Ludovic Orban: Amendamentele opoziţiei la legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2021 vor fi respinse – Cronica serii

1. 10% din totalul nașterilor aparțin mamelor adolescente, conform unor date prezentate de Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Numărul lor, 16.000, este mare chiar și pentru anul 2021. Consecințele sunt reprezentate și de un număr foarte mare de avorturi, peste 4000. „Vorbim și de un număr crescut de nașteri premature dar și o frecvență mare a comorbidităților și a complicațiilor sarcinii, alături de rate mari ale abandonului școlar, pentru că o mamă tânără nu va mai avea disponibilitatea să urmeze cursurile școlare, precum și o rată mare de abandon a copiilor în maternități.” (Hotnews)

2. Ludovic Orban a anunţat că amendamentele opoziţiei la legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2021 vor fi respinse. Partidele care formează coaliţia de guvernare au stabilit să nu depună amendamente şi să voteze cele două proiecte în forma adoptată de către Guvern şi transmisă Parlamentului. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Producătorul român Rombat va furniza celule pentru baterii Li-Ion pentru mașini electrice începând din a doua jumătate a anului. Celule pentru baterii vor fi fabricate la noua facilitate de producție de la Cernica cu o capacitate de 1.2 GWh pe an. (Profit)

3. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că Ministerul Sănătății a transmis un punct de vedere potrivit căruia elevii ar putea face orele de sport fără mască doar dacă sportul se face în spații deschise, în exteriorul școlii. (G4Media)

4. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna ianuarie 2021 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 422,1 miliarde lei şi cu 15,8% (12,4% în termeni reali) faţă de ianuarie 2020, arată datele BNR. (News.ro)

5. Analiștii CFA România anticipează un deficit bugetar de 7,4% din PIB în 2021 și o rată a inflației de 2,58% pentru orizontul de 12 luni, respectiv februarie 2022 – februarie 2021. În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, peste 88% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9208, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9742 lei pentru un euro. (Profit.ro)

Una din Cronica Externa: Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni împotriva celor vinovați de persecutarea activistului anticorupție Alexei Navalnîi, inclusiv celor din justiție, a anunțat luni ministrul de externe german Heiko Maas. ”Relațiile (cu Rusia) sunt la un minim în mod cert, nu există alt cuvânt pentru această (situație)”. (DW)

6. Rata anuală a inflației în zona euro a revenit în teritoriul pozitiv în luna ianuarie 2021, în timp ce în Uniunea Europeană a crescut semnificativ, de la 0,3% până la 1,2%,. Țările membre cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost, la fel ca și la finele anului trecut, Polonia, Ungaria, Cehia și România, arătă datele publicate de Eurostat. În România, rata anuală a inflației a crescut până la 2% în ianuarie, de la 1,8% în decembrie. Comparativ, în prima lună din 2020, rata anuală a inflației în România era de 3,9%. (Profit.ro)

7. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că 3.969 persoane s-au infectat cu coronavirus după ce au primit prima doză de vaccin. 1.052 persoane din acestea au primit deja cea de-a doua doză. Procentul este 0,49% din totalul celor vaccinaţi cu prima doză. De asemenea, 446 persoane au fost infectate după cea de-a doua doză, în medie după 4 zile. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Facebook a știut că reach-ul potențial raportat advertiserilor era greșit (în favoarea sa), însă nu a luat măsuri pentru corectarea erorilor ca să nu scadă veniturile. Un product manager a anunțat conducerea că estimările se fac luând în calcul conturi false și duplicate, conform email-urilor interne folosite ca probă în cadrul unui proces în care gigantul american este acuzat tocmai de înșelarea în cunoștință de cauză a celor care au cumpărat publicitate. (TechCrunch)

8. Creditul acordat sectorului neguvernamental de către băncile din România a crescut cu 0,4% în ianuarie față de decembrie. Este a opta lună consecutivă de creștere, dar ritmul a încetinit. Depozitele au continuat și ele să crească. Soldul creditului neguvernamental a crescut cu aproape 1,2 miliarde de lei față decembrie, la 283,5 miliarde de lei. Avansul de 0,4% este în scădere de la 0,5% în decembrie și 0,7% în noiembrie anul trecut. În termeni anuali, dinamica a fost de 5,1%. (Profit.ro)

9. Probabilitatea de infectare cu coronavirus scade de aproape trei ori pentru persoanele care poartă ochelari, indică un studiu efectuat în India. Una din căile de intrare a virusului în organism este prin atingerea ochilor, nasului sau gurii cu mâinile infectate. Iar cercetătorii spun că oamenii cu ochelari își freacă ochii mai puțin și reduc astfel riscul. (Hotnews)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Statul american Virginia ar putea deveni primul stat din sudul Statelor Unite în care pedeapsa cu moartea va fi abolită. Două legi votate în acest sens au fost trimite guvernatorului care, cel mai probabil, le va aproba. (WashingtonPost)

10. Deținuții din închisorile din Arizona care și-au ispășit pedeapsa sunt în continuare reținuți din cauza unui bug software. Șefii instituției știau încă din 2019 că software-ul, pe care au fost cheltuiți peste $24 de milioane de dolari în ultimii doi ani, nu știe să interpreteze legislația actuală și să calculeze datele de eliberare. (KJZZ)

Fotografia serii – Premierul britanic Boris Johnson participă la cursurile online la o școală din sud-estul Londrei, unde a mers pentru a vedea în ce măsură sunt pregătite școlile pentru reluarea cursurilor. Jack Hill/The Times/PA:

Ți-ar mai putea plăcea
FMI: Economia României va crește cu 6% în acest an, peste estimările inițiale – Cronica serii
Cronica serii – Întreaga piață de cryptomonede a pierdut aproape $700 miliarde din Ianuarie până azi