Studiu Israel: Eficientă de 99,3% obținută la 35 de zile de rapelul cu vaccinul Pfizer/BioNTech – Cronica Știrilor Pozitive

1. Un nou studiu din Israel, bazat de pe datele a 1,7 milioane de persoane, arătă că la două săptămâni de la rapel, vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech are o eficiență de 99% în prevenirea cazurilor simptomative și 91.2% în prevenirea infecției. Eficiența maximă, 99,3%, a fost obținută la 35 de zile de la a doua doză. (Haaretz)

2. Dexametazona, medicamentul ieftin folosit în tratarea Covid-19, a salvat până acum aproximativ 1 milion de pacienți afectați de noul coronavirus, la nivel global, relevă un studiu al sistemului public de sănătate britanic. (TheGuardian)

3. La 40 de zile de la ieșirea din lockdown, rata de infectare în Israel e în scădere, 0,62, iar toți indicatorii importanți au scăzut comparativ cu vârfurile înregistrate în ianuarie:
85% mai puține decese raportate la nivelul unei zile
72% mai puțini bolnavi în stare gravă
86% mai puține cazuri noi zilnice. (Link)

4. Femeile însărcinate care primesc un vaccin împotriva coronavirusului nu numai că dobândesc anticorpi de protecție împotriva virusului pentru ele dar și pot transmite imunitatea copiilor lor. Mai multe studii preliminare arată că femeile care au primit un vaccin de tip ARNm (Moderna sau Pfizer) în timpul sarcinii, aveau anticorpi covid-19 în sângele din cordonul ombilical. Unul dintre studii a detectat, de asemenea, anticorpi în laptele matern, indicând că cel puțin o anumită imunitate ar putea fi transferată copiilor atât înainte, cât și după naștere. (WashingtonPost)

5. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că de la sfârşitul lunii aprilie va începe vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie. El a precizat că a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţe să facă liste cu medicii care vor să se implice în campania de vaccinare. Persoanele care se vor vaccina la medicul de familie nu vor trebui să se programeze în platforma de vaccinare. (News.ro)

6. Fondatorii BioNTech, Ozlem Tureci şi soţul ei Ugur Sahin, promit că în câţiva ani am putea avea un ser împotriva cancerului. Principiul de fucţionare a vaccinurilor cu ARN mesager (precum Pfizer/ BioNTech sau Moderna) este că transmit instrucţiuni corpului uman pentru a produce la rândul său proteine care neutralizează virusul. Acelaşi principiu poate fi folosit şi împotriva tumorilor, a explicat cercetătorea Ozlem Tureci. Este dificil de estimat când va fi posibil un vaccin contra cancerului, dar Ozlem Tureci crede că în câţiva ani această soluţie va fi disponibilă pe piaţă. (Adevarul)

7. Conform unui anunț oficial, primii 46.500 de români înscriși pe listele de așteptare au fost programați pentru imunizare în etapa a treia a campaniei. Aproape 800.000 de persoane sunt înscrise în acest moment pe listele de așteptare. (Link)

8. AstraZeneca a anunțat că testele clinice efectuate în SUA au arătat că vaccinul dezvoltat împreună cu Oxford este sigur, având o eficiență de 79%. Vaccinul protejează 100% împotriva cazurile severe și a spitalizărilor. (WSJ)

9. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că pe platforma de vaccinare vor fi disponibile de la începutul lunii aprilie timpul disponibil până la vaccinare şi tipul de vaccin care va fi utilizat. (News.ro)

10. De azi se deschid 167 de noi cabinete pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer/BioNTech. (News.ro)

11. Comisia Europeană propune mai multe modificări pentru programul Start-up Nations, cu scopul ajutării startup-urilor. Printre altele, procesul de înființare ar trebui să dureze o singură zi și să coste sub €100, iar țările europene ar trebui să modifice legile privind vânzarea acțiunilor și imigrarea, pentru a atrage mai ușor talente. Doar Ungaria, Bulgaria și Croația nu au semnat proiectul. (CNBC)

12. Norvegia a aprobat construcția primul tunel pentru vapoare din lume, conceput pentru a ajuta navele să navigheze în zona mării Stadhavet, cu furtuni foarte puternice. Anunțat pentru prima oară în urmă cu câțiva ani de către Administrația de coastă norvegiană, acest tunel lung de 1,7 km, cu o lățime de 36 de metri, va străpunge munții Stadhavet din nord-vestul Norvegiei. Construcția va costa circa $330 de milioane și va dura între trei și patru ani, urmând să înceapă în 2022. (Digi24)

13. Femeile bogate, a căror avere depășește $1 milion, au cheltuit anul trecut, în medie, mai mult pentru lucrările de artă decât bărbații. Este o premieră la nivel mondial. Femeile au cheltuit cu 13% mai mult decât în 2019, ajungând la o medie de $188.700, în timp ce media investițiilor în arta realizate de bărbați a fost de $180.600. (Forbes)

Din Cronica de Carte:

14. S-a deschis înregistrarea participanților la Târgul de Carte pentru Copii de la Bologna pentru acest an, urmând ca evenimentul să se desfășoare cu participarea publicului între 14 și 17 iunie (Publishers Weekly)

15. Un proiect de lege pentru instituirea Zilei Naţionale a Lecturii în România, care ar urma să fie celebrată pe 15 februarie în fiecare an, având ca obiectiv încurajarea lecturii şi recuperarea decalajului faţă de media Uniunii Europene, a fost depus la Parlamentul României (News.ro)

16. BookRiot a realizat o selecție de 20 de povestiri pe care le puteți citi gratuit, online (BookRiot)

Fotografia dimineții – Un bărbat aleargă pe plajă Ipanema din Rio de Janeiro, Brazilia. Ricardo Moraes/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru prima oară în ultimele 4 luni, statul australian Victoria a raportat zero noi cazuri de infectare – Cronica Știrilor Pozitive
Numărul pacienților declarați vindecați, la nivel global, va depăși în această dimineață 35 de milioane – Cronica Știrilor Pozitive