Cifra de afaceri Orange România a fost anul trecut de 1,076 miliarde de euro – Cronica de Business

1. Producătorul român de materiale de construcții Teraplast a raportat un profit net de 79 milioane de lei în 2020, dublu comparativ cu profitul înregistrat în 2019, în timp ce cifra de afaceri a depășit pragul de un miliard de lei. Teraplast a vândut însă anul trecut diviziile de metal și tâmplărie PVC, care au generat circa 70% din cifra de afaceri. Capitalizarea companiei pe Bursa de Valori București este de aproximativ un miliard de lei. (BVB)

2. Investitorii evaluează start-up-ul Stripe la $115 miliarde pe piața secundă, unde acțiunile companiilor private se vând. Această evaluare este de peste 3 ori mai mare decât cea din aprilie 2020, când mai multe fonduri de investiții, Andreessen Horowitz, General Catalyst, Sequoia au investit la o evaluare de $36 miliarde.

3. Producătorul de lactate Bonas cu sediul în Cluj vrea să se listeze pe Bursa de Valori București (BVB). În 2019, Bonas a avut 80 de angajați, o cifră de afaceri de aproape 16 milioane de lei și un profit net de 1.1 milioane de lei. Bonas ar urma să devină al doilea producător român de lactate care se finanțează prin BVB după AgroServ, proprietarul brandului Lăptăria cu Caimac, care a emis în decembrie 2020 o emisiune de obligațiuni în valoare de 3 milioane de euro cu scadența în 2025. (Profit)

4. Start-up-ul românesc Salarium s-a lansat miercuri pe piață și propune o soluție digitală prin care companiile automatizează plata avansurilor din salarii pentru angajați. Angajații au acces la avans prin accesarea unei aplicații mobile, fără nicio intervenție din partea angajatorului, iar suma maximă disponibilă este cea corespunzătoare zilelor deja lucrate în luna respectivă. Ideea acestui serviciu a apărut pe baza unui studiu care arată că 70% dintre români rămân fără bani înainte de salariu, iar obiectivul este ca angajații să renunțe la creditele rapide cu dobânzi foarte mari acordate de IFN-uri. (Salarium)

5. Retailer-ul online evoMAG a avut vânzări de 32 de milioane de euro în 2020, în creștere cu 43% comparativ cu anul anterior. Compania își propune ca în 2021 să lanseze un marketplace prin care micii comercianți să-și poată vinde produsele pe platforma evoMAG. (Revista Biz)

6. Cifra de afaceri a operatorului de telecomunicații Orange România a scăzut cu 3.2% în 2020, la 1,076 miliarde de euro. Între timp, numărul de clienți ai serviciului financiar Orange Money a crescut cu 50%, la 260.000. (Profit)

7. Start-up-ul românesc Questo, care oferă jocuri de explorare urbană prin care turiștii și localnicii pot descoperi noutăți interesante despre orașe, a primit o finanțare în valoare de 1.5 milioane de euro. Jocul include în prezent peste 100 de orașe de pe patru continente, iar fiecare oraș poate fi explorat în schimbul unei sume care variază între 8 și 20 de euro. (Start-up)

8. Fondul de investiții Earlybird a lansat fondul Early Bird Digital East Fund II, care va acorda finanțări de 200 de milioane de euro pentru start-up-uri din Europa Centrală și de Est. Finanțările vor fi de tip seed (sute de mii de euro) și Serie A (milioane de euro). Earlybird a fost unul dintre primii investitori în start-up-ul UiPath, care a ajuns între timp la o evaluare de 35 de miliarde de dolari. (StartupCafe)

9. China a fost principalul partener comercial al Uniunii Europene în 2020 și a depășit astfel pentru prima oară Statele Unite. În total, valoarea bunurilor comerciale tranzacționate între UE și China a fost de 586 de miliarde de euro, cu 31 de miliarde de euro mai mare decât cea a schimburilor comerciale dintre UE și SUA. (CNN)

10. Producătorul francez de avioane Airbus anticipează că va livra cel puțin 566 de avioane în 2021, un număr similar cu datele din 2020, când producția a scăzut cu 40%. Anunțul reprezintă un semnal că industria aviatică are șanse minime să-și revină în acest an, pe fondul restricțiilor de călătorie care sunt încă în vigoare în numeroase țări. (Investing)

Ți-ar mai putea plăcea
ExxonMobil ar putea ieşi din România – Cronica de Business
Salesforce ar putea prelua Slack – Cronica de Business