Sinteza săptămânii 12-18 Aprilie 2021

Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă pentru Cronica.ro de Paul Alexandru.

Discriminați la angajare, toaleta de 50.000 de euro, spitalele păcălite și teste COVID-19 false.

România la perfuzii

Pandemia e departe de a se fi încheiat, dar avem deja primele planuri pentru ‘a reveni la normal’ și la a renunța la masca în aer liber, însă doar pe considerentul vaccinării. Pentru care vaccinare doar 250.000 de români mai sunt pe listele de așteptare, în timp ce guvernul a crescut capacitatea zilnică la peste 100.000/zi. Desigur, pentru Paști putem oricum ridica restricțiile, virusul fuge de lumina sfântă.
La terapie intensivă încă sunt peste 1500 de pacienți și noi paturi se tot alocă, însă personalul nu face față iar legislația nu permite angajarea de personal suficient

Bani curați în spitale

Poliția a făcut 19 percheziții în București, Ilfov și Călărași, fiind vizate firme de curățenie în spitale pentru evaziune fiscală și spălare de bani. O firmă care a făcut curățenie la 12 spitale din Capitală a lucrat și în Spitalul de Arși, în timpul tragediei Colectiv.
Spitalele păcălite de Hexi Pharma nu mai încap în vitrina avizierului Curții de Apel, 13 milioane de măști de protecție pentru persoane vulnerabile din cele 100 de milioane cumpărate de la Topolinski au rămas în depozitele statului, iar două spitale COVID, pentru care s-au plătit 14 milioane de euro, nu pot fi folosite și stau închise. La fel și Spitalul Modular din Pipera, care nu poate fi folosit acum. 

Uite alianța, nu e alianța

Dacă tot se prevede o criză economică, atunci să avem și una politică. Desigur, fără câștigători, doar cu victime. PNL a aruncat în aer coaliția de guvernământ prin demiterea –mai mult sau mai puțin fondată– a Ministrului Sănătății. De aici mai departe n-a fost mult, iar săptămânile ce urmează sunt cât se poate de importante pentru viitorul alianței și al cetățenilor. 

Justiție puțină, bani mulți

Magistrați cu 8.000 € pe lună vor spor de 25% pentru că lucrează cu secrete și tocmai pentru că veniturile sunt mai mari la pensie decât în timpul activității, doi judecători din dosarul ‘Ferma Băneasa’ şi-au depus cererile de pensionare.
11 traficanți de minore au ajuns să fie judecați în libertate, după ce inițial au primit 83 de ani de închisoare, Curtea de Apel Bucureşti se pregăteşte să schimbe acuzaţiile lui Piedone în infracţiuni cu pedepse mai mici, iar cele două judecătoare care trebuiau să dea vineri sentința definitivă în dosarul lui Oprescu nu au ajuns la niciun acord.

 

Ți-ar mai putea plăcea
România: Un miliard de euro mită dată în 6 ani – Sinteza Săptămânii 28 Iunie – 4 Iulie
Sinteza săptămânii 18-24 ianuarie