Sinteza Săptămânii 01-07 martie 2021
Sinteza Săptămânii este o rubrică scrisă pentru Cronica.ro de Paul Alexandru.
Blocul lăsat să se dărâme singur, coşurile de gunoi care nu există și angajații care nu știu pentru ce primesc sporuri.
Statul criminal român
Vorba fie statul, că țara, săraca, n-are nicio vină. Noi ne omorâm singuri între noi.
- Ucidem viitorul copiiilor.
Un raport de 76 de pagini ilustrează neputința sistemului de protecție a copilului. Statul nu știe nici măcar câți sărmani sunt în școlile din România, iar copiii fac copii din lipsă de educație corespunzătoare.
Copii de clasa a II-a, educați cu urlete și înjurături. Dar uneori, nici nu trebuie să țipi ori să jignești. Niculae, un copil cu ADHD și probleme de vedere a fost umilit de învăţătoare, care i-a spus despre mărţişorul primit că este urât.
Chiar, apropo de educație, oare de ce există o cultură a plagiatului în școlile românești?
Suntem acolo unde Spitalul de Copii din Cluj îl apără pe medicul acuzat de părinți că a pus strâmb mâna unei fetițe, deși a mai fost condamnat pentru mită și unde doar 14% din cazurile de abuz sexual asupra minorilor ajung în judecată.
« Birocrația, parte din vină pentru accidentul în care au murit două fete. Primăriile nu pot monta limitatoare de viteze ». Administrația Străzilor ar fi promis de 9 luni limitatoare de viteză, dar nu le-a pus. Ori abia acum a început montarea lor, după ce tragedia s-a petrecut.
- Ucidem mediul înconjurător.
Incineratorul cu cimitir ilegal de animale de la Smârdan a fost controlat degeaba de 5 ori în 2018 și 2019, licitația de senzori de la Ministerul Mediului e ‘în aer’ din cauza caietului de sarcini, iar 99% dintre transporturile de lemn nu sunt verificate la ieșirea din pădure.
Lacul din Parcul IOR a căpătat o culoare roșiatică de câteva săptămâni, din cauza dejecțiilor. Desigur, Apele Române zic că indicatorii de calitate sunt în jurul valorilor normale, iar primarul că e vorba de un proces natural.
11 primării buzoiene amendate pentru depozitele ilegale de gunoi descoperite la controale, deșeuri medicale care trebuiau să fie incinerate, depozitate ilegal la gropi de gunoi sau în natură și un dezvoltator imobiliar a fost prins când îngropa deșeuri.
Primarul Sectorului 6 ar fi constatat și el că la doua zile distanță de la o curățenie a spațiilor verzi, gunoaiele au reapărut în unele grădini dintre blocuri. Până și ministrul Mediului a făcut apel la bucureșteni să nu mai arunce deșeuri pe câmp.
- Autoritățile ne ucid prin incompetență, iar nici nouă nu ne pasă așa mult.
Ce NU a învățat România după cutremurul din 4 martie 1977, blocul lăsat să se dărâme singur în Copou și 7,4 milioane de locuințe fără asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.
Surpinzător (sau nu!), testările sunt paralele cu realitatea situației. Miercuri, Vrancea făcuse doar 22 de teste, Brăila 71, Teleorman 88, pe când Timiș vreo 1700, iar Cluj vreo mie. Potrivit UE, județele verzi ar fi, de fapt, în zona gri. Școlile sunt testate și ele doar de formă; au fost folosite doar 5000 de teste antigen din cele 1,5 milioane achiziționate.
Medlife –că doar nu de statul român– au identificat 61 de cazuri din București infectați cu tulpina britanică, plus primele două cazuri cu tulpina sud-africană, iar de acum lucrurile se complică și mai mult. Patru județe și Bucureștiul sunt în scenariul roșu, restricțiile reintră în vigoare.
- Fantasticul caz al Miliței Române care luptă deliberat împotriva cetățeanului.
În doar două zile, am întâlnit o intervenție ratată a Poliției, care a dus la moartea unor ostatici prin incompetență, doi oameni torturați în câmp fiindcă le-au reproșat unor ofițeri că nu purtau mască și o descindere la adresa greșită peste o femeie și fiica ei, amenințate cu arma.
În acest timp, șeful SIPI Suceava era suspectat că a primit mită pentru a proteja „fabrica de permise”, niște jandarmi au organizat o petrecere în faţa unității, fără a respecta măsurile de prevenție, iar un șofer-pericol public era liber drumurile Sibiului, fără ca Poliția să-i facă nimic.
Bugetarul de rând față cu reacțiunea
Sporul, capcana pentru bugetari, cu care sunt ținuți la mâna șefilor. Majoritatea reglementărilor pentru acestea au apărut în „Legea salarizării unitare“ din 2017, sub guvernarea PSD.
- Sunt angajaţi la sat cu lefuri de trei ori mai mari ca în oraş şi domenii cu sporuri de 85%, la Ministerul Muncii sau Casa de Pensii, cu sporuri, functiile de conducere ajung la 10.000 de lei lunar, iar în sectorul public veniturile s-au dublat, de la 53 la 110 miliarde lei, din care aproape 27 sunt sporuri date doar pentru că apari la locul de muncă. În 2020, s-au plătit 25 de miliarde de lei pentru sporuri, prime, premii și alte indemnizații.
Dar hei, există angajați care nu știu pentru ce le primesc, dar consideră că li se cuvin și se bucură că încasează bani mai mulți.
În calculul pensiilor militare s-au constat grave nereguli, căci unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN sunt sub limită.
- Sunt mize și mize.
« Miza sindicatelor în afacerea cotizațiilor virate lunar, în mod automat de școli, direct din buzunarul profesorilor: 20 de milioane de euro anual ». Evident, panică în rândul liderilor de sindicat după anunțul că plata cotizațiilor nu s-ar mai face direct din cont, ci ar trebui să înscrie manual în sindicat.
« Miza numirilor politice de la Apele Române: șpăgi de milioane de euro, genți Vuitton și mașini de lux ». Poate aflăm și cum s-a ajuns ca Apele Române să plătească 18.000 de euro pentru monitorizarea presei, deși dețin propriul birou de presă. - Grupul condus de Beatrice Rancea ar fi reușit să delapideze peste 1 milion de euro de la Opera din Iași, un casier al Academiei Române ar fi furat 3,1 milioane de lei din buget, justificând-o prin plăți către persoane decedate, iar o angajată de la o primărie din Neamţ este acuzată că a sustras zeci de mii de lei, bani publici.
- #dinPrimărie:
– « Cum a scăpat un fost primar să plătească 147.000 de lei, bani pe care i-a cheltuit pe chefuri şi lucrări ilegale »
– « Primăria Cluj-Napoca a plătit circa 27.000 de euro către persoane decedate »
– « Pe ce mai cheltuie primăriile banii: coşuri de gunoi care nu există, sporuri salariale ilegale, investiţii fără documente »
– « Primăria Iași a plătit 900.000 de euro clubului de fotbal Poli în ultimul an bugetar »
– « Dezinfectantul neconform din școli. Afacerea de 17 milioane de lei dintre Economat Sector 5 și apropiații lui Marian Vanghelie »
– « Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov »
– « Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate »
– « Achiziții făcute de fosta conducere a ADP Sector 1: „Urs panda așezat” – 50.153 de lei, „urs mare în picioare” – 38.000 de lei »
– «Tocătorul de bani: staţii de epurare în localităţi fără apă »
Habemus buget
Bugetul pare bătut în cuie, nici de contestat nu mai e bun.
Într-o așa-numită Anexă 7, apărută în premieră la Legea bugetului, au fost prevăzute finanțări doar pentru anumite primării, 60 dintr-un total de peste 3.000, cele mai multe aparținând alianței de guvernare și cam deloc ale PSD.
- PSD rămâne frate cu circul, au fost prinși în flagrant în timp ce votau la două mâini, susțin sindicatele până-n pânzele albe, iar amendamentul Gabriela Firea cu dublarea alocaţiilor a fost respins.
- PNL, USR și UDMR își împart -mai mult sau mai puțin frățește resursele, de la prefecți și până la Televiziunea Română.
- Parlamentarii au muncit la legi pentru Ziua Matematicii sau Ziua Medierii, candidatul USR la funcţia de subprefect de Alba e absolvent al unei „fabrici de diplome“, președintele CJ Călărași își amenința anchetatorul cu televiziunea și detectivii particulari, iar UDMR a blocat Coaliția să voteze un proiect privind un registru al transparenței.
Injustiția noastră, cea de toate zilele
Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la 5 ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, pe când Dan Andronic a fost achitat. Sentințele nu sunt însă definitive, iar Elena Udrea este liberă să plece din țară.
DNA a cerut instanței sa îi impună Elenei Udrea măsura preventivă a controlului judiciar, dar Curtea de Apel a respins cererea.
A doua mare lovitură de săptămâna aceasta a fost clasarea Dosarului 10 August, căci Tribunalul București a respins cererea de redeschidere a lui. Magistratul care a luat această decizie ar fi Daria Miheț.
Tribunalul le-a cerut parlamentarilor și miniștrilor să nu se amestece și a argumentat doar că “Decizia a fost adoptată pe baza dispoziţiilor legale, nu pe bază de emoţii şi sentimente”.
– « Cum a scăpat Nicu Patron, un lider mafiot din Republica Moldova, de o condamnare de peste 14 ani cu ajutorul unei decizii CCR privind mandatele de siguranță națională »
– « Marile semne de întrebare din clasarea dosarului în care au fost filați magistrați și jurnaliști »
– « Cazul plăcuței cu „Mișcarea Legionară” pusă pe o clădire din Sectorul 1 a ajuns o dată la procurori, care au decis clasarea »
– « Judecătorii CSM ignoră blestemele Elenei Udrea dar critică USRPLUS pentru comunicatul pe tema dosarului „10 august” »