Cronica dimineții – iTunes va fi disponibil pe televizoarele Samsung
1. Joe Biden, fostul VicePreședinte al administratiei Obama, va anunța în următoarele două săptămâni dacă va candida pentru președinție în 2020. Biden le-a spus apropiaților că ar fi singurul Democrat care-l poate învinge pe Donald Trump. Biden a venit de două ori, în vizite oficiale, în țara noastră . (Bloomberg)
2. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că susţine valorificarea pe site-urile de anunțuri, prin licitații, a bunurilor confiscate de stat, renunţându-se la o evaluare făcută de către autorităţi, iar în cazul imobilelor plecându-se de la valoarea notarială pe care acestea o au (News.ro). Același ministru a acuzat firmele străine că „fură din buzunarul fiecărui român” prin optimizare fiscală sau tranzacții supraevaluate făcute cu companiile-mamă. Teodorovici a anunțat că în 2019 Fiscul va impozita profitul suplimentar, pe care îl va calcula în funcție de sumele scoase din țară. „Firmele mamă obligă firmele din România să își țină conturile la o anumită bancă. Mai mult, le obligă să cumpere anumite mărci de mașini, niciodată cele produse în România. Ne putem gândi la controale, să se gândească firmele cum să procedeze pentru (profiturile – n.red.) de anul trecut. Se aplică impozit pe profit pe sumele scoase din țară”, a spus mai spus Teodorovici (G4Media)
3. Cluj ar putea deveni în 2023 primul județ românesc racordat 100% la apă și canalizare. (G4Media)
4. Samsung ar putea anunța mâine prima scădere a profitului, la nivel de trimestru, din ultimii doi ani. Reuters scrie despre o scădere de 12% a profitului, comparativ cu perioada similară a anului 2017, până la $11,85 miliarde. (Link)
5. Televizoarele Samsung produse în 2018 și 2019 vor avea o aplicație pentru iTunes, prin intermediul căreia utilizatori vor putea cumpăra/viziona filmele și serialele oferite de Apple. Samsung are exclusivitate pentru această aplicație, nu e clar pentru ce perioadă. Este pentru prima oară când Apple acorda acces la iTunes, pe o altă terță platformă, în afară de Windows pentru PC. (TheVerge)
6. Startup-urile din China au strâns anul trecut investiții de $69,4 miliarde, în creștere cu 63% față de 2017. Ritmul a început să scadă însă după rezultatele negative avute de companiile care s-au listat pe bursă. (WSJ)
7. Aproximativ 250.000 de turci au emigrat în 2017, în creștere cu 42% față de 2016. Cei mai mulți dintre ei au educație de top și sunt antreprenori/oameni de afaceri care părăsesc Turcia din cauza politicii președintelui Erdogan. (NYTimes)
8. Președintele egiptean Abdul Fattah al-Sisi a inaugurat la Cairo cea mai mare catedrală din Orientul Mijlociu. Aproape 10% din populația Egiptului, majoritar musulmană, este alcătuită din creștini copți, descendenți ai primilor egipteni convertiți la creștinism. (BBC)
9. Topul celor mai bune oraşe din lume, din punct de vedere al nivelului de trai, clasează Bucureştiul pe locul 168 dintr-un total de 226. Capitală este surclasată de Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. La costul vieţii, Bucureştiul stă bine, este pe poziția 311 în topul celor mai scumpe 433 de oraşe. Clasamentul nivelului de trai, realizat de centrul Numbeo, compară, pentru 226 de oraşe: puterea de cumpărare, siguranţă, costul vieţii, preţul proprietăţilor în raport cu veniturile, timpul petrecut în trafic, poluarea, climatul. (Adevarul)
10. Știrea pozitivă din 2018: Sistemul de sănătate din România este mai eficient decât cele din Statele Unite, Germania, Belgia, Ungaria sau Danemarca, conform unui top alcătuit de Bloomberg. România se situează pe poziția 36, la egalitate cu Peru, într-un clasament de 56 țări analizate. Bulgaria ocupă poziția 56, deși cheltuie mai mult per locuitor, Marea Britanie e doar cu un loc în fața noastră, pe poziția 35, cu un cost per locuitor de 10 ori mai mare, iar Statele Unite pe 54, având un cost de 20 de ori mai mare decât cel din .ro. România alocă sănătății 5% din buget, echivalentul a $442 per locuitor, iar speranța de viață este de 75 de ani. Deasupra României, care a obținut 46 de puncte, se află Turcia, cu același cost per capita, Polonia, cu un cost dublu, Cehia, cu un cost triplu, dar și Thailanda care cheltuie la jumătate. Pe primele trei poziții se află Hong Kong, Singapore și Spania, toate cu un cost de 4-5 ori mai mare decât al nostru, per capita. (Link)
Fotografia dimineții vine de la Belgrad și surprinde coloana protestatarilor care au mărșăluit împotriva președintelui Vucic:
Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.