Guvernul a împrumutat 3,5 miliarde de euro de pe piața externă – Cronica dimineții

1. Guvernul a împrumutat 3,5 miliarde de euro, la prima ieșire a României pentru împrumuturi pe piața externă din acest an. Suma este cea mai mare atrasă de România până acum la o singură ieșire pe extern. Statul a atras 2 miliarde de euro printr-o emisiune de obligațiuni pe 12 ani și 1,5 miliarde euro printr-o emisiune separată pe 20 de ani. (Profit.ro)

2. Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB exprimat în euro (valori nominale). România a revenit la mijlocul clasamentului celor 27 state membre după ce am depăşit din nou Cehia. Aceasta a consemnat în criză un recul dublu față de al nostru, după ce coroana s-a devalorizat mai mult decât leul. (Cursdeguvernare)

3. Magazinele din București, unde la sfârșit de săptămână programul este doar până la ora 18.00 și se ajunge la cozi, trebuie să aplice noi reguli astfel încât accesul să fie limitat. În unele magazine, clienții vor putea intra doar dacă găsesc coș liber la intrare, iar în altele va exista un contor automat pentru afișarea numărului maxim de clienți, potrivit prefectului Capitalei, Alin Stoica. (Profit.ro)

4. După ușoarele scăderi consemnate în primele două luni ale acestui an, prețurile locuințelor din România au revenit, la începutul primăverii, pe o traiectorie ascendentă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente – atât noi, cât și vechi – s-a majorat cu 1,5% luna trecută, ajungând la un nivel de 1.379 de euro pe metru pătrat util (față de 1.358 de euro pe metru pătrat util la finele lui februarie). Evoluții pozitive au avut loc în patru dintre cele șase mari orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro, Cluj-Napoca și Bucureștiul conducând detașat în clasamentul creșterilor de preț. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Profitul Samsung Electronics din primul trimestru a crescut cu 44%, ajutat de cererea în creștere pentru smartphone-uri și televizoare, până la valoarea de $8,3 miliarde. (Reuters)

5. Comitetul ştiinţific care supervizează campania de vaccinare împotriva covid-19 în Regatul Unit a recomandat miercuri o limitare a utilizării vaccinului AstraZeneca-Oxford la persoane în vârstă de până în 30 de ani, atunci când este posibil, după semnalarea a 79 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, dintre care 19 soldate cu moartea, în urma vaccinării cu acest vaccin. (News.ro)

6. Curtea Constituţională a admis, miercuri, cu majoritate de voturi o excepţie de neconstituţionalitate şi a decis că anumite prevederi din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale. Astfel, hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării. Dacă aceasta este redactată ulterior soluţiei pronunţate acest lucru lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie şi aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil, argumentează judecătorii CCR. (News.ro)

Promo: SARTO este singurul atelier bespoke din România care garantează că poate îmbrăca și cei mai exigenți bărbăți, la standarde occidentale. Cu peste 97% grad de satisfacție în 2020, SARTO bespoke are un model de business ce plasează clienții în centrul activității, dezvoltând pentru ei servicii unice și personalizate.

7. China va contribui cu peste 20% la creșterea economiei mondiale în următorii 5 ani. SUA sunt creditate cu aproape 15%, iar India cu 8,4%. PIB-ul global este așteptat să crească puternic după pandemie, urmând să ajungă la $122.000 de miliarde în această perioadă. Scăderea de anul trecut, cauzată de pandemie, a fost de $2800 de miliarde, fiind cea mai mare înregistrată pe timp de pace după Marea Criză Economică, de la începutul secolului trecut. (Bloomberg)

8. Germania va începe discuțiile cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului anti Covid-19 Sputnik V. Decizia de cumpărare va fi influențată de aprobarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentelor. Ministrul Sănătății german ar fi făcut anunțul după ce Comisia Europeană a anunțat, la o reuniune virtuală a miniștrilor Sănătății din țările UE, că nu are în plan să cumpere vaccinul rusesc. (Reuters)

9. Twitter ar fi purtat discuții, în ultimele luni, pentru achiziția aplicației audio Clubhouse pentru $4 miliarde. În acest moment negocierile sunt oprite. (Reuters)

Una din Cronica Sportivă: Tenismenul elveţian Roger Federer, care a revenit în martie după peste un an de absenţă din circuit, s-a înscris la turneul de la Madrid, din perioada 3-9 mai. Ultimul meci jucat de Federer la turneele de pe zgură datează din 7 iunie 2019. (News.ro)

10. Secvențierea genetică a unor resturi umane vechi de 45.000 de ani a dezvăluit o migraţie necunoscută către Europa şi a arătat faptul că amestecurile cu populaţiile de Neanderthal erau mai frecvente decât se credea anterior, se arată într-un studiu publicat miercuri în revista Nature. Aceste resturi umane, dintre care un întreg dinte şi fragmente de os, au fost găsite într-o peşteră din Bulgaria în 2020. Secvențierea genetică a concluzionat că aceşti indivizi erau mai apropiaţi de populaţiile actuale din Asia de Est şi din Americi decât de europeni. Această descoperire sugerează „că ei aparţineau unei migraţii umane moderne în Europa care nu era încă cunoscută” în istoria genetică a migraţiilor, potrivit studiului. (News.ro)

Fotografia dimineții – Culturile de viță de vie din Franța sunt “încălzite” pentru a fi protejate de temperaturile scăzute din ultimele zile:

Ți-ar mai putea plăcea
Raport servicii de informații SUA: Am identificat 18 obiecte care nu prezentau propulsie vizibilă sau foloseau o tehnologie necunoscută de Statele Unite – Cronica dimineții
Speranța de viață în Uniunea Europeană în 2021 era încă sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19 – Cronica dimineții