Fuziunea dintre USR şi PLUS a fost aprobată de Curtea de Apel Bucureşti – Cronica serii

1. Fuziunea dintre USR şi PLUS a fost aprobată vineri de Curtea de Apel Bucureşti. Liderul USR Dan Barna a afirmat că este încă un pas important înainte pentru USR PLUS, în ceea ce priveşte proiectul care aduce reformă şi schimbare în România şi i-a mulţumit liderului PLUS Dacian Cioloş pentru echilibru şi persevernşă. ”Suntem de azi un sigur partid, unul puternic”, a afirmat Cioloş. (News.ro)

2. Compania americană Johnson & Johnson a cerut producătorilor rivali de vaccinuri anti-COVID-19 să i se alăture în eforturile ce vizează studierea riscurilor de cheaguri sangvine asociate utilizării acestor seruri. AstraZeneca, o companie britanico-suedeză, afectată la rândul ei de mai multe săptămâni din cauza îngrijorărilor similare legate de riscurile de coagulare, a acceptat invitaţia, în timp ce companiile americane Pfizer şi Moderna au refuzat-o, spunând că vaccinurile lor par să fie sigure. (Digi24)

3. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat vineri că, în noaptea de Înviere, 1 spre 2 mai, circulaţia persoanelor este permisă doar în cazul participării la slujbele religioase de Paşte. (G4Media)

4. Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat că a avut un mandat de 113 zile de ciocniri între mentalităţi. El a precizat că în continuare se teme pentru oamenii din ţara asta, pentru cei văzuţi de politicieni doar ca electorat, dar şi pentru oamenii din sistem. Voiculescu a mai spus că premierul s-a transformat în primul epidemiolog al ţării, iar ulterior a adăugat că Florin Cîţu nu e premierul de care România are nevoie în acest moment. Voiculescu i-a recomandat premierului, ca interimar la Sănătate, să revizuiască metodologia de raportare a deceselor din perioada în care mandatul era la PNL, pentru că sunt diferenţe faţă de realitate, precum şi o analiză privind situaţia Unifarm, unde s-a comis cel mai mare jaf al pandemiei. Răspunzând unei întrebări, el a precizat că nu s-a simţit sabotat de Raed Arafat. Vlad Voiculescu a mulţumit personalului medical, despre care a afirmat că ”duce greul zilele acestea”, echipei de la MS şi celor care i-au transmis gândurile lor, precum şi secretarului de stat Andreea Moldovan, demisă odată cu el de la MS. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: O uniune internațională compusă din 35 de organizații care apără a drepturilor consumatorilor și ale copiilor cere Facebook să renunțe la planurile de lansare a unei versiuni de Instagram pentru copiii sub 13 ani. Semnatarii scrisorii spun că folosirea Instagram la vârste fragede va duce la dezvoltarea unei dependențe de newsfeed-ul interminabil cu imagini și va declanșa emoții negative legate de propria persoană. (NYTimes)

5. Premierul Florin Cîțu i-a cerut vicepremierului Dan Barna să spună public dacă știa despre problemele semnalate de Vlad Voiculescu privind subraportarea deceselor COVID-19 și ce măsuri a dispus. „Eu îi cer public vicepremierului Dan Barna, care este coordonatorul Ministerului Sănătăţii, să ne spună dacă ştia despre aceste lucruri şi ce măsuri a dispus şi îi cer public să prezinte în şedinţa de Guvern aşa ceva”, a răspuns Cîțu. El a susținut că tot Dan Barna trebuie să clarifice să acuzațiile lansate de Vlad Voiculescu privind mafia din sistemul de sănătate, protejată de partidele de la conducere. (Hotnews)

6. Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că este exclus ca PSD să intre la guvernare alături de PNL şi a subliniat că social-democraţii susţin fie un Guvern cu premier de la PSD, fie alegeri anticipate. Grindeanu a adăugat că, personal, crede că USR va face în cele din urmă o nominalizare pentru ocuparea funcţiei de ministru al Sănătăţii. (News.ro)

7. România a avut, și în martie, a treia mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat. Rata anuală a inflației în România (calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum) s-a menținut la nivelul din luna februarie, de 2,5%. Cele mai mari creșteri ale prețurilor de consum au fost înregistrate în Polonia (4,4%) și Ungaria (3,9%). Poziția a treia în clasamentul creșterilor de preț este împărțită de România și Luxemburg. (Profit.ro)

Una din Cronica de Divertisment: Noul documentar “Life in Colour” prezentat de David Attenborough va fi disponibil pe Netflix de joi, 22 aprilie. Producția folosește tehnologie de ultimă generație pentru a explora natura dintr-o nouă perspectivă: modul în care animalele folosesc culorile pentru a supraviețui în sălbăticie. (Trailer)

8. Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerț, a crescut cu 4% în februarie 2021, serie brută, față de aceeași lună a anului anterior, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

9. Uniunea Europeană a raportat o creștere a înmatriculărilor de autoturisme de la 567.253, câte erau înregistrate în martie 2020, la 1,06 milioane în martie 2021. O creștere de 87,3%, care este susținut în special de țările vestice ale uniunii, care au crescut cu 94%. În România, situația este mai puțin spectaculoasă, pentru că vânzările de automobile de la noi nu au scăzut prea mult în martie anul trecut, ci abia din lunile următoare. Astfel, piața de autoturisme de la noi a crescut în luna a treia cu 18,1%, la 7.861 unități. (Profit.ro)

10. Doi judecători din completul de la Curtea de Apel Bucureşti, care ar fi trebuit să dea vineri sentinţa definitivă în dosarul de corupţie al fostului primar general Sorin Oprescu, nu au ajuns la un acord, astfel încât va fi cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă. Sorin Oprescu a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani şi 4 luni închisoare pentru fapte de corupţie. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
BNR: Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au ajuns, în iulie, la 159,05 miliarde lei – Cronica serii
Producția de porumb a scăzut cu 9% – Cronica serii