CEDO a cerut Rusiei eliberarea imediată a liderului opoziției Alexei Navalnîi – Cronica Externă
Europa
1. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut Rusiei eliberarea imediată a liderului opoziției Alexei Navalnîi, deținut, după ce a luat în considerare argumentul că rămânerea în închisoare îi pune viața în pericol. Deși obligată să respecte hotărârea CEDO, Kremlin a respins-o ca fiind ”nerezonabilă și ilegală” și o interferență în afacerile Rusiei. (Link)
SUA
2. În primele șase luni ale anului 2020 a scăzut speranța de viață cu un an, însă latino-americanii și afro-americanii au experimentat un declin chiar mai accentuat, conform unor date provizorii ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor în SUA (CDC). Impactul COVID-19 și mai multe supradoze de droguri și decese cauzate de atacuri de cord au contribuit la scădere. (WashingtonPost)
Orientul Mijlociu
3. Președintele american Joe Biden a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, după o amânare de patru săptămâni, pe care unii observatori au considerat-o insultătoare. Biroul lui Netanyahu a anunțat că liderii au discutat temele Iranului și ale recentelor acorduri de normalizare a relațiilor israeliano-arabe, în timp ce Casa Albă a anunțat că Biden precizat că obiectivele sale sunt întărirea relațiilor bilaterale și avansarea păcii regionale. (TimesofIsrael)
4. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit virtual cu omologii săi britanici, francezi și germani pentru a discuta viitorul acordului nuclear din 2015 cu Iran. SUA au părăsit acordul în 2018 și au sancționat dur Iranul. (Link)
Asia
5. Armata din Myanmar a anunțat mandate de arestare pentru șase celebrități, întrucât acestea au cerut funcționarilor să participe la protestele împotriva preluării puterii de către armată. Aproape cinci sute de oameni au fost arestați de la lovitura de stat din 1 februarie. (Link)
6. O instanță din New Delhi a hotărât că jurnalista Priya Ramani nu este vinovată, după ce fostul ministrul M.J. Akbar a acuzat-o de defăimare când a indicat că ar fi hărțuit-o sexual în 1993. Suporterii lui Ramani au celebrat verdictul ca o victorie pentru mișcare #MeToo în India. (Link)
Africa
7. Zeci de studenți, membri ai personalului și alții au fost răpiți dintr-o școală din centrul Nigeriei marți dimineață (Link). Președintele Muhammadu Buhari a ordonat forțelor de securitate să îi salveze pe cei răpiți. (Link)
8. Sudan și-a rechemat ambasadorul din Etiopia, după luni de escaladare a tensiunilor din cauza graniței comune. Negocierile au eșuat să rezolve disputa. (AP)
America Latină
9. Autoritățile mexicane au arestat cel puțin șase oameni în statul Nuevo Leon pentru traficarea unor versiuni false ale vaccinului împotriva COVID-19 Pfizer-BioNTech la o clinică privată. (AP)
Global
10. Facebook a blocat utilizatorii din Australia să poată posta știri pe platformă și a oprit distribuirea globală de conținut al companiilor de media australiene (Bloomberg). Decizia evită obligația unei noi legi propusă în Australia impusă Facebook și Google de a plăti companiile de știri pentru articolele care apar pe platformele lor. Deși s-a opus de asemenea acestei măsuri, Google a făcut mai multe înțelegeri cu companii de media (NYTimes). Decizia Facebook a declanșat reacții rapide din partea politicienilor, companiilor de știri și grupurilor de drepturile omului. Avertizările de urgență, caritățile și conturile oficiale ale guvernului, care furnizează informații de sănătate au fost printre cele eliminate de pe paginile de știri (Reuters). Facebook a anunțat că va debloca conturile țintite accidental, dar premierul australian Scott Morrison a criticat compania de social media pentru ”tăierea serviciilor esențiale de informații” și a spus că aceste acțiuni vor spori preocupările altor guverne privind modul de operare al companiilor tehnologice. Într-adevăr, reglementatorii din alte țări urmăresc propunerea Australiei, care ar putea deveni lege săptămâna viitoare. (Link)