Viitorul telescop Nancy Grace Roman Space Telescope va permite descoperirea a 100.000 de exoplanete din galaxia Calea Lactee – Cronica Spațială

1. Astronomii au detectat pentru prima oară raze X provenite de pe planeta Uranus, pe baza datelor primite de la telescopul Chandra. Astronomii bănuiesc că, la fel ca în cazul planetelor Jupiter și Saturn, razele X împrăștiate de Uranus au ca origine Soarele. Totuși, ei analizează ipoteza că o parte dintre razele X sunt generate de inelele lui Uranus, așa cum este cazul și cu inelele lui Saturn. (Science Daily)

2. O echipă de cercetători susține că a descoperit fosfină în atmosfera planetei Venus, pe baza analizei datelor obținute de misiunea NASA Pioneer Venus Multiprobe, care a trimis mai multe probe în atmosfera planetei Venus în urmă cu 43 de ani. Fosfina este un gaz toxic cu formula chimică PH3 care, pe baza cunoștințelor actuale, nu se poate produce în cantități mari în atmosfera planetei Venus. Una dintre ipotezele discutate este că în atmosfera planetei Venus există viață, întrucât temperaturile și presiunea sunt foarte apropiate de cele ale Pământului. (Planetary Society)

3. Astronomii anticipează că viitorul telescop Nancy Grace Roman Space Telescope va permite descoperirea a 100.000 de exoplanete din galaxia Calea Lactee. Noul telescop va fi lansat pe orbită undeva la jumătatea acestui deceniu și va permite realizarea unor panorame cosmice “enorme” care vor simplifica misiunea de a înțelege mai bine evoluția universului. (Phys)

4. Astronomii italieni au căutat “cel mai sigur loc” în care să trăiești în galaxia noastră, pe baza numărului de explozii cosmice care au loc de-a lungul timpului. Deloc surprinzător, Pământul se află într-o zonă periferică prielnică vieții din Calea Lactee, în care numărul exploziilor cosmice care pot distruge viața așa cum o cunoaștem în prezent este relativ scăzut. Studiul are potențialul de a-i ajuta pe cercetători să decidă unde să caute exo-planete locuibile pe termen lung. (Live Science)

5. Virgin Galactic a prezentat o nouă navă dezvoltată pentru turismul spațial. VSS Imagine face parte dintr-o nouă generație de nave spațiale, însă compania nu a anunțat detalii despre când vor începe testele efective. În prezent, Virgin Galactic dezvoltat și nava VSS Unity, care a trecut deja prin două teste, iar un al treilea zbor de test este programat pentru luna mai. (CNBC)

6. SpaceX a efectuat un nou test cu un prototip al rachetei Starship, care este dezvoltată cu scopul de a putea trimite oameni pe Lună și Marte. Prototipul SN11 a ajuns la altitudinea specificată de 10 kilometri, însă a revenit pe Pământ cu o viteză prea mare și s-a prăbușit, la fel cum s-a întâmplat cu prototipurile SN8 și SN9. Testul a fost dificil de urmărit din cauza ceții dense, motiv pentru care SpaceX s-a bazat doar pe camerele onboard pentru a urmări misiunea. (Reuters)

7. Agenția Spațială Europeană a deschis în 31 martie un proces de selecție pentru astronauți la care pot participa inclusiv cetățenii romani. Criteriile de selecție sunt destul de dure, întrucât ESA are printre cerințe obligatorii rezistența fizică, abilități avansate de înot, examen medical din partea unui centru aerospațial, deținerea unui permis de conducere sau acordul de a munci până la 8 ore pe zi în mediul subacvatic, pentru a simula un mediu cu microgravitate. De asemenea, candidații trebuie să aibă între 150 și 190 centimetri înălțime, cel mult 50 de ani și un indice BMI de masă corporală încadrat la “normal”. (ROSA, Ghid oficial de aplicare)

8. Astronomul Adrian Șonka a publicat la editura Nemira cartea “O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”. Cartea este dedicată cititorilor de toate vârstele, iar autorul povestește cu umor ce înseamnă concret o călătorie în spațiu, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului sau cum ar fi viața pe celelalte planete. Cartea este disponibilă pentru pre-comandă la 40 de lei, iar livrările vor începe în 15 aprilie. (Editura Nemira)

9. O echipă internațională de cercetători a obținut dovezi că un asteroid cu un diametru de cel puțin 100 de metri a pătruns în atmosfera Pământului în zona Antarcticii în urmă cu 430.000 de ani. În urma contactului cu atmosfera, materiale meteorice vaporizate și topite au ajuns în partea estică a Antarcticii. Dovezile constau într-o serie de particule extra-terestre descoperite recent în această regiune. (Science Daily)

10. NASA a anunțat că primul zbor al elicopterului Ingenuity, care a ajuns pe planeta Marte împreună cu roverul Perseverance, va avea loc cel mai devreme în 11 aprilie, în timp ce datele vor ajunge pe Pământ în 12 aprilie. Dacă testul va avea succes, acesta va fi primul vehicul construit de om care a zburat pe o altă planetă. Inițial, zborul era programat cel mai devreme în 8 aprilie. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Planeta Venus ar putea avea vulcani activi – Cronica Spațială
Roverul Perseverance începe să caute urme de viață pe planeta Marte – Cronica Spațială