Un elev al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” a fost admis, cu bursă integrală, la Universitatea Harvard – Cronica Știrilor Pozitive
1. Numărul locurilor disponibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în centrele de vaccinare a depășit pentru prima dată numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare din platforma de programare, arată datele din platformă. Azi, în platforma de programare sunt peste 219.000 de locuri disponibile și aproximativ 172.000 de persoane înscrise pe listele de așteptare. (Hotnews)
2. Un elev al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa a fost admis la Universitatea Harvard, el primind bursă integrală din partea prestigioasei instituţii de învăţământ. Darius Gabriel Mardaru este medaliat la olimpiade naţionale şi internaţionale. (News.ro)
3. România a avut, în februarie, a treia mare creștere a lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană, atât în ritm lunar, cât și față de anul precedent, relevă datele Eurostat. De altfel, cu o creștere de 1,6%, România s-a numărat printre singurele trei state din UE unde producția în construcții a înregistrat creșteri față de februarie 2020. Cele mai mari creșteri au fost în Suedia (5,8%) și Austria (3,6%). (Profit.ro)
4. Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă o finanțare de 250 de milioane de euro pentru construirea unui spital regional la Iași. Împrumutul, acordat pe o perioadă de 27 de ani, reprezintă cel mai mare sprijin acordat până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România. (Profit.ro)
5. Seismologii de la Caltech au inventat o modalitate de a detecta cutremurele prin analiza luminii polarizate în cablurile subacvatice. Realizarea ar putea transforma efectiv zeci de mii de kilometri de cabluri submarine într-o rețea globală de senzori geofizici, capabili să detecteze cutremurele și tsunamiurile, oriunde, în timp real. (Link)
6. 7 dintre cele mai mari 30 orașe europene sunt așteptate să revină în acest an la ritmurile de creștere economică înregistrate înaintea izbucnirii pandemiei Covid-19, potrivit analiștilor Oxford Economics. Bucureștiul conduce detașat în topul redresărilor, cu o creștere a PIB estimată la 5,6% în 2021, însă sectoare ca HoReCa sau transport vor recupera pierderile din pandemie abia peste doi-trei ani. Capitala României și orașele Zurich, Dublin, Oslo, Sofia, Stockholm și Varșovia sunt singurele mari orașe europene din TOP 30 ale căror economii vor reveni la nivelurile de dinantea pandemiei în 2021. (Profit.ro)
7. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că aproximativ 23% din populaţia Capitalei s-a vaccinat faţă de infecţia cu noul coronavirus. Acesta le recomandă tuturor celor care au trecut prin boala provocată de SARS-CoV-2 să se imunizeze, precizând că după vaccinare se anticipează o durată mult mai mare de protecţie decât în cazul trecerii prin boală. (News.ro)
8. Aproximativ 650.000 de copii din Africa au fost imunizaţi împotriva malariei, la doi ani după introducerea primului vaccin în cadrul unui program-pilot istoric în Malawi, Ghana şi Kenya, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Peste 200 de milioane de oameni se îmbolnăvesc de malarie în fiecare an, iar circa 400.000 mor. (Digi24)
9. Johnson&Johnson (J&J) va relua distribuirea vaccinului său pentru Covid-19 în Europa, după anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) că beneficiile acestuia sunt mai mari decât riscul producerii unor cazuri foarte rare de formare a unor cheaguri de sânge, posibil fatale. (News.ro)
10. Directoarea Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA a anunțat că mai puțin de 6000 de persoane au contractat noul coronavirus după ce au fost vaccinate. Din cei 6000, 30% nu au avut simptome, 396 au fost spitalizați, iar 74 au decedat. Raportat la cei 84 de milioane de americani care sunt vaccinați, cei aproximativ 6000 reprezintă un procent de 0.007%. (CNBC)
11. Schema de ajutor stat pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa și turism a fost completată cu organizatorii de evenimente, conferințe, târguri și expoziții (CAEN 8230), în Comisia de industrii din Camera Deputaților. Prin această nouă schemă de ajutot de stat vor fi compensate, cu 20%, și pierderile companiilor din industria HoReCa, turism și organizatorii de evenimente, afectate de restrictiile impuse de pandemie în 2020. (Profit.ro)
12. Premierul Olandei, Mark Rutte, a anunțat marți seara relaxarea treptată a restricțiilor împotriva Covid-19 începând cu data de 28 aprilie. Astfel, interdicţiile de circulaţie pe timp de noapte vor fi anulate, iar terasele vor putea funcţiona în intervalul orar 12.00-18.00 și vor putea găzdui maximum 50 de persoane în același timp. Totodată, olandezii vor putea primi vizitele a două persoane pe zi în locuinţe, în contextul în care până acum era impusă regula unui singur oaspete zilnic. (Digi24)
13. NASA a anunțat că elicopterul Ingenuity a decolat de pe suprafața planetei Marte și a efectuat cu succes primul zbor al unui astfel de aparat pe o altă planetă. Misiunea elicopterului a avut loc cu o întârziere de peste o săptămână a zborului din cauza unei erori tehnice. Ingenuity s-a desprins de pe suprafața marțiană, s-a ridicat la peste 3 metri altitudine, a planat și a ajuns la sol în siguranță. Zborul a durat aproximativ 10 secunde. (WSJ)
14. Tesla a deschis primele două stații Supercharger din România, intrând astfel oficial pe piața locală. Stațiile au fost lansate la București (pe Calea Floreasca nr 246, la Promenada Mall) și la Timișoara (B-dul Revoluției 1989 nr 2, lângă Hotel Continental și Bega Shopping Center). În ambele orașe sunt câte 6 prize de până la 250 kW. (Profit.ro)
15. Primarul orașului Los Angeles a propus un program pilot prin care primăria să garanteze un venit minim lunar celor mai sărace familii din oraș. 2000 de familii vor primi în fiecare lună câte $1000. Los Angeles devine cel mai mare oraș din SUA care lansează un astfel de program. (Bloomberg)
16. Comitetul Executiv UEFA a decis ca România să găzduiască în 2025 Campionatul European sub 19 ani. În februarie, forul continental anulase ediţia din acest an, care era programată să se desfăşoare în țara noastră. (News.ro)
Fotografia dimineții – Statuia în construcție a lui Hristos construită în Encantado, Brazilia. Statuia lui Hristos Protectorul va fi mai mare decât cea a lui Hristos Mântuitorul, de la Rio de Janeiro, și a treia cea mai mare din lume. Silvio Avila / AFP / Getty: