Cronica dimineții – România acceptă migranți din Malta
Președintele Trump s-a ridicat de la masa discuțiilor cu liderii Democrați și a plecat, guvernul american va intra în ziua 20 de închidere parțială, iar bursa amerricana este pe plus pentru a patra zi consecutiv.
1. România este una dintre cele opt tari UE care au acceptat să-i primească pe cei 49 de migranţi blocaţi în apele malteze după ce mai multe ţări nu le-au permis să debarce. Premierul maltez Joseph Muscat a anunţat că cei care s-au aflat la bordul celor două nave vor fi mai întâi transferaţi în navele forţelor armate şi apoi vor fi trimişi în România, Germania, Franţa, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Olanda şi Italia, în ceea ce a descris ca fiind „un program de transfer ad-hoc”. (News.ro)
2. Oamenii de ştiinţă canadieni au transmis că au detectat semnale radio repetate venind dinspre o galaxie aflată la 1,5 miliarde de ani lumină. Este pentru a doua oară când cercetătorii au înregistrat astfel de semnale în cascadă. Acest fenomen astrofizic ar putea fi rezultatul unor diverse evenimente, precum explozia stelelor, sau transmisii venite din partea extratereştilor. Un astfel de semnal durează câteva milisecunde, însă de această dată cercetătorii au înregistrat repetarea unuia dintre ele de şase ori, aparent din acelaşi punct. Dintre cele peste 60 semnale înregistrate până acum, doar unul s-a repetat. (News.ro)
3. În 2016, în Polonia, 1055 de femei au primit aprobarea pentru a face avort, iar alte 150.000 se estimează că au urmat o procedură ilegală. Polonia are una dintre cele mai dure legislații anti avort, care este permis doar dacă viața mamei este pusă în pericol, dacă fătul suferă de o malformație sau dacă sarcina a survenit în urma unui viol sau incest. Actuala coaliție guvernamentală vrea să interzică avortul și în cazul în care fătul suferă de o malformație, doctorii și femeile care fac avort riscând până la 5 ani de închisoare. (ForeignPolicy)
4. Secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că amenințările președintelui turc Erdogan la adresa aliaților kurzi ai Statelor Unite nu vor constitui un motiv pentru a amâna retragerea trupelor americane din Siria. Declarația lui contrazice ceea ce a spus John Bolton, consilierul pe securitate națională al președintelui Trump, că retragerea trupelor americane din Siria este condiționată de primirea garanțiilor din partea Turciei în privința protejării aliaților kurzi ai Statelor Unite. Pompeo a făcut o vizită neanunțată la Bagdad și la Erbil, capitala regiunii kurde din nordul Irakului. El se află într-un turneu în Orientul Mijlociu, cu vizite în Iordania, Egipt, Bahrain, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuwait și Oman. (Reuters)
5. Liderul Partidului Laburist, de opoziție, Jeremy Corbyn, va cere astăzi alegeri anticipate în cazul în care planul pentru Brexit, agreat de prim-ministrul Theresa May cu UE, nu va fi votat de parlamentul britanic săptămâna viitoare. (Reuters)
6. Operatorii telecom din Statele Unite vând locația în real time a telefoanelor din rețea către diferite companii, fără a avea acordul proprietarului acelui telefon. Anul trecut, când media a relatat despre aceste practici, cei patru operatori, AT&T, Verizon, T-Mobile și Sprint, au promis că încetează să mai vândă aceste date. Însă cu $300 plătiți unei astfel de companii oricine poate afla locația unui telefon dacă știe numărul. (TechCrunch)
7. Joaquin “El Chapo” Guzman, liderul cartelului de droguri judecat în acest moment în Statele Unite, își spiona soția, amantele și colaboratorii instalându-le programe de supraveghere pe telefoane. Tehnicianul IT care a instalat softurile a colaborat cu FBI-ul, iar ofițerii federali au acum acces la toate mesajele transmise de pe acele telefoane, cele mai multe dintre ele făcând referire la operațiunile de trafic droguri. (Reuters)
8. Un judecător federal din Los Angeles i-a respins actriței Ashley Judd acuzația de hărțuire sexuală împotriva lui Harvey Weinstein, dar i-a acceptat celelalte acuzații, defăimare și încălcarea legii concurenței prin interzicerea accesului de a lucra la anumite filme. Judd a fost printre primele actrițe care au ieșit public și l-au acuzat pe Weinstein. (Link)
9. New York Times a publicat o listă cu 52 de locații care merită vizitate în 2019. Cel mai aproape de noi este Plovdiv, în Bulgaria. (Link)
10. Stirea pozitivă din 2018: 70% din populația lumii, în special cei născuți după 1980, și-a redus consumul de carne sau a renunțat complet să o mai consume. (Forbes)
Fotografia dimineții – un fermier își antrenează cămilele prin zăpadă în Van, Turcia, pentru următoarele curse, Ozkan Bilgin/Anadolu Agency/Getty Images:
Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.