Secretarul britanic pentru afaceri externe a cerut o investigație ONU privind taberele de muncă forțată pentru Uigurii din regiunea chineză Xinjiang – Cronica Externă

Europa

1. Secretarul britanic pentru afaceri externe Dominic Raab a cerut luni o investigație ONU, la întâlnirea Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, privind taberele de muncă forțată pentru Uigurii din regiunea chineză Xinjiang. De asemenea el va cere membrilor consiliului să ia măsuri cu privire la violările drepturilor omului de către Belarus, Myanmar și Rusia. (FT)

2. Președintele belarus Alexander Lukashenko și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit luni în orașul rus Sochi pentru a discuta legăturile economice, de securitate și alte teme. Uniunea Europeană ar putea sancționa Belarus și Rusia din cauza reprimării opoziției. (Link)

3. Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni împotriva celor vinovați de persecutarea activistului anticorupție Alexei Navalnîi, inclusiv celor din justiție, a anunțat luni ministrul de externe german Heiko Maas. ”Relațiile (cu Rusia) sunt la un minim în mod cert, nu există alt cuvânt pentru această (situație)”. (DW)

SUA

4. SUA au reușit să vaccineze aproape 5.5% din populație împotriva coronavirus, iar noile cazuri de infectări, spitalizări și decese scad. (TheGuardian)

Orientul Mijlociu

5. Directorul general al Agenției Internaționale de Energie Atomică (IAEA) Rafael Mariano Grossi a anunțat că a ajuns la un acord cu oficialii iranieni pentru a permite agenției ONU verificarea și monitorizarea ”necesară” a activităților nucleare ale Iranului pentru o perioadă de până la trei luni. Organizația de energie atomică a Iranului a declarat că accesul oferit IAEA sub acordul nuclear cu Iranul din 2015, inclusiv inspecții neanunțate, vor fi pe deplin suspendate începând de marți, dar vor fi permise cele stabilite prin tratatul nuclear de neproliferare. (AlJazeera)

Asia

6. Ministrul de externe chinez Wang Yi a cerut SUA să elimine tarifele pentru produsele chineze și sancțiunile împotriva companiilor chineze. El a spus totodată că este nevoie de cooperare bilaterală pentru a contracara provocările globale în creștere, cum sunt pandemia și schimbările climatice. Săptămâna trecută, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a anunțat că SUA va menține tarifele asupra Chinei, după o revizuire. (Link)

Africa

7. Nigerienii au votat duminică, în a doua rundă a alegerilor prezidențiale care ar putea duce la primul transfer democratic de putere, de când țara a căpătat independența în 1960. Șapte lucrători electorali au fost uciși și alți trei au fost răniți, atunci când vehiculul lor a lovit o mină de teren, în regiunea de vest Tillaberi. (NPR)

8. Sudan și-a devalorizat moneda, ca urmare a cererii creditorilor străini și a Fondului Monetar Internațional, dar riscă nemulțumiri locale, cauzate de creșterea subsecventă a costurilor la bunuri și servicii. Sudan are una dintre cele mai mari rate de inflație anuale din lume. (DW)

America Latină

9. Președintele Argentinei Alberto Fernandez a numit acțiunile fostului ministru al sănătății Gines Gonzales Garcia ”de neiertat”, după ce au apărut relatări că Garcia a ajutat oameni să sară linia pentru a primi vaccinări COVID-19. Garcia și-a dat demisia vineri. (AlJazeera)

10. Consiliul Electoral Național al Ecuadorului a anunțat că fostul bancher conservator Guillermo Lasso va intra în cursa electorală prezidențială din aprilie, în care se va confrunta cu economistul de stânga Andres Arauz. Al treilea candidat clasat în prima rundă a alegerilor din 7 februarie a acuzat fraude electorale. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Directorul Institutelor Naționale de Sănătate ale SUA: Rezultatele preliminare ale vaccinurilor anti-COVID-19 au fost încurajatoare – Cronica Externă
Iran a anunțat că își va continua programul nuclear – Cronica Externă