Telescopul spațial Hubble a descoperit pentru prima oară o cometă în centura de asteroizi a planetei Jupiter – Cronica Spațială

1. SpaceX a efectuat un nou test cu un prototip al rachetei Starship. Prototipul Starship SN10 a ajuns la o altitudine de 10 kilometri și apoi a aterizat cu bine la sol, spre deosebire de precedentele două prototipuri, SN8 și SN9, care au explodat din cauza vitezei prea mari de coborâre. Cu toate acestea, la 8 minute după aterizare, racheta a explodat. Chiar și așa, aterizarea rachetei reprezintă un progres comparativ cu precedentele două teste, după ce SpaceX a modificat procedura. De data aceasta, la aterizare, racheta a reaprins toate cele trei motoare Raptor și apoi a oprit două dintre ele. Anterior, SpaceX încerca să readucă racheta la sol prin reaprinderea a doar două dintre motoare. (Video cu aterizarea și explozia)

2. NASA a anunțat că roverul Perseverance care a amartizat în februarie a efectuat primul test pentru mișcarea brațului robotic. În urma acestui test, specialiștii au concluzionat că brațul robotic funcționează în parametri și că nu a fost avariat în timpul procesului de amartizare. Brațul robotic are o lungime de 2.1 metri și găzduiește numeroase instrumente, iar cel mai important dintre ele va fora pentru a obține mostre ale solului marțian. De asemenea, tot în această perioadă, roverul a testat și alte instrumente în pregătirea unui “maraton de știință”. (NASA)

3. NASA a confirmat că următoarea misiune cu echipaj uman gestionată de SpaceX este programată să aibă loc cel mai devreme în 20 aprilie. Misiunea va avea numele Crew-2 și va fi a treia misiune cu echipaj uman a celor de la SpaceX după Demo-2 și Crew-1, însă în același timp va fi prima misiune cu echipaj uman în care capsula Crew Dragon este reutilizată. În ultimele luni, inginerii SpaceX au lucrat pentru pregătirea capsulei pentru un nou zbor. (Space)

4. Cercetătorii NASA au publicat un raport despre cutremurele înregistrate de sonda InSight pe planeta Marte. Pe parcursul unei perioade de 10 luni, seismometrul de pe InSight a înregistrat 174 de cutremure, dintre care doar 20 au avut o magnitudine de moment Mw între 3 și 4 și niciun cutremur nu a depășit pragul de 4. Aceste date sugerează că Marte este o planetă activă din punct de vedere seismic, cu un număr de cutremure minore similar cu cel întâlnit pe Pământ, dar cu mai puține cutremuri mari. (Nature)

5. Telescopul spațial Hubble a descoperit pentru prima oară o cometă în centura de asteroizi a planetei Jupiter. Datorită forței sale gravitaționale, Jupiter “capturează” frecvent asteroizi, care rămân pe orbite stabile în apropierea punctelor Lagrange ale planetei. Totuși, apariția unei comete în această regiune marchează o premieră, iar astronomii anticipează că obiectul ceresc care a primit numele P/2019 LD2 (LD2) este doar un vizitator temporar. (Universe Today)

Bonus: Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Technion-Israel (ITTI) din Israel au reușit pentru prima oară să demonstreze în laborator că găurile negre se comportă ca stele obișnuite și emit constant un anumit tip de radiații luminoase. Această teorie a fost emisă pentru prima oară de cercetătorul Stephen Hawking în 1974, însă până în prezent nu fusese demonstrată prin studii de laborator. (Hotnews)

6. Astronomii au descoperit o exoplanetă de 1.3 ori mai mare și de 2.8 ori mai masivă decât Terra care se rotește în jurul unei stele “pitice roșii” la numai 26 de ani lumină de Terra. Temperaturile de pe noua exoplanetă sunt de circa 430 de grade Celsius, suficient de scăzute pentru ca planeta să aibă o atmosferă și suficient de ridicate pentru ca atmosfera să poată fi studiată de la o distanță atât de mare. Astronomii ar putea astfel să înțeleagă mai bine atmosfera unei planete din afara sistemului nostru solar. (Space)

7. Compania Orbital Assembly susține că va construi începând din 2025 primul hotel spațial din istorie, care ar urma să devină operațional în 2027. Hotelul Voyager Station va fi poziționat pe orbita joasă a Pământului și va avea forma unei roți cu spițe: capsulele individuale pentru locuit vor fi atașate unei roți în mișcare, iar o serie de tuburi montate în forma literei X vor asigura conexiunea între diverse zone ale ansamblului prin intermediul unor lifturi. (Voyager Station)

8. NASA a amânat zborul de test fără echipaj uman pentru noul vehicul spațial Starliner dezvoltat de Boeing. Decizia a fost luată din cauza vremii nefavorabile din Texas și a penelor de curent din Houston, care i-au împiedicat pe ingineri să testeze software-ul utilizat de Starliner. Pentru moment nu a fost anunțată o nouă dată pentru acest test. (SpaceFlightNow)

9. Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a anunțat detaliile misiunii spațiale dearMoon. Japonezul a semnat anterior un contract cu SpaceX pentru achiziția unei rachete Starship pentru o călătorie în jurul Lunii în 2023. Miliardarul are 8 locuri disponibile pentru public și, teoretic, oricine se poate înscrie, însă nu este clar care vor fi criteriile de selecție. (dearMoon)

10. Cercetătorii chinezi au dezvăluit că viitoarea rachetă dezvoltată de China care va fi capabilă să trimită echipaj uman și 100 de tone de echipamente pe Lună a trecut testele de fezabilitate și așteaptă aprobarea finală a statului pentru a începe procesul de construcție. Planul actual este ca prima misiune a rachetei să aibă loc la începutul anilor 2030. (Global Times)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au obținut prima dovadă că pe Marte au existat oceane – Cronica Spațială
Astronomii au detectat pentru prima oară lumină în spatele unei găuri negre – Cronica Spațială