Volumul lucrărilor de construcții a crescut în România în 2020 cu 15.9% comparativ cu 2019 – Cronica de Business

1. Produsul Intern Brut al României a scăzut cu 3.9% în anul 2020 comparativ cu anul 2019, potrivit primelor estimări ale Institutului Național de Statistică. Datele sunt mai bune decât estimările anterioare făcute de marile bănci din România, care anticipau o scădere a PIB-ului de peste 5% în 2020. În al patrulea trimestru al anului 2020, PIB-ul a scăzut cu 1.5% pe serie brută și cu 1.7% pe serie ajustată sezonier comparativ cu perioada similară din 2019. De asemenea, comparativ cu al treilea trimestru al anului trecut, PIB-ul a înregistrat o creștere de 5.3% în ultimul trimestru. (Profit)

2. Volumul lucrărilor de construcții a crescut în România în 2020 cu 15.9% comparativ cu 2019, potrivit datelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică. În funcție de tipul construcțiilor, volumul lucrărilor a crescut cu 17.8% pentru clădiri rezidențiale, cu 10.9% pentru clădiri nerezidențiale și cu 18.5% pentru construcții inginerești. În funcție de tipul lucrărilor, volumul a crescut cu 9.3% pentru construcții noi, cu 24.4% pentru lucrări de întreținere și cu 46% pentru lucrări de reparații capitale. (INSSE)

3. Producția industrială a României a scăzut în anul 2020 cu 9.2% comparativ cu 2019, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Scăderea a avut drept cauze reculul înregistrat de cele trei sectoare industriale majore: industria prelucrătoare (-10.2%), industria extractivă (-9.9%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2.7%). (INSSE)

4. Platforma imobiliară românească Milluu se listează marți pe platforma de equity crowdfunding Seedblink cu scopul de a obține finanțare în valoare de 230.000 de euro. În plus, Milluu va obține fonduri de 550.000 de euro de la investitorii actuali și fondatori, astfel că valoarea totală a finanțării va fi de 785.000 de euro. Banii vor fi utilizați pentru consolidarea afacerii pe piața din România și pentru extinderea pe piața imobiliară din Varșovia. Milluu a oferit inițial doar o platformă pentru facilitarea închirierii apartamentelor, însă în 2020 s-a extins printr-o divizie de property management care are în portofoliu apartamente în valoare de 18 milioane de euro. (Profit)

5. Producătorul român de software Elsyan Software a lansat aplicația de pontaj și management Tassis. Aplicația permite companiilor să gestioneze pontajul angajaților pentru procedurile legale ale departamentului de HR și oferă o soluție de project management pentru simplicarea task-urilor pentru angajați în cadrul proiectelor. (Start-up)

6. Furnizorul de echipamente de plată Global Payments a lansat în România soluția GP Tom, care permite antreprenorilor și micilor comercianți să accepte de la clienți plăți cu cardul prin intermediul unui telefon. Principalul avantaj pentru comerciant este că nu mai are nevoie de achiziționarea unui POS, ci poate folosi orice telefon mobil cu sistem de operare Android 8+. Chitanța de plată este trimisă prin email sau SMS. (Wall-Street)

7. Compania de tehnologie 2Performant, listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, intenționează să atragă 5 milioane de lei de la investitori printr-o operațiune de majorare de capital. Banii vor fi folosiți pentru creșterea activităților pe piața din România și extinderea pe piețele din regiune, iar propunerea va fi votata în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare a Acționarilor din 22 martie. (2Performant)

8. Prețul petrolului pe piețele internaționale a atins cel mai mare nivel din ultimele 13 luni, în special din cauza temperaturilor foarte scăzute din Texas (SUA), care au determinat dificultăți de producție și transport. Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a depășit pragul de 60 de dolari pe baril pentru prima oară din ianuarie 2020, în timp ce prețul petrolului Brent de pe piața de la Londra a ajuns la peste 63 de dolari pe baril. (Rigzone)

9. Fondurile americane de investiții au rezerve de cash de numai 3.8% din întregul portofoliu de investiții, cel mai mic nivel înregistrat din 2013. Acest procent scăzut demonstrează că fondurile de investiții din SUA sunt optimiste că piețele de capital vor continua să crească în acest an. Datele se bazează pe un sondaj de opinie realizat de Bank of America cu 225 de administratori de fonduri de investiții care au active în valoare cumulată de 645 de miliarde de dolari. (Reuters)

10. Acțiunile conglomeratului japonez SoftBank au atins cel mai mare nivel din istorie și au depășit precedentul record stabilit în urmă cu 21 de ani, în februarie 2000. La sfârșitul ședinței de marți de la bursa din Tokyo, o acțiune SoftBank valora 10.420 yeni (circa 2 euro), peste valoarea de 10.111 yeni înregistrată în februarie 2000. Acțiunile SoftBank au scăzut puternic în martie 2020 pe fondul pandemiei de coronavirus, însă de atunci și până în prezent au crescut cu 300%. (Investing)

Ți-ar mai putea plăcea
Cel mai bogat ucrainean, vilă de €200 milioane în Franța – Cronica de Business
Raiffeisen Bank, plus de 9% la profitul net – Cronica de Business