Aproximativ 1,9 milioane de elevi reîncep azi școala cu prezenţă fizică, după vacanţa prelungită – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că de miercuri vor merge la şcoală, cu prezenţă fizică, 1.400.000 de elevi din învăţământul primar şi din grădiniţe, precum şi aproape 500.000 de elevi din clasele a cincea, a şasea, a şaptea, a noua, a zecea, a unsprezecea. Aceștia sunt elevii din cele 2.057 de localităţi unde rata de infectare este mai mică de 1 la mie. De asemenea, vor putea merge la şcoală elevii din cele 185 de şcoli speciale. De luni, vor merge fizic la cursuri cei 370.000 de elevi din clasele terminale. (News.ro)

2. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că există o perspectivă ”clară”, din această vară, de imunizare a copiilor de 12 – 15 ani cu ser de la compania Pfizer/BioNTech. El a declarat că Pfizer/BioNTech a depus toată documentația necesară la Agenția Europeană a Medicamentului în vederea obținerii autorizării administrării vaccinului anti-COVID pentru grupa de vârstă 12-15 ani. (Profit.ro)

3. Campania de imunizare în cabinetele medicilor de familie a început cu probleme. Medicii au acuzat lipsa seringilor și a acelor, iar, în unele cazuri, și a serurilor. De ieri, marți, 4 mai, trebuia să înceapă vaccinarea anti-COVID-19 în cabinetele medicilor de familie, dar mai multe probleme logistice au îngreunat procesul. La București, spre exemplu, au fost livrate dozele de vaccin Johnson&Johnson, dar nu și seringile și acele pentru a putea imuniza populația. În Iași, cabinetele sunt pregătite, dar încă nu au primit flacoanele cu ser. Medicii de familie au susținut că este nevoie de o regândire a campaniei de vaccinare, fiindcă persoanele care au vrut să se vaccineze au făcut-o deja și de acum încolo trebuie abordată populația indecisă. „Este o misiune prea grea să o lași doar medicilor de familie”, spune dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din România. (Libertatea)

4. Legislația fiscală, respectiv Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, va stipula în mod clar obligația autorităților de a interpreta prevederile ambigue în favoarea contribuabilului, adică de a aplica principiul in dubio contra fiscum. Modificările în acest sens la cele două coduri au fost votate, cu unanimitate, în plenul Senatului, prin adoptarea unui proiect legislativ al actualei puteri. (Profit.ro)

5. În primii 5 ani de activitate, peste 2.000 de români au intrat în negociere cu băncile şi IFN-urile şi au obţinut beneficii totale de peste 4,4 milioane de euro, a informat Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Potrivit acestuia, dacă în 2019 valoarea medie per dosar finalizat cu împăcarea părţilor era de 2.700 de euro, în 2020 a fost de 3.700 de euro. Pentru 31% dintre dosarele încheiate cu o împăcare, valoarea beneficiilor depăşeşte 5.000 de euro în anul 2020 (faţă de 18% în 2019). (Adevarul)

O știre din Cronica Sportivă: După ce a pierdut licența pentru competiția Bucharest Open, competiție organizată în Capitală între 2014 și 2019, România va avea din acest an un nou turneu WTA: în perioada 1-8 august 2021, se va desfășura la Cluj-Napoca Winners Open, un turneu în circuitul feminin. Premiile totale vor fi de 235.000 de dolari, iar campioana primește 250 de puncte WTA. (Gsp.ro)

6. Scepticismul faţă de vaccinarea împotriva noului coronavirus rămâne răspândit în Uniunea Europeană, potrivit unei declaraţii făcute luni de un înalt oficial european cu referire la un sondaj realizat la nivelul Uniunii. Un procent de 33% din cetăţenii UE au declarat că nu doresc să se vaccineze cât mai curând posibil sau chiar anul acesta, a declarat Martin Selmayr, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în Austria. (Hotnews)

7. Janet Yellen, secretarul Trezoreriei, a revenit asupra declarațiilor făcute ieri, referitoare la creșterea dobânzii de referință. Doamna Yellen a precizat că nici nu prezice creșterea și nici nu recomandă Rezervei Federale să crească rata dobânzii de referință. Ieri, doamna Yellen declarase că ratele dobânzilor în Statele Unite vor trebui să fie mărite puțin pentru a evita o supraîncălzire a economiei legate de planurile de investiții prezentate de Joe Biden. (WSJ)

8. Comisia Europeană a suspendat ratificarea acordului economic între UE şi China asupra investiţiilor, încheiat la sfârşitul anului 2020. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a invocat faptul că mediul politic „nu este propice”. (Digi24)

9. Numărul copiilor sub 14 ani din Japonia a scăzut cu aproximativ 190.000, la un nivel de 14,9 milioane, înregistrat la 1 aprilie, potrivit datelor anuale date publicității de Ministerul nipon de Interne. Aceasta înseamnă că numărul copiilor din al treia economie ca mărime din lume scade de 40 de ani consecutivi. În prezent, proporția de copii din totalul populației a scăzut la cel mai scăzut procent măsurat, doar 11,9%. (Profit.ro)

10. Cercetătorii de la Universitatea din Los Angeles au întrebat peste 7.000 de oameni pentru ce sumă ar fi dispuși să se lase vaccinați (în ciuda reticenței inițiale). 34% din persoanele intervievate ar ceda în faţa unei bancnote de $100, iar pentru 31% ar fi suficienți $50. Pentru $25 doar 28% ar fi de acord să se vaccineze. Un alt posibil stimulent ar fi eliminarea obligației de a purta masca. Dacă, odată cu vaccinul s-au putea elimina definitiv masca, peste 60% din eşantionul intervievat ar lua în considerare administrarea imediată a serului. Motivele rezistenței la vaccinarea anti-Covid sunt şi ele, interesante: 38% au spus că sunt îngrijorați de efectele secundare, iar 34% au spus că nu cred că vaccinul este sigur. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Fanii echipei Inter au sărbătorit câștigarea unui nou titlu, după 11 ani, în Piazza del Duomo din Milano. Nicola Marfisi/AGF/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Eugen Teodorovici a anunţat că şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al PSD – Cronica dimineții
Marea Britanie: Primul studiu, la nivel global, care va măsura eficiența unei a treia doze de vaccin – Cronica dimineții