Pădurea tropicală amazoniană ar putea dispărea până în 2064 – Cronica de Mediu
La mulți ani! Un an eco-friendly și ceva mai simplu!
1. Speranțe și vise pentru 2021 de la copii din întreaga lume.
„Ceea ce vreau să se întâmple în noul an este că vreau ca oamenii să înceapă să fie responsabili și să nu aibă coronavirus. Vreau ca oamenii să nu mai polueze. Vreau ca oamenii să poarte mai multe măști. Vreau ca oamenii să fie buni cu animalele”. – Jedi, 8 ani, Ohio
“Rezoluția mea pentru noul an este ca leneșii (notă: animalul) să preia lumea și oamenii să folosească mai puțin plastic.” – Sloan, 7 ani, Wisconsin (vpr.org)
2. În 2020, oamenii de știință au documentat sute de specii noi. Și, deși trăim o perioadă în care înregistrăm o mare pierdere a biodiversității, scopul și amploarea vieții pe planeta Pământ se dezvăluie în continuare oamenilor de știință din întreaga lume. Anul acesta, cercetătorii de la Academia de Științe din California au descris 213 de specii noi în reviste științifice: „101 furnici, 22 greieri, 15 pești, 11 melci de mare, 11 plante cu flori, opt gândaci, opt fosile echinoderme, șapte păianjeni, cinci șerpi, două șopârle, două afide, două anghile, un mușchi, o broască, un amfibian fosil, un cal de mare, o scoică fosilă, un biscuit de mare, un crinoid fosil (sau crin de mare) și un coral”, enumeră academia într-un comunicat de presă. (vox.com)
3. Speranțe noi pentru cea mai mare broască țestoasă pe cale de dispariție, după descoperirea unei femele în lacul Vietnam. Ultima broască țestoasă gigant Swinhoe nu mai este singură pe planetă după descoperirea unei femele din specia sa în Vietnam. Testoasa femelă de 86 kg a fost găsită în lacul Dong Mo, în districtul Son Tay din Hanoi și capturată pentru testarea genetică în octombrie. (theguardian.com)
4. Revenirea balenelor polare. Peste 1.3 milioane de balene au fost ucise în doar 70 de ani numai în jurul Antarcticii. Dimensiunea acestei recolte industriale a decimat complet multe populații de balene mari din Oceanul de Sud. Dar la aproape 40 de ani de la sfârșitul vânătorii comerciale de balene, în sfârșit vedem semne că unele dintre cele mai vizate specii se recuperează. Într-un studiu recent, oamenii de știință au raportat că balenele albastre încep să crească ca număr în apele care înconjoară insula sub-antarctică Georgia de Sud. Au fost catalogate 41 de specimene noi în ultimii nouă ani. (theconversation.com)
5. SUA consumă mai multă energie verde decât cărbune pentru prima dată din 1885. În 2019, consumul de cărbune din SUA a scăzut pentru al șaselea an consecutiv la 11.3 miliarde Btu, cel mai scăzut nivel din 1964. Producția de energie electrică din cărbune a scăzut semnificativ în ultimul deceniu și, în 2019, a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 42 de ani. (electrek.co)
6. Plantele absorb mai puțin CO2 decât s-a estimat până acum. Cantitatea de verde disponibilă pe Pământ este motivul pentru care pământul și mările au continuat să absoarbă jumătate din totalul de CO2 pe care îl emitem, deși emitem mai mult decât oricând. Dar descoperirea recentă arată că există factori care fac acest proces mai puțin eficient în anumite zone. De exemplu, în pădurile de eucalipt din Australia nivelurile scăzute de fosfor limitează efectul. (newscientist.com)
7. “Carnea” fără carne iese din zona de nișă iar Big Food se alătură mișcării. Companiile se angajează să vândă mai multă carne și produse lactate pe bază de plante pentru a combate schimbările climatice. În ultimele trei luni ale anului 2020, unele dintre cele mai mari companii din lume au anunțat mutări majore în domeniul comercializării produselor de carne pe bază de plante. În septembrie, Tesco – cel mai mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie – a anunțat planuri de creștere a vânzărilor de produse vegetale cu 300% până în 2025. Luna trecută, Unilever – cel de-al 19-lea cel mai mare producător de alimente și băuturi din lume – a stabilit un nou obiectiv anual de vânzări globale de 1.2 miliarde de dolari în următorii cinci până la șapte ani. Și câteva zile mai târziu, Ikea a anunțat că jumătate din mesele sale din restaurant și 80% din ofertele de alimente ambalate vor fi bazate pe plante până în 2025. (vox.com)
8. Australia înregistrează în 2020 cel de-al patrulea cel mai cald an, în ciuda La Niña. În toată țara, temperaturile în 2020 au fost cu 1,15 C mai mari decât media. Datele sunt colectate din setul de date ACORN-SAT care preia citiri de la 112 stații meteo din întreaga țară și datează din 1910. Oamenii de știință din domeniul climei au spus că temperaturile ridicate au fost determinate de schimbările climatice provocate de om. (theguardian.com)
9. Criza climatică a generat plăți record pentru asigurări în 2020. COVID continuă să provoace suferință economică severă, dar dezastrele naturale alimentate de o planetă care se încălzește au provocat daune record și au dus la migrarea a milioane de oameni, în conformitate cu două noi evaluări ale cererilor de asigurare din 2020. Christian Aid a clasat 15 dintre cele mai distructive dezastre climatice anuale, pe baza pierderilor din asigurare. Ciclonul Amphan, care a lovit Golful Bengalului în luna mai, a fost cel mai scump eveniment, el a dus la migrarea a 4.9 milioane de oameni și a costat 13 miliarde de dolari. Fiecare dintre primele 10 dezastre a cauzat daune de cel puțin 1.5 miliarde USD, iar cinci au costat 5 miliarde USD sau mai mult. (fortune.com)
10. Pădurea tropicală amazoniană va dispărea până în 2064, conform oamenilor de știință. Datorită nivelurilor alarmante de defrișări și a secetelor care apar în regiune din cauza schimbărilor climatice. Conform previziunilor omului de știință Robert Walker în noua lucrare publicată în jurnalul Environment, capacul verde de 2.3 milioane de mile pătrate din Africa de Sud va dispărea complet în 43 de ani. (republicworld.com)