Sinteza săptămânii 08-14 Februarie 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.
Spitalul ilegal, sporul de tunel și violul nu prea grav.
Școala altfel
S-au deschis școlile, însă deși 290 de elevi s-au infectat după prima săptămână, nu avem încă datele statistice care să arate că aceștia influențează transmisia în comunitate a virusului, așa că ne-am putea concentra pe problemele reale.
Vorbim despre testări în școli când nici testarea ‘obișnuită’ nu o facem cum ar trebui. În Maramureș, 1 din 2 testați ar avea COVID pentru că mai puțin de 10.000 de teste s-au făcut anul acesta, deci o rată de pozitivare uriașă. Cum un anume primar a declarat, “ne mințim singuri și asta ne dă o impresie falsă de siguranță”. Universitatea din Suceava avertizează asupra răspândirii accentuate a noii tulpini în România, după ce 14 din 47 de probe analizate au fost în forma britanică.
- Îmbulzeala părinților la porțile școlilor sau însoțirea în navetă poate fi mai periculoasă decât participarea celor mici la ore, vaccinarea la țară rămâne o misiune dificilă, iar școlile fără cabinete și personal medical nu primesc teste rapide, deci nu cunoaștem câți copii poartă virusul în comunitățile izolate, nici dacă îl transmit.
Reportaj Școala9: « A doua „primă zi de școală”, cu flori și emoții. „Dacă vor să te vaccineze, le zici să-l cheme pe tata” »
În rest, unele școli au fost tot nepregătite pentru elevi, așteptându-i cu toaleta în curte și fără apă curentă.
Pe de o parte, vrem reforma materiei și profesori performanți, dar la ce bun când acestea vor fi stabilite tot de sindicate, implicate direct în evaluarea anuală a cadrelor? - La Botoșani există un spital de plămâni fără instalaţie de oxigen, la Lețcani a funcționat ilegal spitalul nou-nouţ care a tratat sute de pacienţi COVID, pe când altele nu mai îndeplinesc condițiile de spita-suport.
Pe scurt, spitalele românești rămân bombe cu ceas. Circa 16% dintre pacienţii internaţi în 2020 la un spital din Iaşi au murit.
Un şofer de tir, unicul candidat pentru postul de director de spital, a avut o prestație jenantă, un bărbat a fost vaccinat la rapel cu cu o doză de Moderna în loc de Pfizer, iar un pacient pozitiv a fost „uitat“ într-o secţie ATI non-COVID. - Procurorii au găsit la marginea Dunării un cimitir de animale ilegal și amoniu de 30 de ori mai mult decât valoarea admisă, comisarii de mediu au găsit gunoaie îngropate într-o arie protejată, ’covoare’ de deşeuri ajung în Ungaria din România, șantierele poluează aerul din Capitală, iar cantități industriale de pet-uri s-au adunat pe malul Arieșului, la doar câteva zile după ce zona a fost curățată.
- Angajatul incomod, detașarea forțată și concursul anulat sunt doar câteva metode de căpușare a Apelor Române; în plus, cine știe în câte instituții procedurile de angajare ori îndepărtare a celor nedoriți sunt aceleași.
« Ultima zi de muncă la Apele Române, pentru directorul care a refuzat să lucreze cu ospătăriţa-inginer. Postul său a fost desființat » / O nouă înregistrare Recoder despre cazul inginerului dat afară de la Apele Române: „Nu se puteau face intervenții la el”
Revolta unei inspectoare de la Apele Române, detașată la 500 de kilometri de casă: „Nu accept să fiu condusă de politruci și de proștii clasei”
Mărturia unei angajate de la Apele Române care a luat prin concurs postul dorit de un membru PNL: „S-a anulat concursul cu totul!”
Mai avem și:
– concursul măsluit în favoarea unui membru de partid traseist
– o tânără membru activ în PNL a fost numită în Consiliul de Administrație al unui spital, iar apoi a demisionat, după ce s-a lăudat pe internet cu sinecura primită de la partid
– un taximetrist a fost angajat la Îmbunătățiri Funciare, tot prin detașare, după ce a fost câteva zile angajat consilier personal al unui primar liberal - Nimic nu pare să oprească, până acum, Biserica Română din sfidarea legii.
Până acum nu s-a dat niciun ordin să fie interzisă scufundarea copilului în apă, expoziţia „Romanian Kitsch Museum” o consideră o perfidă generalizare la adresa Ortodoxiei, iar Teodosie a organizat o nouă procesiune la C-ța în plină pandemie.
Să fie lumină a scris săptămâna trecută și despre abuzurile sexuale comise vreme de un deceniu de episcopul Cornel Onilă –care au avut loc sub atenta supraveghere a directorului, pedagogilor și profesorilor de la seminarul din Huși– și cum alți doi preoți au ajuns să violeze aceeași victimă.
- În alte știri,
– « S-a dat timp de 2 luni drept agent de frontiera la Nadlac fara sa fie prins »
– « Televiziunea publică amenință Paginademedia.ro cu instanța dacă nu-și dezvăluie sursele / Jurnaliștii au scris că TVR a achiziționat servicii de curățenie în valoare de 65.000 de euro pentru două luni »
– « Anul trecut a fost anul cu cele mai puține nașteri din ultimii 54 de ani, potrivit datelor INS »
– « Vrancea nu are medici pentru deschiderea a două centre de vaccinare care ar fi trebuit să funcţioneze de luni »
– « Bucureștiul, plin de gropi. Până acum erau puse pe seama înghețului și a substanțelor folosite la deszăpezire. Nu e cazul în acest an »
– « Cât costă viața unui urs. România își ucide animalele sălbatice prin derogări »
– « Vaccinul românesc anti-COVID | “Chiar și sub licență de fabricație, este aproape imposibil să se producă la Cantacuzino” »
– « Cine administrează Poșta Română: un scenarist, un prezentator TV și un mecanic auto »
Trenul cu bani
Bugetul de criză e chiar după colț, iar scandalul săptămânii a fost acela al gratuității pe tren; studenții rămân cu o reducere de 50%. Cîțu “nu vede un capăt de țară”, iar economia la buget este una infimă (cam jumătate din bugetul Camerei Deputaților), însă situația e asemănătare pensiilor speciale: odată conferit acest ‘drept’, e greu să-l mai ridici.
- Înainte de toate, « Statul a adăugat 4.000 de bugetari în decembrie ». Geneza sporurilor: « Lista celor mai scandaloase sporuri inventate pentru bugetarii romani: 15% pentru titlul de doctor sau 200% pentru dificultatea misiunii » / « cum au ajuns bugetarii să ia bani pentru că deschid calculatorul » / « Sporuri pentru condiții vătămătoare, spor de izolare, spor de consemn la domiciliu sau de suprasolicitare neuropsihică »
40 din 43 de angajați de la Prefectura Sălaj au primit ‘sporuri de COVID’, personalul medical din spitalul mobil de la Lețcani a primit ‘spor de igienizare’ înainte de închidere, toți angajații Metrorex primesc ‘spor de tunel’ și 1.100 lei/lună este ‘sporul de brancardier’ la Spitalul Brașov.
- #dinPrimărie:
« Cei de la Administrația Unităților de Învățământ Sector 1 aveau abonamente de telefon de 75 de euro lunar »
« O primărie cu 15 angajaţi plăteşte 48 de abonamente de telefonie mobilă »
Vă amintiți de trotuarul rulant de la Gara de Nord inaugurat pe vremea lui Sorin Oprescu? S-a ales praful de 2,5 milioane de euro.
Dar de statuia Lupoaicei, care a rămas fără coadă? Sculptorul Ioan Bolborea a fost pus sub acuzare pentru înșelăciune după ce ar fi realizat din alamă, în loc de bronz, mai multe monumente. - Oare ce-o avea de spus Guvernul despre bunicuţa de 85 de ani cu o pensie de 95 de lei sau despre cum și-a pierdut o femeie singurul venit lunar, de 142 de lei, după campania Ralucăi Turcan de verificare a ajutoarelor sociale? În plus, « peste jumătate dintre români spun că facturile lor cresc mai rapid decât veniturile ».
Corb la corb nu-şi scoate ochii
Cine s-ar fi gândit nimeni că instabilitatea guvernării de coaliție va fi creată de PNL și nu de USR+? Două luni mai târziu, UDMR își securizează județele din care obține cele mai multe voturi, iar USR+ e preocupat cu conflicte interne.
- În PNL, Orban pare să-l sape în secret pe Florin Cîțu, împărțind în lipsa lui pozițiile din Guvern. Nici premierul nu e vreun sfânt; iată « cazul Elenei Petrașcu, formată de PSD, preluată de PNL și adusă acum de Cîțu la Guvern ». Sau cum poți câștiga 11.000 de euro pe lună, la stat.
Plus că Ludovic Orban, deși a pierdut funcția de premier, n-are de gând să piardă șefia partidului, odată cu viitorul congres, în favoarea lui Cîțu.
Pentru ‘liberali’, guvernarea vine la pachet cu achitarea vechilor datorii în teritoriu, dar și de a popula (după cum deja am văzut) instituțiile publice cu propria clientelă. Nu mai poate trăi Gabriela Firea de atâta invidie că e rândul PNL să-și înșurubeze în scaune oamenii. - USR nu se arată nemulțumit de coaliție –așa cum, poate, ne-am fi așteptat– reproșurile privind clientelismul politic al PNL în teritoriu fiind aproape inexistente. Nici atacuri la alte declarații ori măsuri luate de miniștri PNL n-am întâlnit.
În fond, USR e preocupat cu propriul congres –unde va fi ales noul președinte, plus Biroul Național– dar și cu un val de demisii din partid, ultimele două fiind ale Florinei Presadă și a Ilincăi Macarie.
Nicușor Dan e peocupat cu repararea termoficării în Capitală, Clotilde Armand poartă războaie cu Romprest și cu angajații primăriei, iar Dominic Fritz e preocupat să răspundă atacurilor când ale fostului primar Robu, când ale șefului piețelor ori ale altora din subordine. - PSD a pierdut majoritatea parlamentară și guvernarea, așa că joacă rolul sabotorului. Se joacă de-a bugetul paralel, a depus prima moțiune simplă (împotriva ministrului Sănătății), se gândesc la o moțiune de cenzură după doar 2 luni și îl atacă constant pe Florin Cîțu. Pentru că nu poate fără a priza banii publici, PSD vrea deja înapoi; Ciolacu: “Nu avem nicio problemă să ne asumăm guvernarea”.
- Cine-ar fi crezut că în nici două luni AUR se va măcina din interior, cel mai probabil din interese bănești și pentru funcții de conducere.
Săptămâna aceasta, Diana Șoșoacă ar fi fost exclusă din partid în urma unui conflict în Senat, dar pentru că –plot twist– ea nu a semnat adeziunea, a fost dată afară doar din grupul parlamentar. Potrivit liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, ea își va pierde locurile din Comisia Juridică și Comisia pentru Abuzuri.
În paralel, George Simion se plânge și el că ar fi sabotat de colegi, iar Ninel Peia își freacă mâinile de nerăbdare, căci 5 dintre parlamentarii AUR au venit de pe listele sale, inclusiv Diana Șoșoacă, putând oricând crea o nouă facțiune.
Autoritatea Electorală Permanentă a publicat noua tranșă de subvenții acordată partidelor parlamentare, conform căreia AUR a mai primit ~1,5 milioane de lei. Deși a anunțat din primele zile că va refuza subvențiile parlamentare, partidul a dat acum de gustul banilor.
Fiecare pentru el și nimeni pentru justiție
Lovitura săptămânii pentru justiție a venit de la CSM, care, în aceeași componență ca la Înființarea Secției Speciale, a dat după 8 ore de discuții un aviz negativ desființării ei.
Acest CSM va mai fi funcție aproape 2 ani.
- Ministrul Justiției anunță că a semnat și a trimis guvernului proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în ciuda avizului negativ dat ieri de CSM. Cum se numește acum ignorarea avizului –deși consultativ– dat de CSM, când acum niște ani numeam abuz de putere aceeași acțiune, dar realizată de PSD?
‘Performanțele’ Secției Speciale sunt, totuși, de necontestat.
« In peste doi ani de la angajare, n-au niciun dosar de coruptie trimis in judecata »
« Dosarele cu iz politic ale Sectiei Speciale. Cum au ajuns alegerile de la Sectorul 1, Teldrum sau dosarul Sebastian Ghita pe mana procurorilor SIIJ »
« Un procuror de la Secția Specială a cerut poliției să renumere toate voturile de la alegerile locale câștigate de Clotilde Armand în Sectorul 1 » - Și-n rest,
« Judecătorii din Paşcani au făcut o adevărată gimnastică verbală pentru a justifica achitarea unui ieşean acuzat de contrabandă cu ţigări »
« Zeci de dosare penale s-au deschis în judeţul Vaslui pe parcursul anului 2020 pentru încălcarea legii privind combaterea bolilor, niciunul însă nu a fost trimis în judecată »
« Marile dosare în care sentințele s-au schimbat radical între fond si apel. Cine a avut sansa sa fie achitat in apel dupa condamnarea in prima instanță »
« Dosarul Sorinei Pintea continuă periplul în instanțe: de la Maramureș, cazul ajunge la Cluj. Dosarul s-a plimbat deja în trei instanțe »
« Motivarea unei judecătoare care a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui suspect de viol asupra unei minore sechestrate: „Faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă” »