Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a enumerat persoanele care intră în etapa a doua de vaccinare – Cronica serii
1. Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a enumerat persoanele care intră în etapa a doua de vaccinare: beneficiarii din centrele sociale, persoanele care au peste 65 de ani, persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA, persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice. Gheorghiță a mai anunțat că primele doze din cel de-al doilea vaccin disponibil, cel al companiei Modernă, vor ajunge în țara noastră miercuri. (Link)
2. Ministerul Educaţiei a anunțat că aproximativ 65.000 de elevi se află în situaţia de a nu avea media încheiată la sfârşitul semestrului I, imposibilitatea de acces la resursele tehnologice fiind factorul principal. Alte cauze sunt neparticiparea la cursuri şi situaţiile medicale. (News.ro)
Una din Sinteza Săptămânii: Așa par să vadă primarii, dar și bugetarii de rând situația lui 2021, după 11 luni de pandemie. Că înghețările salariale sunt munca diavolului, că ei sunt îndreptățiți să primească mai mult și mai mult. De astăzi, politiștii protestează față de înghețarea salariilor: nu vor mai da amenzi, ci doar avertismente.
3. Camera Reprezentanților din Congresul american a introdus oficial rezoluția suspendarea din funcție a președintelui Donald Trump. Acesta este acuzat de ”incitare la insurecție”, fiind considerat răspunzător pentru incidentele de la Capitoliu, de săptămâna trecută. (CNN)
4. Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creştere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul dinainte de pandemie până la începutul lui 2022, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021, care precizează că revenirea va fi inegală între ţări, sectoare economice şi venituri personale. (News.ro)
Una din Cronica Juridica: Peste 750 de cercetători și profesori de drept, inclusiv de drept constituțional, au semnat o scrisoare prin care cer eliminarea imediată a președintelui Donald Trump din funcție, în contextul atacului asupra clădirii Capitoliului. Scrisoarea, găzduită pe website-ul Societății Americane pentru Constituție (ACS) (Link) , începe prin a-l numi pe Trump ”un risc grav pentru democrația noastră”.
5. Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul III 2020, în termeni nominali, 5.302 lei pe gospodărie și 2.068 lei pe persoană, iar cheltuielile totale ale populației au fost în trimestrul III 2020, în medie, de 4.444 lei lunar pe gospodărie (1.733 lei pe persoană) și au reprezentat 83,8% din nivelul veniturilor totale, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)
6. Exporturile României au scăzut cu 11% în primele 11 luni din 2020, la 57,1 miliarde euro, iar importurile au scăzut cu 7,7%, la 73,53 miliarde euro, față de perioada similară din 2019, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)
Una din Cronica Stirilor Pozitive: România apare în lista celor 52 de locuri din lume, prezentate de New York Times, de care să te îndrăgostești în 2021. (NYTimes)
7. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat azi într-un comunicat de presă că ministrul Bogdan Aurescu l-a primit pe ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun. Ministerul nu furnizează mai multe detalii despre plecarea ambasadorului, numit în 2019 de președintele Trump. Mandatul lui Zuckerman se încheie astfel odată cu cel al președintelui SUA, Donald Trump. (G4Media)
8. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) solicită preşedintelui Klaus Iohannis să încuviinţeze urmărirea penală pentru Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită. Când era ministru, Tăriceanu „ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanţă. (News.ro)
Una din Cronica de Tehnologie: Serviciile de inteligență și securitate nu pot verifica în masă telefoanele și calculatoarele utilizatorilor pe baza unui singur mandat general, a decis Înalta Curte a Marii Britanii, după o dispută legală de 5 ani. Datorită lui Edward Snowden s-a aflat, în 2014, că instituțiile britanice foloseau mandatele generale pentru verificări în masă. (Forbes)
9. Cotațiile bitcoin au scăzut abrupt azi, pe fondul unui climat de aversiune la risc în piețele de capital și financiare, dar și al marcării profiturilor de către unii investitori. Criptomoneda și-a adâncit declinul în a doua parte a zilei. În jurul orei 16:40, bitcoin era în scădere cu 16,60% față de referința de ieri, la 31.696 dolari/unitate, după ce anterior a atins un minim intraday de 31.211 dolari. (Profit.ro)
10. Mercedes-Benz a prezentat un ecran de infotainment de 56 inch, pe care-l numește Hyperscreen. Compus din mai multe display-uri unite într-unul singur, acesta va fi disponibil pe viitorul sedan electric de lux al companiei, EQS. Hyperscreen va fi complet lipsit de butoane fizice, fiind folosit exclusiv pe bază de funcții touch și comenzi vocale. (The Verge)
Fotografia serii – 1100 de drone au fost folosite la Shanghai, China pentru a forma un polițist pe cer, cu ocazia Zilei Poliției Chineze. VCG/Getty Images: