Clasament preliminar: România a avut, în ultimul trimestru, cea mai mare creștere economică din UE – Cronica serii

1. Produsul intern brut a scăzut anul trecut cu 3,9%, date mai bune decât erau anticipate atât în prognoza oficială, cât și în estimările băncilor. Evoluția vine după o creștere puternică în trimestrul patru, deși economia a fost afectată de noi restricții legate de pandemia COVID-19 începând cu toamna anului trecut. Produsul intern brut a crescut cu 5,3% în trimestrul patru față de trimestrul trei, ca serie ajustată. Scăderea față de trimestrul patru din 2019 a fost de 1,5% pe serie brută și de 1,7% pe serie ajustată sezonier, arată datele semnal publicate de INS. În trimestrul trei, economia crescuse cu 6,1% față de trimestrul doi, iar în trimestrul doi scăzuse cu 12,2% față de primul trimestru. (Profit.ro)

2. O “surpriză pozitivă uriașă”, notează BCR despre creșterea economiei pe trimestru 4. Aceasta creștere determină analiștii să ridice estimările pentru acest an, ceea ce ar însemna o recuperare economică la nivelul de dinaintea pandemiei mai rapidă. Avansul produsului intern brut de 5,3% din trimestrul patru în comparație cu trimestrul trei este considerat ca “uluitor” de analistul BCR Eugen Sinca. Banca cu acționariat austriac aștepta o creștere de 0,5%, în linie cu media estimărilor oferite de analiștii chestionați de Bloomberg. (Profit.ro)

Una din Cronica Știrilor Pozitive: Israelul va redeschide, de duminică, mall-urile, hotelurile, magazinele, sălile de sport, bibliotecile și muzeele. Accesul la sălile de sport, evenimentele culturale și sportive, piscine, hoteluri va fi permis doar celor care s-au vaccinat sau au trecut prin boală. (TimesofIsrael)

3. “În 2020 a avut loc o creștere explozivă a numărului de decese în raport cu 2019, excedentul fiind de peste 36.000. În noiembrie și decembrie 2020 s-au înregistrat unele din cele mai mari valori lunare de la al Doilea Război Mondial încoace”, a spus Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică în cadrul unei conferințe online. Un alt lucru de semnalat, a mai adăugat șeful Statisticii, este că în noiembrie 2020 s-a înregistrat una dintre cele mai mari diferențe dintre numărul de decese și cel al nașterilor din România. Numărul deceselor a fost de peste 36.000 iar nașterile au depășit cu puțin 16.000. Acesta e un factor foarte important care va duce în scurt timp la diminuarea populației rezidente a țării, a precizat Andrei. (Hotnews)

4. România a avut, în ultimele 3 luni din 2020, cea mai mare creștere economică trimestrială din Uniunea Europeană, potrivit unui clasament preliminar bazat pe datele publicate de biroul european de statistică Eurostat. Datele nu sunt încă disponbile pentru toate statele membre UE, Estonia, Grecia, Malta, Irlanda, Slovenia și Luxemburg nefiind incluse în clasamentul preliminar. (Profit.ro)

5. Aproximativ 3.500 de români s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 după ce au primit prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care nu s-au prezentat la rapel. Totodată, sunt „foarte puţine cazuri” de infectare după rapel, a precizat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. (News.ro)

6. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că joi vor reîncepe lucrările de reparaţii pe autostrada A2. Pe sectorul Bucureşti-Fundulea traficul va fi deviat de pe o cale pe alta şi se vor institui restricţii de viteză. Totodată, se închide nodul rutier de acces în localităţile Cernica şi Bălăceanca şi se restricţionează circulaţia pe breteaua de ieşire din A2 în DN Centura Bucureşti. Lucrările ar urma să dureze până spre finalul lunii mai. (News.ro)

7. Trei sferturi dintre republicani au spus că își doresc ca fostul președinte Donald Trump să aibă un rol proeminent în Partidul Republican (GOP), în pofida celui de-al doilea proces de punere sub acuzare, potrivit unui sondaj publicat luni, la două zile după achitarea sa. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Inginerii de la Universitatea din California au creat primul dispozitiv wearable care măsoară semnalele cardiovasculare și mai mulți indicatori biochimici în același timp. Este un plasture de piele, care se lipește pe gât și monitorizează în permanență tensiunea arterială și ritmul cardiac. Acesta mai poate măsura nivelul de glucoză, alcool, cofeină și acidul lactic. (Techxplore)

8. Bitcoin a atins azi pentru prima oară o cotație de $50.000 dublându-și astfel valoarea în mai puțin de doua luni. Valoarea totala a cryptomonedelor bitcoin aflate în circulație a ajuns la $940 miliarde. (WSJ)

9. Oamenii de știință au creat un algoritm care poate identifica melanomul malign și stadiul cancerului la fel de bine ca doctorii. Testat în 200 de cazuri, după ce a fost antrenat folosind 937 de imagini la dermatoscop cu melanoame maligne aflate în diverse stadii, AI-ul a obținut același scor ca medicii. (The Next Web)

10. Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Cîțu prevede reducerea masivă în 2021, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru susținerea cultelor religioase, de la circa 249 milioane lei în 2020 la numai 28 milioane lei anul acesta. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a avut astăzi o întrevedere cu Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la reședința patriarhală. Până în momentul publicării acestui articol, niciuna dintre cele două instituții nu a transmis informații despre subiectele abordate în cadrul întâlnirii. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Statele Unite, Canada și Italia vor finanța proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă cu peste 6 miliarde euro – Cronica serii
Peste 110.000 de locuri sunt disponibile pentru programarea la vaccinarea cu doze de la AstraZeneca – Cronica serii