentru motorină și benzină va crește în continuare în România până în 2030 – Cronica dimineții