Cercetătorii germani au reușit să facă șoarecii paralizați, după leziuni ale măduvei spinării, să meargă din nou – Cronica Știrilor Pozitive

1. Rata de reproducţie R a virusului SARS-Cov-2 a coborât sub 1 în Israel pentru prima dată de la debutul cele mai accelerate campanii de vaccinare din lume. Evoluția sugerează că epidemia de COVID-19 ar putea începe să dea înapoi, a indicat joi guvernul de la Tel Aviv. (Digi24)

2. Cercetătorii germani au reușit să facă șoarecii paralizați, după leziuni ale măduvei spinării, să meargă din nou. Ei au restabilit o legătură neuronală considerată până acum ireparabilă la mamifere prin folosirea unei proteine injectată în creier. (Reuters)

3. Un pacient orb și-a recăpătat vederea după un implant de cornee artificială realizat în Israel, în premieră mondială. Intervenția chirurgicală a fost realizată la un pacient orb în vârstă de 78 de ani. Acestuia i s-a implantat o cornee artificială realizată de compania CorNeat Vision din Israel. După ce i s-a înlăturat bandajul, pacientul, care își pierduse complet vederea, a fost capabil imediat să citească un text și să își recunoască membrii familiei, potrivit medicilor. (Engadget)

4. Institutul Coreean de Știință și Tehnologie a anunțat că o echipa de cercetare colaborativă a dezvoltat o tehnică pentru diagnosticarea cancerului de prostată, din urină, în doar 20 de minute, cu o precizie de aproape 100%. Echipa de cercetare a dezvoltat această tehnică prin introducerea unei metode inteligente de analiză AI la un biosenzor bazat pe semnal electric. (Link)

5. Două studii ample oferă o imagine mult mai clară a mutațiilor moștenite care cresc riscul de cancer de sân la femeile fără antecedente familiale ale bolii și cât de frecvente sunt aceste gene „rele” în rândul populației. Medicii spun că rezultatele publicate miercuri de New England Journal of Medicine pot ajuta femeile să ia decizii mai bune cu privire la screening, intervenții chirurgicale preventive sau alte măsuri pentru prevenire. (AP)

6. Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide au descoperit noi probe despre rolul pozitiv al androgenilor în tratamentul cancerului de sân, cu implicații imediate pentru femeile cu receptor estrogen în boala metastatică. Publicat în Nature Medicine, studiul internațional condus în colaborare cu Garvan Institute of Medical Research s-a uitat la rolul androgenilor, considerați în mod comun ca hormoni sexuali masculini, dar găsiți în nivel scăzut și la femei – ca tratament potențial pentru receptorul pozitiv de estrogen în cancerul de sân. (Link)

7. Un studiu clinic al medicamentului bazat pe anticorpi dezvoltat de Eli Lilly arată că acesta poate reduce riscul de COVID-19 cu 80% pentru rezidenții căminelor de bătrâni. (Reuters)

8. Şcolile nu au fost, în mod general, un factor de supra-răspândire a coronavirusului şi doar în cazuri excepţionale au devenit sursă de transmitere a COVID-19, mai ales când nu au fost respectate măsurile de prevenire, potrivit unor studii realizate de-a lungul anului 2020. (Hotnews)

9. Timișoara și Cluj-Napoca se află în top 20 cele mai sănătoase orașe de locuit din lume, constată un studiu realizat de experții platformei money.co.uk, un site britanic care compară și analizează cele mai sănătoase țări și orașe din lume, în funcție de costurile alimentelor, de infrastructura de transport, de rata obezității, de nivelul poluării, de infracționalitate sau de siguranță. Potrivit clasamentului realizat de money.co.uk, Timișoara se află pe locul al 15-lea, iar Cluj-Napoca pe poziția a 16-a, devansând orașe precum München (Germania) sau Copenhaga (Danemarca). Cele două orașe din România au obținut scoruri favorabile în ce privește siguranța, nivelul mai redus al poluării și o rată scăzută a obezității populației. (Profit.ro)

10. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a semnat un ordin pentru reducerea numărului de elevi în clasele de liceu, decizia urmând a se aplica începând din anul şcolar viitor. Vor fi cel mult 24 de elevi pentru filiera tehnologică, vocaţională şi învăţământul profesional şi 26 în clasele din liceele teoretice. (News.ro)

11. Primarul sectorului 4 a anunţat digitalizarea completă şi desfiinţarea ghişeelor pentru plata taxelor şi impozitelor. Pentru cei care nu se descurcă să plătească online sau la staţiile de plată vor exista puncte de informare. Daniel Băluţă precizează că se vor păstra puncte de informare şi asistenţă a cetăţenilor, în diferite locaţii din sector, pentru cei care au nevoie de ajutor, fie pentru utilizarea platformelor electronice, fie pentru folosirea staţiilor de plată self-pay. (News.ro)

12. În 2020, volumul total investit în active imobiliare în România a ajuns la 914 milioane euro, o creștere de 28% față de 2019, fapt apreciat de specialiști ca demonstrând reziliența pieței de investiții din România în perioada pandemiei Covid-19. Creșterea volumului investițional din Romania este chiar mai impresionantă în contextul CEE / SEE, deoarece piața românească a fost singura care a înregistrat o evoluție pozitivă în 2020 față de 2019. (Profit.ro)

13. Liderii UE au fost de acord în timpul unui summit video să restricționeze călătoriile neesențiale dacă este necesar, dar să evite închiderea granițelor, potrivit unui oficial UE și a unui diplomat UE care monitorizează discuțiile. De asemenea, liderii au decis că certificatele de vaccinare ar trebui văzute doar ca documente medicale și nu să fie folosite în scopuri turistice. (Hotnews)

14. Acțiunile europene au urcat joi la un nivel record, în contextul în care investitorii mizează pe cheltuieli masive din partea SUA, menite să tempereze efectele restricțiilor impuse pe fondul pandemiei. (Profit.ro)

15. Țările din Uniunea Europeană au ajuns la un acord, în unanimitate, să stabilească un cadru comun pentru folosirea testelor rapide antigen și recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19 pe întreg teritoriul UE. (Digi24)

16. Președintele SUA, Joe Biden, a semnat miercuri, la doar câteva ore după preluarea mandatului, o serie de decrete, inclusiv unul privind întoarcerea Statelor Unite la acordul climatic de la Paris. (News.ro)

17. Cercetătorii de la trei instituții din SUA și Israel au lansat un sistem de evaluare a modelelor lingvistice de tip human-in-the-loop. GENIE, cum a fost denumit, postează modelele de predicție pe o platformă de crowdsourcing, unde sunt analizate de oameni, care compară textele generate de algoritmi cu cele create de oameni. (VentureBeat)

18. 84 de milioane de brazilieni (peste 60% din cei conectați la internet) folosesc serviciile digitale cetățenești puse la dispoziție de guvern. Guvernul brazilian spune că oferă 3.900 de servicii digitale, adică 63% din întregul portofoliu. (ZDNet)

19. Un câine a petrecut mai multe zile consecutive în fața spitalului din Trabzon, Turcia, unde stăpânul său primea tratament. După ce a urmărit ambulanța care i-a transportat stăpânul la spital, câinele a început să vină în fiecare dimineață, în jurul orei 9, în fața spitalului, pe care-l părăsea la apusul soarelui. (AP)

Fotografia diminetii – O pisică Van se uită la cameră într-un centru de protecție al animalelor. Mesut Varol/Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
O fetiță de 3 ani din Turcia a fost salvată după ce a stat 65 de ore sub dărâmături – Cronica Știrilor Pozitive
România a înregistrat, miercuri, un record de vaccinări în decurs de 24 de ore, fiind administrate 94.354 de doze – Cronica Știrilor Pozitive