România a introdus obligativitatea prezentării unui test negativ RT-PCR pentru la intrarea în țară pentru cei care vin din țări cu risc ridicat – Cronica serii
1. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis că vaccinul AstraZeneca va fi administrat în România persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, iar rapelul se recomandă a fi la 8 săptămâni. (News.ro)
2. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să introducă obligația ca, la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară. (Profit.ro)
3. Ministerul Sănătăţii a anunţat că a fost înregistrată o reacţie adversă rară – paralizie temporară facială – după administrarea celei de-a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer. Reacţia s-a înregistrat la o femeie din Vâlcea, medic, care în prezent este într-o stare de sănătate bună. (News.ro)
Una din Cronica Externa: Președintele italian Sergio Mattarella l-a desemnat pe Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, să formeze un nou guvern, după demisia premierului Giuseppe Conte, săptămâna trecută (WSJ). Decizia vine după ce partidul de guvernământ al Italiei a eșuat să respecte un termen limită pentru a agrea asupra unui nou guvern. (Link)
4. Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că va începe evaluarea datelor companiilor americane Eli Lilly și Regeneron privind terapia bazată pe combinația de anticorpi de sinteză în tratarea pacienților Covid-19. (Hotnews)
5. Viceliderul grupului deputaţilor USR-PLUS Cristian Seidler a declarat că veniturile salariale la stat au fost anul trecut cu 68% mai mari decât media naţională, iar România a avut cheltuieli de personal în valoare de 110 miliarde de lei, pentru 1,25 milioane de angajaţi, fără cei din companii naţionale şi societăţi comerciale deţinute de stat. „Cred e de bun-simţ ca măcar unele sporuri ale bugetarilor să fie modificate, în acest context”, a adăugat el. (News.ro)
6. Prețul la nivel mondial al produselor alimentare de bază a crescut, în ianuarie, la cel mai înalt nivel din iulie 2014 încoace, antrenat de creșterea prețului cerealelor, uleiului și zahărului – din cauza creșterii cererii și a modificărilor climatice -, a anunțat joi Agenția ONU însărcinată cu Agricultura și Alimentația (FAO). Este a opta lună consecutivă de creștere. (Profit.ro)
7. Numărul americanilor care au depus cererile pentru ajutorul de șomaj a scăzut pentru a treia săptămână consecutivă. 779.000 au intrat în șomaj săptămâna trecută, comparativ cu 812.000 câți au fost în săptămâna precedentă. (WSJ)
Una din Cronica de Tehnologie: Apple ar urma să investească $3.6 miliarde în Kia, într-un deal care ar putea fi anunțat luna aceasta. Compania americană ar începe producția propriei mașini peste 3 ani, la fabrica Kia din Georgia, cu un target anual de 100.000 de automobile. Acțiunile Kia au crescut cu 14,5% ca urmare a acestor informații. (Bloomberg)
8. Ministrul de Interne al Turciei a acuzat SUA că s-au aflat în spatele loviturii de stat eșuate din 2016, pe care Ankara a pus-o pe seama unui predicator musulman ce trăiește în State, a scris cotidianul Hurriyet. (Link)
9. Una din trei mici firme americane a declarat că nu va putea să reziste fără ajutor guvernamental, conform unui sondaj realizat de Fed. (NYTimes)
10. Ministrul Finanţelor Publice, Alexandru Nazare, a declarat că ANAF e datoare să le ceară scuze oamenilor care au fost puşi pe drumuri şi nevoiţi să stea la cozi, deşi şi-au plătit taxele la timp. El a transmis conducerii ANAF Sector 6 că i se pare intolerabil modul în care a tratat situaţia. Declaraţia ministrului vine după ce zeci de oameni au stat la coadă, în stradă, în faţa sediului ANAF din Sectorul 6 al Capitalei, după ce au primit somaţii pentru plăţi pe care le efectuaseră deja. (News.ro)