Mâine se încarcă pe platformă 200.000 de locuri pentru vaccinarea cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca – Cronica serii

1. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că vor fi disponibile 500.000 de locuri pentru vaccinarea cu AstraZeneca, iar primele 200.000 vor fi încărcate pe platformă începând de miercuri. STS nu a putut preciza de la ce oră vor putea fi disponibile aceste locuri din 10 februarie. (News.ro)

2. Noul coronavirus probabil că nu a ”scăpat” dintr-un laborator chinez, iar cel mai probabil a fost transmis la om printr-o specie intermediară, a anunţat, la finalul unei anchete desfășurate în Wuhan, China, un expert din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). (WSJ)

3. În anul 2020, exporturile României au fost de 62,17 miliarde de euro, iar importurile de puțin peste 80 de miliarde euro, arată datele transmise de Institutul Național de Statistică. Față de anul anterior pandemiei, exporturile au scăzut cu aproape 10% iar importurile au scăzut cu 6,6%. (Profit.ro)

Una din Cronica Știrilor Pozitive: O gravidă din Florida care a primit prima doză de vaccin Modernă cu 3 săptămâni înainte de naștere a născut o fetiță sănătoasă care prezintă anticorpi la Covid-19. (Link)

4. Procurorul Sorin Iașinovschi de la Secția Specială pentru investigarea magistraților (SIIJ) a dispus printr-o ordonanță de delegare ca Poliția București să renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din București, câștigate de Clotilde Armand (USR) în dauna lui Dan Tudorache (PSD). PSD a reclamat o presupusă fraudă la vot, fără să poată prezenta însă nici o dovadă. (G4Media)

5. PSD depune miercuri la Camera Deputaților moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, a anunțat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. “La nivelul Ministerului Sănătății nu acțiunea a dominat în această perioadă, ci inacțiunea și incapacitatea evidentă de a gestiona această pandemie. Pozițiile ministrului Sănătății au fost scoase oarecum din contextul în care ne aflăm și regret: totuși, noi discutăm de Ministerul Sănătății, nu al Propagandei, iar problemele din sănătate trebuie discutate și asumate și rezolvate, iar partea de „personal branding” și PR cred că ar trebui să treacă în planul al doilea, a declarat Rafila. (Link)

6. Consumatorii casnici din România achitau în luna decembrie a anului trecut printre cele mai mici prețuri absolute la energia electrică din Europa raportat la orașe-capitale, însă, raportate la puterea de cumpărare, acestea se numărau printre cele mai ridicate, arată un studiu al agenției de reglementare maghiare din domeniul energiei (MEKH). (Profit.ro)

7. Spitalul mobil de la Lețcani (Iași), care a costat 13 milioane de euro, va rămâne închis din cauza unor probleme grave descoperite în urmă cu câteva luni în timpul vizitei Corpului de Control al Ministerului Sănătății și care nu au fost rezolvate nici până acum. Deși inițial conducerea spitalului anunța la jumătatea lunii ianuarie că unitatea medicală ieșeană va fi închisă „câteva zile” pentru dezinfecție, la aproape o lună, spitalul este în continuare nefuncțional, fiind vorba despre peste 30 de nereguli găsite. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Un hacker a încercat să otrăvească apa de la o stație de tratare din Florida. Hackerul a dobândit acces de la distanță la sistemul care controlează tratarea apei și a încercat să crească nivelul hidroxidului de sodiu. Stația deservea localitatea Pinellas County, cu 15.000 de locuitori. (AP)

8. Aproximativ 12 milioane de copii americani nu au mijloacele necesare pentru a putea participa la cursuri online. (Axios)

9. Uniunea Europeană ar putea impune taxarea giganților de tehnologie pentru știrile preluate, prin amendamente la proiectele de lege Digital Services Act și Digital Markets Act. Acestea ar putea include articole similare celor adoptare recent în Australia, care au generat amenințări din partea Google și Facebook. (FT)

10. Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a atras atenţia că în România nu se testează împotriva COVID-19, astfel că acest lucru ”dă o impresie falsă de siguranţă”. Edilul a afirmat că în judeţul Timiş se testează destul de mult, iar acesta este motivul pentru care acest judeţ este singurul care se află încă în zona roşie. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Magistrala de metrou M5 din Drumului Taberei ar putea fi inaugurată weekendul următor – Cronica serii
Un român a fost numit director general interimar al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică – Cronica serii