Sinteza săptămânii 18-24 ianuarie
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.
Spre viitor în marșarier. Nici nu am încheiat prima lună din an, că socotelile din 2020 nu se potrivesc cu realitatea din 2021.
La plăcinte înainte, la vaccin înapoi
De la începutul lunii și până acum, intenția de vaccinare -conform unui sondaj IRES- a crescut de la 25 la 41%. A depășit chiar așteptările Guvernului, care, pare-se, a avut prima întâlnire cu STS pentru platformă abia pe 7 decembrie, deși era cunoscută importanța programărilor corecte pentru vaccinare.
Și de aici, necazurile. Plus noua tulpină mult mai contagioasă (9 pozitivi din 10), care și-a făcut cuib la o școală din București.
- Cum spuneam, platforma dedicată înscrierilor a fost “capul răutăților”. De la decalaje ale programărilor, la funcționarea cu intermintențe și chiar sistarea ei.
Ce-i drept, în multe zone abia dacă avem cum / cu ce vaccina. Personal puțin spre deloc, materiale împrumutate, centre depășite în capacitate sau fără aviz de siguranță la incediu, sate uitate de lume, ba chiar pacienți pe care medicii de familie refuză să-i înscrie.
Înscrierea pe platformă a rămas dificilă pentru bolnavii cronici care nu figurează în evidențe căci datele nici acum n-au fost corelate cu CAS și DSP-urile- iar pentru aceștia sunt disponibile doar 213 de centre, pe când MAI are rezevate ~100.
Probabil ar fi fost mult mai multe (și mai mari) probleme dacă România ar fi avut acces mai ridicat la doze, comparativ cu alte state europene, însă n-a avut și autoritățile profită de scuza accesului limitat la vaccinuri. - Nici vechile probleme din sănătate n-au dispărut, doar s-au văzut mai puțin. O pacientă a spitalului din Ploiești povestește că “Doamnele asistente și doctorițe stăteau adunate toate la TV”, iar o clujeancă de 76 de ani a murit după ce a fost ţinută 5 ore în containerul de triaj al spitalului din Gherla.
- În București au revenit problemele poluării masive, depăşind chiar şi de 3 ori limitele normale, nu doar o dată. Ironic sau nu, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, spitalul unde se tratează boli de plămâni, s-a aflat la finalul din decembrie în zona cea mai poluată din România.
- Ne-am amintit săptămâna aceasta și că infrastructura e tot acolo unde-am lăsat-o înainte de pandemie. Liniile de tramvai din zona Pipera sunt vechi de zeci de ani, linia Gara de Nord – Otopeni intră în reparații după nici 2 luni de la inaugurare, metroul către Otopeni a fost practic abandonat după 13 ani, iar viitiorul podul peste Dunăre va rămâne muzeu timp de un an pentru că lipsesc drumurile de acces.
- Educație deloc sau chiar cu minus. Sunt aproape 900 de localități unde școala online era sortită eșecului, pentru că internetul mobil lipsește
Un profesor de la un liceu din Piatra Neamț i-a cerut poze nud unei eleve, apoi a început să o insulte și intimideze, ba chiar directoarea i-a luat apărarea acestuia.
O altă directoare de școală gimnazială a fost înregistrată când jignește o elevă, un profesor universitar a jignit o studentă în timpul cursurilor online, iar părinții unor elevi de la Colegiul Vianu au dat în judecată liceul pentru nereguli la școala online, semnalând abuzuri în comportamentul a doi profesori.
Minus și cu minus face plus. Și cu minus, face minus.
Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim și așteptăm un proiect de buget.
Înaintea unor exemple concrete de risipă bugetară, România alocă cea mai mică sumă din UE pentru prevenția în Sănătate pe cap de locuitor, de doar 8 euro / an. Știm, #nusuntbani.
- La Focșani, 50.000 de lei au fost aruncaţi pe apa sâmbetei pentru evenimentul de Mica Unire care nu a mai avut oricum loc. La Cluj, salariile au fost îngheţate, dar tot în creștere sunt; un poliţist local poate lua chiar peste 9.000 de lei. Primăria fostului edil din Pitești a dat peste 4 milioane de lei aruncate pe nişte containere inutilizabile pentru gunoi. În București, de 10 ani, Direcția de Asistență Socială Sector 1 plătește dublu sau triplu pentru verificarea prizelor.
Nicușor Dan a aflat că anul trecut subvențiile pentru transport și energia termică au costat mai mult de jumătate din bugetul real al Primăriei, iar Primăria Sectorului 2 a plătit pentru salubrizare și deszăpezire firmei Supercom ~200 milioane lei, deși în 2019 același serviciu a costat 163 milioane lei. - Nici statul nu face afaceri mai bune.
CFR Marfă e în moarte clinică, Arena Națională nu a produs niciodată profit, Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut 750.000 de lei unei mănăstirii ctitorită de PF Daniel, iar peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal.
Ciocoii vechi și noi
Apropo de #nusuntbani, partidele au cheltuit în campania din 2020 de trei ori mai mulți bani față de acum 4 ani. Teodorovici s-a refugiat la Curtea de Conturi, o insituție cu buget dublu față de DNA și cu activitate inexistentă. 4 dintre foștii parlamentari USR nu au vrut să renunțe la pensia specială și nu și-au depus demisiile înainte de finalul mandatului. Partidul AUR nu vrea bani de la stat, dar cere mai mult decât a cheltuit în campanie: cam cu 1,4 milioane de lei mai mult.
- Parlamentul e încă în vacanță, dar scandalurile nu s-au lăsat așteptate.
Membrii ALDE și cei din PRO România vor să meargă pe drumuri separate, Diana Şoşoacă cere permis de port-armă, Ludovic Orban este contestat de liderii din partid, Viorica Dăncilă a lansat o carte-interviu despre relația cu Liviu Dragnea, iar PNL Iași a adus în primărie toate rudele posibile.
Toți pentru unul, unul pentru el însuși
Radu Mazăre a făcut o mânăreală cu niște retrocedări de terenuri și a luat în primă instanță 9 ani de închisoare cu executare, pe care îi execută acum. A mai făcut o mânăreală și ia în primă instanță 6 ani și jumătate, dar la apel este achitat de judecătorul Marius Cristian Epure, care deține un teren retrocedat chiar de Mazăre. A se calcula ce pensie specială va primi acesta peste nu-mulți-ani. Epure este un apropiat al Liei Savonea și vrea să fie judecător la ÎCCJ.
- În alte titluri,
« Averile judecatorilor CSM. Indemnizatii mai mari decat veniturile lui Klaus Iohannis, dublate de salariile imense »
« Şofer achitat, deşi a condus băut şi a omorât un pieton. Explicaţia instanţei »
« Fostul șef de la Protecția Martorilor, Adrian Bărăscu, a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare cu suspendare în dosarul deturnării de fondur »
« O nouă amânare în dosarul ”10 august”. Judecătorii nu se decid ce instanță să-l preia Rechizitoriu »
« DIICOT anulat după eliminarea interceptărilor din dosar. Trei inculpaţi au fost achitaţi »