Vaccinarea personalului din învăţământ începe azi – Cronica dimineții
1. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că numărul cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus a scăzut săptămâna trecută cu 11%, comparativ cu săptămâna precedentă. Este a șasea săptămână consecutivă de scădere. Și numărul deceselor cauzate de Covid-19 e în scădere, pentru a treia săptămână consecutiv, înregistrând un minus de 20%. (TheGuardian)
2. În perioada 2004-2020 nu au reușit să promoveze examenul național de Bacalaureat aproape 700 de mii de elevi care au absolvit clasa a XII-a, potrivit unei analize realizate folosind datele publicate de Ministerul Educației. Din cei peste 3 milioane de elevi care s-au înscris la Bacalaureat în perioada analizată, 696.643 de elevi nu au reușit să ia examenului. Procentual, numărul respinșilor reprezintă 23% din cel al înscrișilor. (Edupedu)
3. Vaccinarea personalului din învăţământ începe azi, în Bucureşti şi în 23 de judeţe. În zilele următoare vor fi deschise şi centrele speciale din celelalte judeţe, iar vaccinarea angajaţilor din învăţământ se va finaliza în 10 martie. De joi, se va începe vaccinarea în alte 14 judeţe, din 26 februarie în 2 judeţe şi în 1 martie în ultimele judeţe. Vaccinarea se va face în centre separate, special amenajate, cu vaccin AstraZeneca, pentru persoanele care au 55 de ani inclusiv, şi cu vaccin Pfizer, pentru cei peste această vârstă, urmând a exista circuite separate de vaccinare. (News.ro)
4. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marţi că marea majoritate a sporurilor acordate în prezent bugetarilor vor fi desfiinţate începând cu anul viitor. Vicepremierul a precizat, într-o emisiune la Realitatea Plus, că sporurile ar putea fi înlocuite de premii pentru cei care fac performanţă şi sunt eficienţi, prin viitoarea lege a salarizării bugetarilor. (G4Media)
5. Legislația fiscală, respectiv Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, va stipula în mod clar obligația autorităților de a interpreta prevederile ambigue în favoarea contribuabilului, adică de a aplica principiul in dubio contra fiscum. O serie de modificări în acest sens sunt avute de actualii guvernanți într-un proiect legislativ, care va fi dezbătut și adoptat în perioada următoare. (Profit.ro)
Una din Cronica Sportivă: Simona Halep a anunțat că nu va participa la turneul de la Doha, programat în perioada 1-6 martie. Reîntoarcerea ei în circuit ar trebui astfel să se producă la turneul de la Dubai, care ar trebui să înceapă pe 7 martie. (News.ro)
6. Vicepremierul Dan Barna a declarat că fiecare partid din coaliția de guvernare își evaluează miniștrii, iar o decizie privind remanierea unui membru din Cabinet nu va putea fi luată de premierul Florin Cîțu fără acordul USR-PLUS. (Link)
7. Comisia Europeană a anunţat, marţi, că a somat şase state membre, între care Belgia şi Germania, să motiveze, în zece zile, restricţiile de circulaţie impuse din cauza Covid-19 pe care le consideră exagerate. Executivul european a trimis scrisori Germaniei, Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Suediei şi Ungariei, pentru că cele şase au impus restricţii mai dure decât cele recomandate de UE, între care interdicţia de a intra pe teritoriul lor, a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei. (News.ro)
8. Nici un caz de gripă nu a fost raportat oficial în Anglia, de autoritățile medicale, de la începutul anului până în prezent. Anglia se află încă în izolare, cu cele mai severe măsuri de lockdown din Europa, instituite luna trecută. (Independent)
9. Ultima statuie a fostului dictator spaniol Francisco Franco a fost dată jos ieri. Statuia se afla în orașul autonom Melilla, aflat pe coasta de nord vest a Africii. (Reuters)
10. Yoshihide Suga, premierul Japoniei, a numit primul ministru al Singurătății și Izolării. Tetsushi Sakamoto va trebui să rezolve problema sinuciderilor, care au crescut, în pandemie, pentru prima oară în ultimii 11 ani. (Link)
Fotografia dimineții – Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, luându-și notițe la întâlnirea cu președinte rus Vladimir Putin: