Analiză Reuters: România a înregistrat un exces de mortalitate dublu față de Suedia – Cronica dimineții

1. România a înregistrat în 2020 un exces al mortalității raportat la media ultimilor 4 ani precedenți dublu față de cel din Suedia, țară criticată de presa și experții internaționali pentru strategia sa de tip laissez-faire de combatere a pandemiei de Coronavirus. Excesul de mortalitate este un termen folosit în epidemiologie și sănătate publică, care se referă la numărul de decese generate de toate cauzele în timpul unei crize peste ceea ce ar fi fost de așteptat în condiții „normale”. Reuters a calculat, pe baza datelor Eurostat, excesul de mortalitate similar (raportat la media ultimilor 4 ani precedenți) din statele europene, iar Suedia se situează nu în fruntea clasamentului, ci în ultima sa treime, cu un număr de decese doar cu 7,7% mai ridicat decât media din perioada 2016-2019. Statele europene care au aplicat cele mai dure lockdown-uri, Spania sau Belgia, de exemplu, au raportat în 2020 un exces de mortalitate mult mai ridicat, de 18,1%, respectiv 16,2%. Nu mai puțin de 21 din statele europene analizate de Reuters au valori superioare celor ale Suediei. (Profit.ro)

2. Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat duminică, după o întâlnire cu directorii de spitale pe tema măririi numărului de paturi din secţiile de terapie intensivă, că sunt 167 de copii cu COVID internaţi, dintre care 16 la terapie intensivă. Doi dintre cei aflaţi la ATI sunt intubaţi. De asemenea, ministrul a remarcat că vedem acum persoane sănătoase care nu numai că ajung să fie internate în spital, ci dezvoltă forme grave ale bolii. (News.ro)

Una din Cronica de Carte: Conform Organizației Națiunilor Unite, 100 de milioane de copii din întreaga lume n-au mai atins nivelul minim al abilității de a citi din cauza pandemiei de coronavirus. În aproximativ 30 de țări, din cele care fac parte din UNESCO, școlile sunt încă închise, cu 165 de milioane de copii afectați, și sunt parțial închise în alte 70 de țări. (ActuaLitte)

3. Deputatul PSD Alexandru Rafila îl critică pe ministrul Sănătăţii pentru decizia acestuia de a-i convoca sâmbătă seară pe managerii spitalelor din Capitală la discuţia privind extinderea capacităţii de terapie intensivă pentru patologia COVID-19. „Să te trezeşti după trei luni că ai o problemă şi vrei să o rezolvi sâmbătă seara nu cred că este o abordare profesionistă şi responsabilă”, consideră Rafila. (News.ro)

4. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, ceea ce reprezintă un „un insucces major”. (Link)

5. România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia și Ungaria, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un indice calculat la valoarea de 96,77 (2010=100), ne-am situat ceva mai bine decât vecinii de la sud de Dunăre (97,32), cu precizarea că o valoare mai mică arată o îmbunătățire a competitivității. Cu toate acestea, în evoluția pe parcursul deceniului trecut se poate vedea o performanță mai scăzută în raport cu alte țări din Europa Centrală care au regim valutar similar, îndeosebi în raport cu Ungaria (ajunsă anul trecut la un indice de doar 87,05) și Polonia (92,54), dar și față de Croația (94,65). (Cursdeguvernare)

6. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că printre cei reţinuţi în urma violenţelor de la protestele faţă de restricţiile impuse în contextul pandemiei se numără minori, membri ai unor galerii care se află evidenţele poliţiei ca fiind violenţi sau şi oameni cercetaţi în alte cauze penale. Bode anunţă că şi la Brăila au fost audiaţi 19 manifestanţi pentru violenţe asupra forţelor de ordine, săptămâna aceasta, iar aproape jumătate dintre ei sunt minori. (News.ro)

Una din Cronica Spațială: O echipă internațională de cercetători a obținut dovezi că un asteroid cu un diametru de cel puțin 100 de metri a pătruns în atmosfera Pământului în zona Antarcticii în urmă cu 430.000 de ani. În urma contactului cu atmosfera, materiale meteorice vaporizate și topite au ajuns în partea estică a Antarcticii. Dovezile constau într-o serie de particule extra-terestre descoperite recent în această regiune. (Science Daily)

7. Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, spune că situaţia privind furnizarea de apă caldă şi căldură este una foarte grea, iar probleme vor mai fi o perioadă, până când conductele vor fi reparate „serios”. Edilul precizează că situaţia este una „foarte grea”, iar după remedierea acestei noi avarii se va merge din nou „pe perfuzii”, până când reţelele de distribuţie vor fi reparate corespunzător. (G4Media)

8. Partidul de centru-dreapta GERB al premierului bulgar Boiko Borisov va câştiga alegerile care au avut loc duminică în Bulgaria cu aproximativ 25% din voturi, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne de Gallup International şi Alpha Research. GERB nu va obţine majoritatea în Parlament şi va avea dificultăţi să găsească aliaţi pentru a forma o coaliţie de guvernare stabilă, într-un Parlament fragmentat. (News.ro)

9. Anglia va începe în săptămânile următoare testarea așa-numitului „pașaport de vaccinare”. Experimentul se va face la meciuri din Cupa Angliei, într-un club de comedie și într-unul de noapte. “Pașaportul de vaccinare” sau mai degrabă „pașaportul covid” este un document ce va indica dacă o persoană a fost vaccinată, testată negativ recent sau dacă are anticorpi. (Link)

Una din Cronica Sportiva: Autoritățile britanice au anunțat că finala Cupei Ligii Angliei se va disputa cu spectatori. Pe 25 aprilie, 8.000 de fani vor avea acces pe Wembley la meciul Manchester City și Tottenham. (News.ro)

10. Un scandal uriaș a izbucnit în Franța, iar opinia publică cere „nume”, după ce politicieni francezi, inclusiv miniștri, sunt suspectați că au participat la evenimente nepermise în pandemie, în restaurante clandestine, încălcând măsurile sanitare în vigoare. Totul a pornit de la reportaj de televiziune filmat cu camera ascunsă, în care o sursă anonimă susţine acest lucru. Ca urmare, duminică au fost deschise două anchete – una de natură judiciară și una internă, în cadrul poliției. (Link)

Fotografia dimineții vine de la Miercurea Ciuc, unde credincioșii catolicii s-au organizat pentru a păstra distanță la slujba de sfințire a bucatelor în prima zi de Paște:

Ți-ar mai putea plăcea
General polonez: Trupele speciale ucrainene au fost antrenate deja din 2016 de trupele speciale ale NATO – Cronica dimineții
Părăsirea timpurie a şcolii afectează peste 46.000 de copii anual – Cronica dimineții