Sinteza săptămânii 4-11 aprilie 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică realizată de Paul Alexandru pentru Cronica.ro
Degetul amputat, munţi de gunoaie, condiții vătămătoare de muncă și tâlhării pe timp de pandemie.
Vrem la aparate
După terapia intensivă, terapie. Unul din 3 pacienți care s-au vindecat de COVID-19 a fost diagnosticat cu o afecțiune neurologică sau psihologică. Săptămâna trecută a fost prima din acest an în care s-au înregistrează peste 1.000 de decese din cauza virusului, pe străzi încă mărșăluiesc oameni care strigă ‘libertate’, iar programări la vaccin mai sunt cam 600 de mii.
- Recordurile pentru pacienți internați la ATI cresc pe măsură ce Guvernul (re)alocă locuri noi, în timp ce un caz de infectare cu o variantă de coronavirus rezistentă la vaccinurile actuale a fost identificat de Universitatea ”Ștefan cel Mare” și Medlife a secvențiat 92 de cazuri cu tulpina britanică din 92 de probe.
Principalul spital COVID din Cluj nu are autorizaţie de siguranţă la incendiu, iar la București, pacienții de la Spitalul Foișor au fost mutați în alte unități medicale după ce instituția de Ortopedie a devenit spital COVID-19.
Chiar și fără virus, nu ratăm nicio ocazie pentru a ne face singuri de râs. O asistentă a uitat să ia degetul amputat al unui bărbat transferat la alt spital, un spital ultramodern din Botoșani stă cu lacătul pe uşă, iar calculatoarele Centrului de Primiri Urgențe Târgu Neamț au fost virusate de angajații care au accesat site-uri pentru adulţi. - România este primul stat din UE care furnizează victime pentru trafic, fie pentru exploatare sexuală sau muncă forțată, ne certăm pe tablete, Comisia Europeană vrea elevi și părinți cu competențe digitale solide, nu purtăm centura de siguranță și cumpărăm adaptoare ‘ca să nu mai piuie’, mâncăm mult și prost și preferăm să lăsăm copiii cu cineva, în loc să-i ducem la creșă.
Autostrada Sibiu-Piteşti este întârziată de indolenţa unor primari şi birocraţie, o agenție de turism din București falsifica teste covid pentru clienți, munţi de gunoaie au răsărit în jurul sediului Ministerului Mediului, iar în București un bloc a fost construit fără trotuar de acces.
Virus nou, obiceiuri vechi
Părul da, năravul ba. Au apărut noile tâlhării pe timp de pandemie, de la afaceri cu morți și cu buletine de test negativ false, până la înșelaciuni cu îndemnizatii pentru artiști.
Ori statul dă cel mai bun exemplu, cu spitalul modular -închis- de la Lețcani, de 13 milioane de euro și unde din cele 250 de paturi prevăzute pentru, jumătate nu au loc să intre înăuntru, pe ușă.
- Renumerație mică, după buget.
2.600 de pensionari încasează 20.000 de lei lunar fără să fi plătit contribuţii, judecătorii români au printre cele mai mari salarii din UE și mai vor o majorare de 25%, fiecare membru al Autorității de Ordine Publică Focșani primește 3.285 de lei net pentru o ședință, iar șefii și angajații Poliției locale din sectorul 1 și-au pontat peste 50.000 de ore suplimentare.
O funcţionară a fost prinsă în flagrant în timp ce primea şpagă jumătate din fondurile europene acordate unui fermier, un șef la Investiții Rurale a luat o șpagă de 30.000 de euro, operatorul unei stații de ardere a deșeurilor a obținut ilegal fonduri UE de 7 milioane de lei, iar Garda de Mediu a amendat primăriile din București cu 2 milioane de lei în ultimul an. - Primăriile, un sac fără fund.
Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă, deşi lucrează într-o clădire reabilitată, companiile municipale inființate de Gabriela Firea au datorii de peste 560 de milioane de lei, primăria Sectorul 3 plătește 250.000 de euro părinților primarului Negoiță.
Undeva lângă Iași, un consilier local PSD a câștigat în 3 minute un contract de la primăria condusă tot de PSD.
Între timp, Curtea de Apel Cluj a dispus confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustificată, de la primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș.
Guvern, fă-te că lucrezi
‘Un război politic cu mulți beligeranți, dar un singur sacrificat’, rezumă publicația Dela0.ro situația din țară. Klaus Iohannis nu e de găsit, Ludovic Orban vrea din nou șefia partidului, iar Guvernul lui Florin Cîțu crește atenția cetățenilor pentru partidele din opoziție.
USL trăiește și ar cere demisia lui Voiculescu de la Sănătate, PNL e nemulțumit de de Stelian Ion, iar USRPLUS e nesatisfăcut de miniștrii Muncii, Agriculturii și Energiei. Cetățenii, undeva în spate, au doar calitatea de observatori.
- PNL București îl susține pe Ludovic Orban pentru șefia partidului, nervii liderilor PNL cedează din cauza miniștrilor USR-PLUS, iar Cîțu i-a dublat conferința de presă ministrului Sănătății, lăsând să pară că vrea o demisie, fără a specifica a cui.
Între timp, parlamentarii se chinuie să ia măsuri împotriva senatoarei Diana Șoșoacă, pentru activitățile ei din afara programului de lucru.
PSD susține moral AUR din umbră, cu atât mai mult cu cât nu se delimitează de Daniel Ghiță, care refuză să poarte masca în ședințele de plen. - Fanatismul AUR nu cunoaște limite. De la răspunsuri ferme de tipul „nu mă vaccinez nici dacă sunt legat cu cătușe și bătut” și „totul este un experiment”, până la declarații mai reținute precum „mai așteptăm” și „e o alegere personală”, 11 membri AUR și-au prezentat motivele antivaccin.
George Simion a anunțat, fără niciun simț al penibilului, depunerea unui proiect de lege prin care starea de alertă să fie limitată la 90 de zile. - USR, deși o victimă clară a atacurilor politice pe toate căile de comunicare, încă derapează prin declarații, afișări și propuneri.
A propus un consultant fără experiență în administrație în funcția de vicepreședinte ANAF, Claudiu Năsui s-a lăudat că a reprezentat țara – doar cu numele – la o conferință UE, un deputat consideră că purtarea măştii în spaţii deschise nu se mai justifică în Suceava, iar Voiculescu a stat din nou fără mască în aceeași încăpere cu un cameraman și o consilieră. - UDMR este dat dispărut, însă are cel mai mult de câștigat de pe urma conflictelor dintre celelalte 4 partide, fiind balamaua lipsă din cadrul oricărei coaliții. Deocamdată, președintele grupului UDMR din Senat a infirmat că UDMR ar fi avut sau făcut vreo ofertă AUR.
Justiția trece prin stomac
Sorin Ovidiu Vântu a scăpat de dosarul în care este acuzat că i-a dat un milion de euro mită lui Bogdan Olteanu, Sebastian Ghiță și Tudor Chiuariu rămân achitați în dosarele în care fostul șef al Secției Speciale a retras apelurile, iar decizia CCR – care nu mai permite DNA să ancheteze infracţiuni de drept comun în dosare disjunse din cazuri de corupţie – l-ar putea salva pe fostul vicepremier Gabriel Oprea.
Mai mult,
« ‘Dosarul Manole’ trece pe la CCR | Instanța oprește procesul lui Mugur Isărescu cu CNSAS »
« Procurorul general adjunct din Ploiesti, achitat definitiv in dosarul in care a fost trimis in judecata impreuna cu Sebastian Ghita »
« Hotărâre a CCR cu impact major în justiție: Deciziile în dosarele penale nu mai pot fi pronunţate fără motivare »
« Verdict final în dosarul „Jaf în Balta Mică a Brăilei”. Acuzațiile procurorilor DNA, infirmate pe bandă rulantă în instanță »
Consiliul Superior al Magistraturii cere majorarea salariilor cu 25% pentru toți judecătorii, în timp ce un bărbat trimis în judecată pentru violență în familie a primit doar un avertisment, printre motive fiind că „infracțiunea săvârșită prezintă o gravitate redusă”, sau când un fost primar condamnat pentru pornografie infatilă este trimis să citească povești copiilor la grădiniță.