Turcia a anunțat lansarea unui program spațial care are drept obiectiv principal o misiune pe Lună până în 2023 – Cronica Spațială
1. Sonda spațială Hope a Emiratelor Arabe Unite a ajuns marți, 9 februarie, pe orbita planetei Marte, după o călătorie care a durat 7 luni. Așa cum a fost programată, sonda a frânat automat de la 121.000 km/h la 18.000 km/h pentru a putea rămâne pe orbita Planetei Roșii, fără intervenția directă a cercetătorilor misiunii. Aceasta este prima misiune spațială din istoria Emiratelor Arabe Unite și va avea o durată un an marțian (aproximativ doi ani tereștri). Obiectivul principal al sondei este să studieze vremea și clima lui Marte, inclusiv furtunile de nisip, dar și cauzele pentru care planeta pierde hidrogen și oxigen. (Emirates Mars Mission)
2. Misiunea spațială chineză Tianwen-1 a ajuns de asemenea pe orbita planetei Marte, la numai o zi după sonda spațială Hope. Cu această ocazie, China a devenit al șaselea stat care plasează o sondă pe orbita lui Marte, după Statele Unite, Uniunea Sovietică, Agenția Spațială Europeană (ESA), India și Emiratele Arabe Unite. Misiunea Tianwen-1 include și un rover care va fi trimis pe Marte în cursul lunii mai. Rover-ul va analiza solul marțian și potențiala distribuție a apei în stare de gheață, dar și clima planetei. (Space)
3. Planeta Marte va primi joi, 18 februarie, după ora 22:38, vizita misiunii americane Mars 2000. NASA speră să plaseze pe solul marțian rover-ul Perseverance, cel mai mare și mai greu rover pe care l-a dezvoltat până în prezent. Rover-ul marțian include instrumente pentru detectarea unor eventuale semne de viață, însă cel mai important dispozitiv este Moxie, care va fi utilizat cu scopul de a transforma dioxidul de carbon în oxigen. (NASA, simulare video pentru amartizare)
4. Nava cargo rusească Progress MS-15 a părăsit marți Stația Spațială Internațională după ce în urmă cu șapte luni a livrat astronauților echipament științific și provizii. Conform planului, naveta a ars la intrarea în atmosfera Pământului, însă unele componente care nu pot lua foc au ajuns într-o zonă ne-navigabilă din sudul Oceanului Pacific. Luni, 15 februarie, Roscosmos va lansa nava cargo Progress MS-16 de la cosmodromul Baikonur, care va transporta la Stația Spațială Internațională 2.5 tone de echipamente. (Roscosmos 1, Roscosmos 2)
5. Turcia a anunțat lansarea unui program spațial care are drept obiectiv principal o misiune pe Lună până în 2023, anul în care statul euro-asiatic va sărbători 100 de ani de la fondarea Republicii. Al doilea obiectiv al noului program spațial este crearea unui brand care să se implice în dezvoltarea de sateliți de ultima generație. Nu în ultimul rând, turcii își propun să trimită un cetățean în spațiu în scop științific. (Daily Sabah)
Bonus: SpaceX a extins pre-comenzile pentru serviciul de internet prin satelit Starlink în anumite zone din Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă și Mexic, la aproximativ patru luni de la lansarea primelor pre-comenzi. Programul beta pentru Starlink costă 99 de dolari pe lună, la care se adaugă costul de 499 de dolari pentru Starlink Kit, care include un terminal și un router necesar pentru conectarea la sateliți. În prezent, Starlink are peste 10.000 de clienți. (Business Insider, CNBC)
6. Asteroidul 231937 (2001 FO32) cu un diametru cuprins între 0.8 și 1.7 kilometri va trece la o distanță de circa 2 milioane de kilometri de Pământ în 21 martie. Distanța este suficient de mare pentru a nu reprezenta un pericol pentru planeta noastră, în ciuda faptului că asteroidul este clasificat oficial drept “potențial periculos”. Un asteroid este considerat potențial periculos de către NASA în cazul în care orbita sa se intersectează cu orbita Pământului la cel mult 7.5 milioane de kilometri și are un diametru mai mare de 140 de metri. (LiveScience)
7. Sonda spațială ExoMars operată în comun de agențiile spațiale din Europa și Rusia a descoperit pentru prima oară clorură de hidrogen în atmosfera planetei Marte. Teoretic, un astfel de gaz sugerează existența anterioară a unei activități vulcanice, însă cercetătorii estimează că procesul de formare a clorurii de hidrogen este complet diferit în acest caz, întrucât nu au descoperit niciun alt gaz comun erupțiilor vulcanice. (Phys)
8. NASA a anunțat că va folosi racheta Falcon Heavy dezvoltată de SpaceX pentru a lansa primele două elemente din cadrul stației spațiale Lunar Gateway. Cele două elemente sunt un modul de propulsie și un spațiu în care vor locui astronauții, iar acestea vor fi plasate pe orbita lunară cel mai devreme în mai 2024. Lunar Gateway va fi o stație spațială care va orbita în jurul Lunii și va juca un rol important în cadrul programului american Artemis, care își propune să plaseze un echipaj pe Lună în 2024. În proiectul Lunar Gateway sunt implicate agențiile spațiale NASA (Statele Unite ale Americanii), CSA (Canada), ESA (Europa) și JAXA (Japonia). (The Verge)
9. NASA a semnat un acord cu agențiile spațiale din Italia, Canada și Japonia pentru o posibilă misiune comună spre Marte care va purta numele International Mars Ice Mapper. În cazul în care va fi aprobată, misiunea va fi lansată cel târziu în 2026 și va presupune plasarea unei sonde pe orbita marțiană care să caute depozite de gheață sub suprafața planetei. Rezultatele obținute de către sondă ar putea fi folosite ulterior de misiuni cu echipaje umane. (SpaceNews)
10. NASA a stabilit principalele coordonate ale unei misiuni spre satelitul Europa al planetei Jupiter. Sonda spațială Europa Clipper va fi lansată în octombrie 2024 cu o rachetă a unui operator privat și va ajunge pe orbita satelitului Europa în aprilie 2030. Noua sonda va avea misiunea de a efectua 50 de orbite în jurul Europei pe parcursul a circa 4 ani, timp în care va studia grosimea stratului de gheață de la suprafață și perspectivele de a exista viață în oceanul de apă sărată care există sub acesta. (Space)