Premierul Cîţu: Capacitatea de vaccinare a ajuns la 115.000 de persoane pe zi – Cronica serii
1. Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că de marţi capacitatea de vaccinare a ajuns la 115.000 de persoane pe zi, încurajându-i pe români să se vaccineze. (News.ro)
2. Datoria publică a ajuns, în februarie, la 48% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. În 2019 datoria era 35,3% din PIB, iar anul trecut a fost 47,3% (Profit.ro). Datoria externă totală a României a scăzut în februarie cu 2,31 miliarde euro, la 123,61 miliarde euro, de la 125,92 miliarde euro la finalul lunii ianuarie, a anunţat marţi Banca Naţională a României. (News.ro)
3. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit marți despre ipoteza în care, la presiunea tot mai mare din partea părinților, profesorii care nu sunt vaccinați împotriva Covid-19 să predea exclusiv online, chiar dacă școala se desfășoară cu prezență fizică. (Hotnews)
Una din Cronica de Tehnologie: Uber a înregistrat un record de rezervări în luna martie, cu o rată anuală de rulare a veniturilor de $30 de miliarde, în ceea ce ar putea semnala o revenire a companiei care a avut mari probleme în 2020, din cauza pandemiei. Același indicator s-a dublat în cazul UberEats, ajungând acum la $52 de miliarde. (CNBC)
4. Oricine dorește să se vaccineze cu serul produs de AstraZeneca o poate face indiferent dacă are sau nu programare. O circulară emisă de Comitetul Național de Vaccinare permite centrelor să vaccineze la cerere toate persoanele care se prezintă. Decizia a fost luată la propunerea coordonatorilor centrelor de vaccinare care spun că acestea sunt goale și că angajații de acolo stau degeaba. Așadar, membrii Comitetul Național de Vaccinare au decis că cine vrea să fie vaccinat cu serul AstraZeneca poate merge la centre cu buletinul și poate fi imunizat. Dacă sunt persoane programate, acestea au prioritate. (Digi24)
5. Investițiile străine directe au scăzut cu 16,23% în primele două luni ale acestui an, la 578 milioane de euro, comparativ cu 690 milioane de euro în perioada similară din 2020, conform datelor Băncii Naționale a României. (Profit.ro)
6. Agenţia americană a medicamentului (FDA) a recomandat suspendarea temporară a folosirii vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Johnson & Johnson. Agenția va investiga şase cazuri de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin. Vineri agenția anunțase că nu există o relaţie de cauzalitate între aceste tromboze şi vaccinarea cu vaccinul Johnson & Johnson (WSJ). Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că România, care a primit săptămâna aceasta prima tranşă de vaccin produs de compania Johnson&Johnson, aşteaptă precizări de la Agenţia Europeană a Medicamentului cu privite la acest ser şi la legătura dintre acesta şi evenimente trombotice post-imunizare (News.ro). Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a anunţat marţi că a ”luat decizia de a îşi amâna distribuirea” vaccinului împotriva covid-19 – care se administrează într-o singură doză – în Europa, după ce autorităţile sanitare americane au recomandat o suspendare temporară a utilizării acestuia în Statele Unite. (News.ro)
7. Analiza câtorva zeci de cazuri similare din 25 de țări, arată un tipar după care Facebook detectează, dar permite, manipulările politicienilor aflați la putere în țările mici. Facebook ignoră aceste probleme pentru a se concentra pe marile scandaluri care sunt descoperite de presă în SUA și alte țări bogate. (The Guardian)
Una din Cronica Stirilor Pozitive: Primăria orașului scoțian Edinburgh a anunțat că toți copiii cu vârsta între 10 și 18 ani vor primi gratuit un iPad ca parte din programul „Edinburgh Learns for Life”. (Link)
8. Vânzările globale de calculatoare personale au înregistrat în primele trei luni ale acestui an cea mai mare creştere din ultimii 20 de ani, în condiţiile în care oamenii le-au cumpărat pentru a putea lucra şi învăţa de la distanţă în timpul crizei COVID-19. (G4Media)
9. La mai bine de un an de la închiderea granițelor și după trei valuri pandemice agresive, Israelul anunță că a atins imunitatea de turmă, în urma vaccinării masive, și va permite accesul în țară, începând cu 23 mai 2021, pentru toți turiștii români vaccinați. Redeschiderea turistică a Israelului se va face treptat, începând cu data de 23 mai, când primele grupuri de turiști vor avea acces în Țara Sfântă. Călătorilor individuali li se va permite să intre în Israel în cea de-a doua etapă. (Profit.ro)
10. Camera superioară a Parlamentului a primit un avertisment de la YouTube că pagina instituţiei va fi închisă, dacă mesajele care instigă la nepurtarea măştii vor continua, a declarat preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Iulia Scântei. Printre primele măsuri luate de YouTube se numără și ștergerea mesajelor de acest tip ale Dianei Șoșoacă. (Digi24)