În 2019, România era pe locul 2 între statele UE la rata de fertilitate – Cronica dimineții

1. România figurează pe un surprinzător loc 2 între statele UE la rata de fertilitate, indicator care arată numărul mediu de nașteri de copii vii per femeie, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019. Cu un nivel de 1,77, suntem după Franța (1,86) dar peste Cehia, Irlanda și Suedia (1,71), urmate îndeaproape de Danemarca (1,70). Cele mai scăzute rate de fertilitate au fost întâlnite în Malta (1,14 nașteri per femeie), Spania (1,23), Italia (1,27), Cipru (1,33), Grecia și Luxemburg (1,34). (Cursdeguvernare)

2. Peste 200 de antreprenori și artiști, printre care reprezentanți ai Electric Castle Festival, Untold/Neversea, Global Records, artiștii Tudor Chirilă și Adrian Despot, s-au coalizat și i-au transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi cer să intervină pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat. Semnatarii cer un plan de redeschidere a sectorului cultural „până nu este prea târziu”, reclamând totodată că sectorul cultural nu a fost niciodată o prioritate în ultimii 30 de ani în planurile de dezvoltare a țării deși a contribuit cu 1,5% – 3% din PIB la economia națională. (Profit.ro)

Una din Cronica Externă: Capitalismul și lăcomia i-au asigurat Marii Britanii succesul în ce privește vaccinarea populației, le-a spus prim-ministrul Boris Johnson deputaților conservatori într-o reuniune privată, în care a lăudat companiile farmaceutice pentru dezvoltarea de vaccinuri într-un timp record. Comentariile, relatate de cotidianul The Sun, au fost făcute de Johnson într-o întâlnire pe platforma Zoom și ar putea inflama o dispută cu Uniunea Europeană. (Profit.ro)

3. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a propus scurtarea cu o săptămână a anului şcolar, fapt care ar da posibilitatea organizării Evaluării Naţionale în a doua jumătate a lunii iunie, aşa cum a fost stabilită iniţial data pentru acest examen. Cîmpeanu anunţă că va face această propunere, joi, la discuţiile cu Comitetul pentru Dialog Social din care fac parte reprezentanţi ai profesorilor, elevilor şi părinţilor. (News.ro)

4. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că s-au înregistrat 89 de decese la pacienţii diagnosticaţi cu COVID şi care fuseseră vaccinaţi, majoritatea doar cu prima doză. (News.ro)

5. Guvernul va promova un proiect de lege care va reglementa desfășurarea activităților casnice de către un salariat în folosul unei persoane fizice. Potrivit unui document guvernamental oficial, noua lege are drept scop ”reglementarea desfășurarii activităților casnice de către o persoană fizică având calitatea de salariat casnic în folosul unei alte persoane fizice denumită angajator, prin introducerea unui nou tip de contract individual de muncă”. (Profit.ro)

Promo: Dan Fați, CEO Dacris, desemnat ”Professional of the Year” în cadrul European Office Products Awards. Dan Fați, CEO-ul companiei Dacris, a câștigat titlul de Professional of the Year, în cadrul Galei European Office Products Awards. „Mă simt onorat să primesc această distincție, în special într-un an în care știu că toții leaderii de business au făcut eforturi extraordinar de mari pentru a-și putea păstra companiile pe linia de plutire”, declară Dan Fați. Printre deciziile strategice care i-au adus distincția au fost investițiile în online, dezvoltarea categoriilor de tipar, papetărie, administrativ/curățenie, protecție Covid, protocol, mobilier, IT și relocarea depozitelor din Otopeni în Mogoșoaia, fapt care a crescut calitatea serviciilor oferite. Dacris este o companie specializată în importul, distribuția și comercializarea produselor pentru birou, prezentă pe piața românească încă din 1994. Află mai multe aici.

6. AstraZeneca a anunțat o eficiență mai redusă a vaccinului împotriva Covid-19, de 76%, în loc de 79%. Anunțul vine după ce mai mulți specialiști americani au anunțat că datele prezentate în SUA, după testele clinice, nu ar fi cele mai recente. (Bloomberg)

7. Piața de vehicule comerciale din Uniunea Europeană a înregistrat o creștere mică, dar foarte importantă, în luna februarie, comparativ cu februarie 2020, singurul sector afectat în continuare sever fiind cel al autobuzelor și microbuzelor. România, cu 0,4% avans, se numără printre țările care pot spune că au oprit, pentru moment, pierderile pe acest sector. (Profit.ro)

8. Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit, a amenințat cu blocarea investițiilor în Uniunea Europeană, dacă blocul european va decide impunerea unor „blocade arbitrare” asupra exportului de vaccinuri anti-Covid. Declarația vine în contextul unei decizii luate de Comisia Europeană de a spori controlul asupra exporturilor dinspre bloc spre țări terțe. (Link)

Una din Cronica Sportivă: Astăzi, de la ora 21.45, România începe o nouă campanie pentru calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal (Qatar 2022), competiție la care nu a mai fost prezentă din anul 1998. În primul meci din grupa J, România întâlnește pe Macedonia de Nord, pe Arena Națională din București, în direct la Pro TV. În celelalte meciuri ale grupei, de la aceeași oră, Germania întâlnește Islanda, în vreme ce Liechtenstein joacă împotriva Armeniei.

9. Senatul american a votat numirea doctorului Rachel Levine în funcția de adjunct al ministrului Sănătății. Este prima persoană trans votată vreodată de Senatul Statelor Unite. (Link)

10. Papa Francisc a semnat un decret prin care cardinalii de la Vatican vor avea salariul redus cu 10% de la 1 aprilie. Măsura a fost luată deoarece pandemia a afectat veniturile Vaticanului și pentru a nu fi operate concedieri. Cardinalii de la Roma au salarii între 4000 și 5000 de euro, însă beneficiază de chirii reduse pentru apartamentele spațioase în care locuiesc. Un prelat a declarat că nu-și aduce aminte că o astfel de măsură să fi fost luată de un alt Papă. (Reuters)

Fotografia dimineții vine din canalul Suez unde continuă eforturile de deblocare ale navei cargo Ever Green:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul de Finanţe a declarat că rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul acestui an – Cronica dimineții
78,2% din angajații din România au încheiat anul cu un câștig salarial real negativ – Cronica dimineții