Rusia a anunțat că își a retrage trupele din apropierea graniței cu Ucraina și Crimeea – Cronica serii
1. Firmele și populația aveau de plată, la finele lunii martie, 12,76 miliarde de lei din sumele amânate în perioada 21 martie 2020 – 25 decembrie 2020. În intervalul respectiv, Guvernul a permis amânarea achitării obligațiilor fiscale fără dobânzi, penalități sau executare silită. Potrivit celor mai recente declarații ale oficialilor ANAF, datorii totale de peste 10,5 miliarde lei au fost introduse până în martie în mecanismul de eșalonare simplificată. Rămân astfel datorii de 2,26 miliarde lei care nu sunt prinse în mecanismul de eșalonare simplificată și pe care ANAF va trebui să le recupereze. (Profit.ro)
2. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a criticat în termeni duri respingerea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, afirmând că ministrul Cristian Ghinea ”a stat două ore cu oficialii europeni” și ar fi interzis prin ”secret de serviciu” să se vorbească despre ”acest eșec”. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii care lucrează la Planul național de redresare și reziliență, în urma respingerii de către Comisia Europeană, în faza negocierilor, a unor componente din PNRR și că acesta va fi „îmbunătățit”. (G4Media)
O stire din Cronica de Business: Startup-urile americane au atras $69 miliarde de la investitori în primul trimestru al anului, cu 48% mai mult decât în ultimul trimestru record, care a fost în 2018. (The Wall Street Journal)
3. România ocupă locul 6 în UE în funcție de ponderea deficitului bugetar în PIB, la egalitate cu Franța, relevă datele Eurostat pentru 2020. Deficitul bugetar al României, calculat pe baza metodologiei ESA, a urcat la 9,2% în 2020, de la 4,4% în 2019. Cele mai mari deficite bugetare au fost înregistrate în Spania (11%), Malta (10,1%) și Grecia (9,7%). Deficite mai mari decât România au avut și Italia (9,5%) și Belgia (9,4%). Toate statele, mai puțin Danemarca (cu un sold bugetar de -1,1%), au avut o pondere a deficitului peste limita de 3% din PIB impusă prin Tratatul de la Maastricht. Suedia s-a situat doar ușor peste această limită, cu un deficit de 3,1%. (Profit.ro)
4. UiPath a închis prima zi la bursă la $69, după ce a plecat de la $56, cât fusese fixat prețul inițial al acțiunilor. Astfel, după prima zi de tranzacționare, UiPath are o valoare de piață de $35.8 miliarde. Compania și investitorii au atras $1.34 miliarde, după ce au vândut 23,9 milioane de acțiuni (CNBC). Daniel Dines se numără printre cei mai bogați 350 de oameni din lume potrivit Indexului Miliardarilor calculat de Bloomberg. Cofondatorul și directorul general al UiPath, startup fondat în România, a intrat în Topul miliardarilor pe locul 346, depășindu-l pe George Soros. Investitorul american de origine ungară are o avere netă estimată la $7,6 miliarde, față de o avere de $7,63 miliarde estimată pentru Dines, pe baza prețului la care au închis acțiunile UiPath miercuri, după prima zi de tranzacționare. Dines a devenit și cel mai bogat roman, depășindu-l pe Ion Țiriac. (Profit.ro)
Promo: Campaniile de promovare pe digital au nevoie tot mai mult de media și performance media iar conceptele par destul de abstracte? Hai tu sau echipa ta de marketing la Mavericks Digital Academy pentru a înțelege mai bine performance media în contextul global de digital marketing. Înscrie-te la curs aici.
5. Trei sferturi dintre analiști consideră că inflația va crește în următoarele 12 luni și aproape jumătate spun că prețurile locuințelor vor rămâne constante, deși sentimentul majoritar este că aceste prețuri sunt supraevaluate. Cât privește valoarea leului, există aproape unanimitate că deprecierea va continua. Valoarea euro este estimată peste 6 luni a fi în medie de 4.95 lei (cei mai optimiști spun că va fi 4,89 lei iar pesimiștii că va ajunge la 5,1 lei) iar pentru primăvara lui 2022 un euro este cotat la 4,99 lei (optimiștii îl cotează la 4,91 iar pesimiștii la 5,25 lei). (Hotnews)
6. Rusia a anunțat joi că își a retrage trupele din apropierea graniței cu Ucraina și Crimeea, considerând finalizate exercițiile militare pe care le-a desfășurat în zonă. „Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare de încredere a țării. Așadar am decis să închei inspectarea activităților din districtele militare din sud și vest” din vecinătatea Ucrainei, a declarat ministrul rus al apărări Serghei Șoigu. (Hotnews)
O stire din Cronica de Tehnologie: Realitatea virtuală oferă rezultate promițătoare în fizioterapie și ergoterapie, spun chiar cercetătorii și terapeuții care derulează programe de recuperare în care este implicată această tehnologie. Diversele jocuri și activități în medii virtuale dau rezultate în ameliorarea durerii și tratarea stresului post traumatic. (NY Times)
7. Comisia Euroepană vrea să dea în judecată laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca, ale cărui livrări de vaccin împotriva Covid-19 sunt cu mult inferioare volumului contractat. Potrivit unor surse, Bruxellesul i-a informat miercuri pe ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene cu privire la această intenţie. Comisia consideră că laboratorul nu şi-a respectat obligaţiile prevăzute de contractul semnat cu UE. (News.ro)
8. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenția că unele criptomonede sunt extrem de riscante și speculative, iar cei care cumpără sau dețin astfel de produse riscă să își piardă toți banii investiți, deoarece aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate. (Profit.ro)
9. Numărul americanilor care au aplicat pentru șomaj săptămâna trecută a scăzut la 547.000. Este cel mai mic număr înregistrat, la nivelul unei săptămâni, de la începutul pandemiei. Înainte de pandemie, în 2019, media săptămânală era de 218,000. (WSJ)
10. În SUA, chetuielile cu medicamente au crescut, anul trecut, cu 5%, comparativ cu 2019, până la $535.3 miliarde. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la asistența medicală la domiciliu (13%), la comenzile prin poștă (9%) și în clinici (8%), în timp ce în spitale s-a înregistrat o scădere de 5%. (Link)