Comisia Europeană va prezenta în martie o propunere privind crearea unui pașaport de vaccinare digital la nivelul UE – Cronica serii
1. Comisia Europeană va prezenta în martie o propunere privind crearea unui pașaport de vaccinare digital la nivelul UE, a anunțat luni președintele CE, Ursula von der Leyen. (Profit.ro)
2. România a urcat 10 poziții, până pe locul 31, în “Topul celor mai bune și celor mai rele locuri în care să fii în timpul pandemiei”, realizat de Bloomberg. Pe locul 30, chiar înaintea țării noastre, se află SUA. Primele trei țări sunt Noua Zeelandă, Australia și Singapore. (Profit.ro)
Una din Cronica de Business: Programul “Noua Casă” va avea un plafon de 1.5 miliarde de lei în 2021, în scădere cu 25% comparativ cu plafonul de 2 miliarde de lei care a fost disponibil anul trecut. Autoritățile estimează că programul va avea circa 6.000 de beneficiari, comparativ cu cei aproximativ 8.000 de beneficiari de anul trecut. (Profit)
3. Rezervele valutare la Banca Naţională a României au scăzut cu 6% la sfârşitul lunii februarie, la 35,139 miliarde euro, faţă de 37,454 miliarde euro la 31 ianuarie 2021. (News.ro)
4. În 2020, piața locală de e-commerce (achiziții de la comercianții români), e-tail și servicii, s-a ridicat la aproximativ 7 miliarde de euro, în creștere cu 36% față de anul precedent, conform datelor interne și externe analizate de PayU, liderul pieței de plăți online din România. Săptămâna trecută, ARMO (Asociația Română a Magazinelor Online) a apreciat că sectorul de e-commerce a atins pragul de 5,6 miliarde de euro la finalul anului 2020, cu 30% mai mult decât în 2019, când valoarea comerțului online a fost estimată la aproximativ 4,3 miliarde de euro. (Profit.ro)
Una din Sinteza Săptămânii: Pandemia a lăsat pacienții României fără acces la tratamente, internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019, iar la peste 10 ani de la incendiul cu 6 bebeluși morți în Maternitatea Giulești, IGSU ține la secret rezultatele verificărilor.
5. Un studiu derulat în Italia indică faptul că vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi mai puțin eficient pentru persoanele care suferă de obezitate. În cazul acestora ar putea fi nevoie de încă un rapel pentru a se asigura că sunt protejate de Covid-19. (Link)
6. Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare – dintre care unul cu executare – după ce a fost găsit vinovat de corupţie şi trafic de influenţă în dosarul ”interceptărilor”. Un tribunal corecţional de la Paris s-a pronunţat luni în acest dosar, în care Parchetul Naţional Financiar (PNF) a cerut ca Sarkozy să fie condamnat la patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată la apel. (News.ro)
Una din Cronica Juridică: David Correia, un fost asociat de afaceri al lui Rudy Giuliani, a fost condamnat la un an și o zi într-o închisoare federală, după ce a pledat vinovat la acuzația de fraudare a investitorilor. Correia a fost acuzat de colectarea investițiilor cu o valoare între $200.000 și $500.000 pentru o companie start-up, Fraud Guarantee. Correia, împreună cu Lev Parnas, este acuzat de colectarea în total a $2 milioane de la investitori. (Link)
7. Înmatriculările de autoturisme noi în România au scazut în luna februarie 2021 cu 21.94% fata de februarie 2020, atingand un volum de 6.897 unitati, anunță Asociatia Constructorilor de Automobile. Pe primele două luni din 2021, numărul înmatriculărilor de autoturisme noi în România a atins nivelul de 12.901 unitati, în scădere cu 39.5% față de perioada similară din 2020, respectiv 21.325 unitati. (G4Media)
8. Guvernul german nu se mai poate baza pe susţinerea publicului în ce priveşte măsurile stricte antipandemie, după două luni şi jumătate de lockdown total, arată un sondaj publicat luni. Doar 26% dintre cei chestionaţi de YouGov au afirmat că susţin continuarea actualelor măsuri ce vizează limitarea infectărilor cu noul coronavirus. (Hotnews)
9. Cablurile submarine de internet ar putea, pe viitor, să fie folosite pentru depistarea cutremurelor și a tsunamiurilor. Un test realizat recent a arătat că acestea pot fi sesizate datorită distorsiunilor care apar în circulația fasciculelor luminoase. (The Verge)
Una din Cronica de Tehnologie: Parola simplă care a facilitat atacul SolarWinds, “solarwinds123”, a fost aleasă de un intern, spune fostul CEO al companiei, în cadrul unei audieri în fața parlamentarilor americani. În cadrul aceleiași audieri, Kevin Mandia, CEO-ul FireEye, a spus că este posibil să nu aflăm niciodată adevărata amplitudine a atacului. (CNN)
10. Procesul în care Adrian Coman și Clai Hamilton, un cuplu gay, au dat în judecată statul român la CEDO a început azi. Cei doi, împreună cu Asociația ACCEPT, încearcă să convingă autoritățile că pot fi soți și în acte. (Hotnews)