Indicele bursier american S&P 500 a atins vineri un nou nivel record de 3934.83 de puncte – Cronica de Business

1. Producătorul român de telefoane mobile și gadget-uri iHunt a listat pe Bursa de Valori București o emisiune de obligațiuni corporative. Obligațiunile iHunt au fost emise inițial în noiembrie 2020, au o maturitate de 3 ani și o dobândă fixă de 8.75% pe an plătibilă semestrial. În total au fost oferite 70.000 de obligațiuni cu o valoare nominală de 100 lei / obligațiune. (Profit)

2. Ministerul Finanțelor a anunțat că titlurile de stat Tezaur, care sunt adresate populației și sunt emise lunar, vor putea fi cumpărate și răscumpărate online cel târziu în 2023. În prezent, titlurile de stat Tezaur pot fi achiziționate doar de la Poșta Română sau Trezorerie. Titlurile de stat Fidelis sunt disponibile online prin intermediul Bursei de Valori București, însă sunt emise doar ocazional. (Profit)

3. Bursa de Valori București a înregistrat o scădere de 0.58% a indicelui principal BET în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii. Declinul a fost cauzat în principal de scăderea acțiunilor producătorului de energie electrică Nuclearelectrica (SNN) cu 4.17% și a producătorului de carburanți OMV Petrom (SNP) cu 1.53%. Cea mai bună performanță a fost înregistrată de producătorul de materiale de construcții Teraplast, ale cărui acțiuni au crescut cu 3.52%. (BVB)

4. Indicele bursier american S&P 500, care include cele mai importante 500 de companii din SUA, a atins vineri un nou nivel record de 3934.83 de puncte, după ce a crescut cu 0.47%. În așteptarea stimulentelor oferite de autoritățile americane, ședința a fost marcată de achiziții de acțiuni în domeniile energetic și financiar, în timp ce acțiunile marilor companii de tehnologie au scăzut. (Investing)

5. India a anunțat că Tesla va construi o uzină de mașini electrice în statul Karnataka din sud-vestul țării. Cu o lună în urmă, oficialii indieni afirmau că producătorul american va deschide și un centru de cercetare și dezvoltare în Bengaluru, capitala statului Karnataka. India a inițiat anul trecut un program de subvenții de 4.6 miliarde de dolari pentru companiile care vor să producă baterii pentru mașini electrice, cu scopul de a reduce poluarea și dependența de combustibili fosili. (Reuters)

Bonus: Start-up-ul american Rivian intenționează să se extindă în Europa și să construiască o uzină auto în Germania, Marea Britanie sau Ungaria, potrivit unor informații neoficiale. Rivian este finanțat de Amazon și Ford și are deja un contract cu Amazon pentru producția a 100.000 de utilitare de marfă electrice. De altfel, o parte dintre aceste unități ar urma să fie produse la uzina europeană. (InsideEVs)

6. Amazon intenționează să lanseze un proiect pentru o “monedă digitală”, potrivit unor anunțuri de angajare publicate de compania americană. Inițial, proiectul ar urma să fie lansat pe piața din Mexic și să permită clienților Amazon “să convertească banii într-o monedă digitală pe care să o folosească pentru cumpărături și/sau servicii precum Amazon Prime Video”, potrivit descrierii din anunțurile publicate. (Coindesk)

7. Grupul media francez Vivendi intenționează să listeze distribuitorul de muzică Universal Music Group (UMG) pe bursa de la Amsterdam (Euronext) până la sfârșitul acestui an. Vivendi a primit deja acordul pentru listare din partea acționarului minoritar Tencent, care deține 20% dintre acțiuni. UMG este unul dintre cei mai importanți distribuitori de muzică și îi are printre clienți pe Lady Gaga sau Taylor Swift. Printre altele, Vivendi deține și serviciul video Dailymotion sau postul de televiziune Canal+. (Reuters)

8. Producția globală de mașini va scădea cu până la 700.000 de unități în primele trei luni ale anului din cauza problemelor de aprovizionare cu chip-uri, potrivit unei analize realizate de compania LMC Automotive. Unitățile “pierdute” din acest motiv vor fi recuperate abia în a doua jumătate a anului, atunci când livrările de chip-uri vor reveni la normal. (Automotive News)

9. Comisia Europeană a lansat un proiect pilot de comerț electronic între Germania, Armenia, Azerbaijan și Georgia. Proiectul pilot are rolul de a crește volumul de tranzacții electronice pentru bunuri între cele 4 state prin simplificarea procedurilor legate de taxele vamale și aplicarea TVA-ului. Dacă va avea succes, proiectul pilot va putea fi implementat ulterior cu oricare dintre cele 192 de state care fac parte din Uniunea Poștală Universală. (NoCash)

10. Retailer-ul de mobilă Ikea va cumpăra 49% dintre acțiunile băncii suedeze Ikano Bank cu scopul de a oferi clienților servicii financiare atât în magazinele fizice, cât și în cadrul magazinului online. Ikano Bank este deținută în prezent de familia Kampard, care deține și Ikea. De altfel, Ikano Bank a făcut parte din grupul Ikea până în 1988, când a devenit complet independentă de compania-mamă. (The Guardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Orange România, scădere la cifra de afaceri, dar creștere la numărul de clienți – Cronica de Business
Cronica de business: Tesla vrea să împrumute până la $2.3 miliarde