Datoria publică a crescut anul trecut cu 124,7 miliarde de lei, ajungând la 47,7% din PIB – Cronica dimineții

1. Datoria publică a crescut anul trecut cu 124,7 miliarde de lei, de la 373,6 miliarde lei la finalul anului 2019 la 498,35 miliarde lei, un nou maxim istoric, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Deficitul bugetar s-a situat anul trecut la 102 miliarde lei, un nivel record. Ca procentaj din PIB, datoria publică a urcat de la 35,3% la finele anului 2019, la 47,7% la finalul anului 2020. (Profit.ro)

2. Premierul Florin Cîţu a declarat că i se pare normal să se interzică cumulul pensiei cu salariul de la stat, iar fiecare persoană să decidă dacă doreşte să încaseze pensia sau salariul. Proiectul de lege pregătit de Ministerul Muncii este considerat de primul-ministru ”foarte bun”. (News.ro)

3. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, spune că Guvernul ar trebui să ia serios în calcul o amnistie pentru taxele datorate de IMMuri la bugetul de stat, taxe acumulate pe parcursul anului trecut. În plus, cel puțin 5 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență ar trebui să meargă către acest sector, dacă se dorește relansarea economiei, mai spune Jianu. 2021 va fi anul în care multe companii, în special din zona IMM-urilor, vor fi nevoite să găsească soluții pentru plata datoriilor restante, rostogolite din anul trecut. Potrivit analizei unei firme de consultanță, pentru multe dintre ele, chiar și în condițiile revenirii economiei, misiunea va fi una cu adevărat imposibilă, iar numărul insolvențelor va atinge un nivel semnificativ. (RFI)

Una din Cronica de Business: Digi Communication, compania care deține operatorul de telecomunicații RCS & RDS, a raportat venituri de aproape 1.3 miliarde de euro în 2020, în creștere cu 8.1% comparativ cu 2019, în timp ce profitul net a scăzut la 16.4 milioane de euro, de la 40.6 milioane de euro în 2019. De asemenea, numărul total de servicii oferite clienților finali a crescut cu 12% la 18.1 milioane RGU (abonați individuali). (Profit)

4. Agenţia americană a medicamentului (FDA) a confirmat miercuri o eficienţă cuprinsă între 81,7% şi 87,6% a vaccinului într-o singură doză împotriva Covid-19 dezvoltat de Johnson & Johnson. Agenția va decide mâine autorizarea de urgenţă a vaccinului în Statele Unite. (News.ro)

5. Germania şi Franţa au transmis, miercuri, că vaccinarea anticoronavirus nu va fi obligatorie, excluzând posibilitatea acordării unor privilegii persoanelor vaccinate, în contextul în care experţii avertizează asupra riscului limitării libertăţilor şi ajungerii la situaţii discriminatorii. „Atât timp cât numărul persoanelor vaccinate încă este mult mai mic decât al celor care aşteaptă vaccinare, statul nu trebuie să trateze diferit cele două grupuri. În plus, trebuie să se demonstreze clar dacă persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung. Angela Merkel a reiterat că nu va accepta ca vaccinarea anticoronavirus să devină obligatorie. (Hotnews)

6. Parlamentul israelian a autorizat miercuri Ministerul Sănătăţii să comunice altor autorităţi identitatea persoanelor nevaccinate contra coronavirus, stârnind îngrijorări cu privire la respectarea vieţii private a cetăţenilor care refuză un vaccin. O lege adoptată cu 30 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă” oferă posibilitatea autorităţilor locale, directorului general al Ministerului Educaţiei şi unor membri ai Ministerului Muncii să afle numele, adresele şi numerele de telefon ale persoanelor nevaccinate. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Google anunță un update de Android, care va aduce o serie de noutăți și va fi livrat începând cu zilele următoare. Printre noutăți se numără implementarea la nivelul sistemului de operare a funcției de verificare a parolelor, programarea trimiterii mesajelor, un mult întârziat Dark Mode pentru Google Maps și jocuri pe bază de voce pentru Android Auto. (News.ro)

7. Comisia Europeană a propus o prelungire cu zece ani a suspendării costurilor cu ”roaming”-ul între statele membre UE, o măsură aflată în vigoare din 2017 și care urmează să înceteze la sfârșitul lui 2022. (Profit.ro)

8. Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunțat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, punând în funcțiune un sistem digital pentru rezultatele testelor și certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaționale. Este esențial ca guvernele să înceapă să emită cetățenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie, apreciază IATA. (Profit.ro)

9. David Solomon, CEO-ul Goldman Sachs a respins ideea că desfășurarea activității de acasă este “noul normal”, declarând că e o “aberație”. Solomon a spus că banca a operat anul trecut cu mai puțin de 10% dintre angajați prezenți la birou, dar acest lucru nu e normal într-o companie inovativă, colaborativă și dinamică. (BBC)

Una din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 3 în clasamentul WTA, s-a vaccinat, miercuri dimineaţă, împotriva Covid-19, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, declarând, printre altele: ”Consider că este spre binele tuturor acest vaccin, sper să se vaccineze cât mai multă lume”. (News.ro)

10. Premierul Florin Cîţu a subliniat că atributul remanierii unui ministru, potrivit Constituţiei, este al premierului. Precizarea a fost făcută în legătură cu o declaraţie a vicepremierului Dan Barna, care a spus că remanierea unui ministru se poate face doar în baza unui accept al partidului care l-a propus. (G4Media)

Fotografia dimineții – Vulcanul Etna din Sicilia a erupt din nou la începutul acestei săptămâni. Salvatore Allegra/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
258 de milioane de copii și adolescenți, din întreaga lume, nu merg la școală – Cronica dimineții
Codruța Kovesi: Nu voi candida – Cronica dimineții